Het filmfestival vandaag: wat moet je zien?

Dag drie van het Nederlands Film Festival in Utrecht - of eigenlijk programmadag twee, de opening en première van De Bende van Oss niet meegerekend. Waar gaan we naartoe?

Redactie

170Hz (Joost van Ginkel, Stadsschouwburg)
Beetje flauwe tip om mee te beginnen, want de première van de film is uitverkocht. Maar gelukkig zijn er dit weekend (zaterdag in het Louis Hartlooper Complex en de City-bioscoop), nog kaarten te verkrijgen.

170Hz gaat over de liefde tussen twee dove pubers, Evy en Nick, de titel van de film verwijst naar de hoogste van de lage tonen die Nick nog kan horen. Belangrijkste gegeven: de afwezigheid van geluid en de manier waarop de hoofdpersonen met elkaar communiceren - in gebarentaal. Regisseur Joost van Ginkel: 'Natuurlijk hebben veelmensen me gevraagd of ik dat nou wel zou doen - overigens geen mensen van het Filmfonds of de VPRO. Maar andere vertrouwelingen vroegen zich wel af hoe dat nou moest, 90 minuten zonder spraak. Maar daar was ik helemaal niet bang voor. Omdat je alleen de mimiek en de energie hebt, wordt het meteen poëtisch.

Il Lombardia (Johannes Sigmond, Louis Hartloopercomplex 1)
Wielerfilm van onder andere Johannes Sigmond, alias Blaudzun. Over misschien wel de mooiste klassieker van het jaar - vinden althans de meeste renners en makers die meewerkte aan de film. Over de geschiedenis, heden en toekomst van La corsa delle foglie morte (de koers van de vallende bladeren). De première is uitverkocht, maar ook hier geldt: voor vertoningen later tijdens het festival zijn nog kaarten te verkrijgen.

Rabat (Jim Taihuttu, Wolff City 1)

Volkskrant-recensent Kevin Toma schreef in juni van dit jaar: 'Drie Arabieren in een taxi, op weg van Nederland naar Marokko. Het klinkt bijna als het begin van een foute mop, maar Nadir heeft serieuze bedoelingen met de tocht. Aan zijn vrienden Abdel en Zakaria, die aanvankelijk tegen zijn zin meereizen, vertelt hij lang niet alles; de oude Mercedes is een gift van zijn vader aan een vriend, meer niet. Onderweg hebben ze veel lol met elkaar, laten ze zich door een leuke Franse liftster meesleuren en nemen ze een duik in de zee, maar bij de laatste grensovergang zou hun vriendschap toch weleens op springen kunnen komen te staan. (...) Zonder de chemie tussen de drie hoofdrolspelers en een arsenaal aan charmante bijrollen was het evenwel allemaal voor niets geweest. Maar ook wat dat betreft zit Rabat snor. Zo geloofwaardig als de reis is, zo vanzelfsprekend is het dat Nadir, Abdel en Zakaria al zeventien jaar vrienden door dik en dun zijn - en dat ze alles in het werk stellen om dat ook te blijven. Een warmer hart had deze bijzondere, moedige productie niet kunnen krijgen.'

Water Children (Aliona van der Horst, Hoogt 2)
Volkskrant-recensent Floortje Smit schreef in juli: 'Dat documentairemakers zich, soms jarenlang, onderdompelen in een onderwerp is nooit toeval. Maar over hun persoonlijke motivatie hoor je ze in de films zelf zelden - tenzij de documentaire in kwestie een ego-document is. In Water Children besluit regisseur Aliona van der Horst (Voices of Bam, Boris Ryzhy) wel met de billen bloot te gaan - na enig aandringen van haar hoofdpersoon. (...) Is het Mukaiyama's kunst die de dichters in mensen wakker maakt of is het de intimiteit die Van der Horst weet te creëren, die de verhalen bovendien prachtig illustreert, structureert en voorziet van een emotionerende climax? Door zelf een stem in de documentaire te worden, geeft ze het antwoord. En door Mukaiyama kan zij haar persoonlijke verhaal niet professioneel wegdrukken. Een prachtige paradox: door zichzelf een prominente plaats te geven, cijfert ze zichzelf juist weg in deze bitterzoete documentaire.'

En uiteraard is er veel meer te zien vandaag in Utrecht. Zoals Sonny Boy, de verfilming van het boek van Annejet van der Zijl, Hersenschimmen, de verfilming van het boek van Bernlef, en Brownian Movement, van Nanouk Leopold, over een vrouw die ogenschijnlijk alles heeft, maar bevrediging zoekt bij andere, lelijke mannen. Ook is het vandaag de Dag van de Amateurfilm, op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Kijk hier voor het hele programma.

Volg de Volkskrant op Twitter

Meer over