Update

Het EK-bijzaken-blog: 'Alles of niets!'

Het volk richt zich nog eenmaal op voor de allesbeslissende wedstrijd tegen de Portugezen. Tot die tijd noteren we al het belangwekkende EK-nieuws - van toiletgebruik tot supportersstress - in het grootse VK-EK-Bijzakenblog.

Redactie
Op weg naar het stadion. Beeld EPA
Op weg naar het stadion.Beeld EPA

18.00 uur: Oranjeparade richting stadion
Voor de laatste keer zijn de supporters van het Nederlands elftal begonnen aan de lange Oranjeparade richting het stadion van Metalist Charkov. De fans vertrokken rond 17.45 uur Nederlandse tijd (in Oekraïne is het een uur later) vanaf het Vrijheidsplein in het centrum van de stad. Over 3 uur begint het Nederlands elftal aan de laatste groepswedstrijd op het EK tegen Portugal.

15.47 uur: De Munk zingt voor Oranje
Ons aller Danny 'Ciske de Rat' De Munk zorgde vanmiddag met zijn typerende tongval voor een vleugje Amsterdam in Charkov. Terwijl de Nederlandse voetbalsupporters luidkeels meebrulden met de bekende meezingers van De Munk, hoste de lokale bevolking vrolijk mee.

14.55 uur: Oranjefans zijn attractie
Het spel van het Nederlands elftal valt tot nu toe een beetje tegen; maar de Oranjefans schitteren. Ze acteren in Charkov zoals we dat graag zien: attractief en in het oranje. Inwoners van de Oekraïense stad lopen daarom met fototoestellen en filmcamera's over het Vrijheidsplein om de oranjesupporters vast te leggen. Veel Oekraïners willen dolgraag op de foto met de vrolijk uitgedoste supporters uit Nederland.

14.13 uur: Optocht voor Oranje
Charkov is inmiddels wel wat gewend, maar vanmiddag zorgden Oranjefans weer voor verbaasde blikken bij de nietsvermoedende inwoners van het lommerijke stadje. Een optocht van oranje wagens en motoren trok ineens door het centrum. Het waren de voertuigen van de Oranje Trophy die afgelopen week uit Amsterdam waren vertrokken. Volgens organisator Maurits Rodermond is de oranje optocht enthousiast ontvangen door de inwoners.


13.42 uur: Alles of niets
Het Vrijheidsplein in Charkov, oftewel het Oranjeplein, stroomde vandaag rond het middaguur weer langzaam vol. De mannen en vrouwen van de Oranjecamping zijn daar inmiddels ook aangekomen.
'Alles of niets!', schreeuwden ze bij aankomst op het Oranjeplein.
De opkomst is wel wat minder dan bij de vorige twee westrijden, meldde Jokko de Wit van de Oranjecamping.

13.00 uur: Charkov danst mee
Het ANP meldt dat Ruim 800 fans van de Oranjecamping in een optocht (lees: mars) op weg naar het Vrijheidsplein zijn. 'Ook veel inwoners van de stad dragen oranje kleding. Zij dansen vrolijk mee op het ritme van Hollandse smartlappen.' Ook Nederlandse artiesten zetten hun stem in voor Oranje; zo treedt Danny de Munck op in Charkov.

12.55 uur: Met flipperen winnen we wél van de Duitsers
Yes! De Nederlander Taco Wouters heeft de open Duitse kampioenschappen flipperen gewonnen. De 34-jarige Wouters ging de strijd aan met 127 mensen uit heel Europa. De Duitser Andreas Harre eindigde op de tweede plaats. 'Nederland met flipperen Duitsers wel de baas', zo kopt persbureau ANP.

12.25 uur: Het 'wonder van Charkov'
De eerste supporters van het Nederlands elftal hebben zich verzameld op het Vrijheidsplein van Charkov. Daar bereiden ze zich voor op de allesbeslissende groepswedstrijd op het EK tegen Portugal. Ze hebben de moed nog niet opgegeven, blijkt uit spreekkoren als: 'We gaan naar Warschau toe.'

12.00 uur: Goed nieuws voor 'buitenkijkers'
Mensen die vanavond de wedstrijd van Oranje tegen Portugal buiten willen kijken, hoeven niet bang te zijn voor buien. Het KNMI kwam vandaag met die geruststellende woorden. Het blijft waarschijnlijk overal droog. Hoewel het vanochtend redelijk hard waait, zal de wind in de middag en avond sterk in kracht afnemen.

11.40 uur: Mars op Charkov
Onze leeuwen weten zich vanavond gesterkt door een leger van Oranjefans. Ruim 10.000 fans verzamelen zich vanavond op het Vrijheidsplein in Charkov, om vervolgens in een mars naar het stadion te lopen.

11.30 uur: Strategie voor vanavond ligt klaar
We beginnen met opbeurend nieuws. Bondscoach Bert van Marwijk heeft zijn strategie klaar voor vanavond. 'We weten nu op voorhand dat we na 90 minuten met twee doelpunten voor moeten staan. Onze strategie zal daarop gericht zijn', aldus de bondstrainer.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over