Het einde van een twitterende boxer & de Cosmopolijan

Het beste (links) en het slechtste in en uit de media. Deze week: de verklaring van de man achter de twitterende hond van nieuwslezer Jan de Hoop en de zoveelste gasthoofdredacteur.

BEREND JAN BOCKTING PAUL ONKENHOUT

Top

Bob, de hond van RTLOntbijtnieuws-presentator Jan de Hoop, is gestopt met twitteren. Dat was best een beetje nieuws, afgelopen woensdag. Grappig nieuws vooral. Bob vergaarde de afgelopen maanden namelijk gestaag cultstatus.

Op zijn hoogtepunt had het beest bijna achtduizend volgers verzameld. Tot afgelopen woensdag wist niemand, ook RTL Boulevard en de 3FM-dj's Coen en Sander niet, wie achter @BobdeBoxer zat verscholen. Bob was, kortom, opvallend vaak het gesprek van de dag. Niet gek voor de boxer van een nieuwslezer.

Hoe het zo ver kon komen legt de man die zich sinds 20 mei van dit jaar voordeed als Bob, 'René' uit Zuid-Limburg, uit in een vijftig pagina's tellend pdf-document.

Vijftig pagina's over de rise and fall van een twitterende hond. Dat is niet alleen grappig, het zegt ook iets over de heerlijke niksigheid waar wij ons soms zo graag mee bezighouden. En dat relativeert best lekker.

René beschrijft hoe een re-tweet van schrijfster Heleen van Royen de eerste golf volgers binnenbracht, hoe tv-presentator Jeroen Kijk in de Vegte de hype versterkte ('OMG & LOL! Zelfs de hond van @JandeHoop heeft een twitteraansluiting!') en hoe (hoogtepuntje!) zelfs De Hoop zich met de twitterhond ging bemoeien.

Maar Renés inspiratie raakte dus op. Jammer, maar ach: alle pijlen op @tweethondSPIKE als de nieuwe hipste hond in twitterland.

Flop

Gasthoofdredacteuren zijn er inmiddels meer dan gewone hoofdredacteuren en iedereen kan het worden.

Herman den Blijker was het, van de Kampeer & Caravan Kampioen, Yvon Jaspers, Mies Bouwman en Nick en Simon (allen Margriet), Waylon (Metro), Jeroen van der Boom (sectie Vrouw van De Telegraaf), Bartina Koeman (idem), Yolanthe Cabau van Kasbergen (Glossy), Jan Peter Balkenende (RTL Boulevard), Leontine Borsato (Beau Monde), Richard Krajicek (Stedelijk Interieur), Simone Kleinsma (Elegance), Gordon (Winq), Marlies Dekkers (kerstspecial BN/De Stem), Froukje de Both (Kinderen), Mark Rutte (Opinio), Robin van Persie (Veronica Magazine), Sacha de Boer (Boomerang) en De Jeugd van Tegenwoordig (Nieuwe Revu), plus Dirkjan (Veronica Magazine), maar dat was een grap, want hij is een stripheld.

Kortom: niet alleen kan iedereen het worden, gasthoofdredacteur, iedereen is het ook al geweest, behalve Jan Kooijman (knappe jongen, Goede Tijden Slechte Tijden, jurylid van het een en ander), maar hij is deze week aan de beurt.

Samen met zanger Jim Bakkum, tv-presentator Art Rooijakkers en DJ Don Diabo was hij gasthoofdredacteur van Cosmopolitan. Het blad werd daarom omgedoopt tot CosmopoliJAN, een vrij tragische gebeurtenis.

undefined

Meer over