'Het dorp is iets van ons, iets eigens'

Iedere week spreekt Dag In, Dag Uit een stamgast in zijn of haar stamkroeg. Deze week: Ralf (21).

Ralf. Beeld .
Ralf.Beeld .

Boëms Jeu in America is het stamcafé van Rowwen Hèze en machine­bestuurder Ralf (21). Kastelein Henk: 'Hij is een van de weinigen die hier muziek mogen uitkiezen.'

'Mijn moeder komt van Venlo, mijn vader van America. Hij komt al zo lang als hij bier mag drinken in dit café. Boëms Jeu is de stamkroeg van Rowwen Hèze. Daardoor komen er veel fans uit andere delen van het land. Donderdagavond waren er bijvoorbeeld fans uit Apeldoorn, ik denk in de hoop dat Jack Poels er zou zijn.

'Ik ben fan, maar anders fan dan fans uit Eindhoven of Apeldoorn. Voor onbekenden is het speciaal als Jack Poels de kroeg binnenkomt, voor mensen uit America is het normaal. Zijn teksten over het dorp beleef je anders als je van hier komt. Die mensen uit Apeldoorn weten waarschijnlijk niet over wie Jack het heeft als hij in het nummer Auto, Vliegtuug zingt: 'Mark zucht en Markt vrugt.' Ik weet dan dat het over Mark Derks gaat.

'Genieten vind ik belangrijk. Niet altijd op de bank zitten, maar ook eens op een doordeweekse avond met de kameraden naar de jongerensoos gaan. We hebben een vriendengroep van twaalf man. We vieren met z'n allen carnaval en gaan dit jaar voor de vierde keer naar Zwarte Cross.

'Mijn vriendin komt uit Melderslo, een paar dorpen verderop. Gisteren hebben we de sleutel gekregen van ons huis. Ik heb haar in America ontmoet, maar we kregen pas wat op de Horster kermis. Dat is bijna zeven jaar geleden. Hoe ik zeker weet dat zij het is? Ja, hoe weet je zoiets? Als je op je 14de verkering krijgt en het gaat goed, dan heb je niet die drang om verder te zoeken. Ik denk dat mensen in de stad in dat opzicht misschien wel losbandiger zijn.

'Ik ben een dorpsmens. Als je in de stad uit je raam kijkt, zie je twaalf andere gebouwen. Ik hou van het vrije uitzicht. Ik ben hier geboren en getogen, in America wonen mijn mensen. Het dorp is iets van ons, iets eigens.'

Meer over