nieuws

Het gaat slecht met Noord-Korea, en dat is de schuld van de partijleden, aldus Kim Jong-un

Noord-Koreaanse partijleden moeten harder aan de slag om het leven van burgers te verbeteren. De planeconomie in het gesloten stalinistische land bevindt zich in een ‘grimmige situatie’, zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maandag, op een bijeenkomst ter gelegenheid van het 76-jarige jubileum van de Arbeiderspartij.

Jongen kijken naar het vuurwerk op Kim Il Sung Square in Pyongyang, op een bijeenkomst ter gelegenheid van het 76-jarige jubileum van de Arbeiderspartij. Beeld AFP
Jongen kijken naar het vuurwerk op Kim Il Sung Square in Pyongyang, op een bijeenkomst ter gelegenheid van het 76-jarige jubileum van de Arbeiderspartij.Beeld AFP

Kim, die voor het eerst sinds zijn aantreden in 2011 een jubileum van de enige toegestane politieke partij aangreep om een toespraak te houden, riep partijleden op tot ‘eenheid’. In communistische kringen is dat vaak een teken dat die eenheid ver te zoeken is. Bestuurders moeten geen privileges verwachten, aldus Kim, maar ‘in overweging nemen of hun werk geen inbreuk maakt op de belangen van het volk of problemen voor het volk veroorzaakt’.

Een hooggeplaatste Noord-Koreaanse overloper, die beweert dertig jaar als spion voor het regime in Pyongyang te hebben gewerkt, deed maandag op de Britse omroep BBC uit de doeken hoe bevoorrecht het leven van de partij-elite is, terwijl gewone mensen nauwelijks te eten hebben.

Deze vermeende topspion, die in 2014 naar Zuid-Korea vluchtte en zich Kim Kuk-song noemt, zegt dat hij een Mercedes Benz kreeg van de tante van Kim Jong-un, en de hele wereld afreisde om harde valuta binnen te halen met de verkoop van steenkool en zeldzame delfstoffen.

Met zijn schrobbering over privileges aan het adres van zijn partijgenoten erkent Kim Jong-un dat de economie er niet alleen belabberd voorstaat door overstromingen en vrijwel hermetisch gesloten grenzen als gevolg van de pandemie, maar dat zijn economische koers vastloopt door slecht management. Staatspersbureau KNCA meldt dat Kim maandag nadrukkelijk opriep het nieuwe vijfjarenplan, dat de chronische voedseltekorten moet bestrijden met economische groei, echt uit te voeren.

Zelfbescherming

In januari gaf Kim toe dat zijn vorige vijfjarenplan daarin had gefaald en hij uitte scherpe kritiek op de ‘passieve tendens tot zelfbescherming, die werd onthuld door staatsorganen voor economisch gidswerk’ toen Kim de nieuwe economische doelen voor dit jaar bepaalde. Met andere woorden: zijn beleid is goed, maar zijn ambtenaren liggen dwars.

Noord-Korea kampt met een ernstige voedselcrisis. De economie leidt al jaren onder internationale sancties tegen het Noord-Koreaanse atoomprogramma. De oogst valt dit jaar tegen door overstromingen in belangrijke landbouwgebieden in het noorden van het land, meldde de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies vorige week.

Humanitaire hulp komt slechts mondjesmaat de door de pandemie gesloten grens over. Het leeuwendeel komt uit buurland China, maar volgens hulporganisaties van de Verenigde Naties wachten ook scheepsladingen medische hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie en en voedselpakketten van Unicef in Noord-Koreaanse havens op ontscheping.

Kim zei in april dat de bevolking zich moet klaarmaken voor een nieuwe ‘Zware Mars’. Kims vader, de inmiddels overleden Kim Jong-il, gebruikte die term voor de hongersnoden van de jaren negentig, toen honderdduizenden tot mogelijk een miljoen Noord-Koreanen verhongerden. De voormalige spion vertelt hoe Pyongyang destijds aan geld kwam voor het luxe leventje van Kim Jong-il. Hij werkte destijds voor het Operationele Departement, dat belast was met werving van ‘revolutionaire fondsen’ voor het leiderschap. ‘De productie van drugs (...) piekte tijdens de periode van de Zware Mars. Ik bracht drie buitenlanders naar Noord-Korea en bouwde een productiebasis in het trainingscentrum van het verbindingskantoor van de Arbeiderspartij om drugs te produceren.’ De dollars die de Noord-Koreaanse crystal meth op de internationale drugsmarkten opleverden, zouden naar Kim Jong-il zijn gegaan.

Meer over