Het chagrijn van Nederland

Dit voorjaar verschijnt een aantal interessante pogingen om de stemming van de natie in kaart te brengen.

Eind januari verschijnt Vooruit! Gesprekken over hoop en vrees in het dagelijks leven, onder redactie van Menno Hurenkamp en Monika Sie Dhian Ho. Met hun collega's van de Wiardi Beckman Stichting spraken zij met 75 jongere en oudere mensen uit heel Nederland. Leraren, verplegers, agenten, middenstanders, marktkooplui, buschauffeurs, jonge migrantenvrouwen, schoonmakers en vele andere mensensoorten gaven antwoord op open vragen als: Wat maakte u de afgelopen weken blij? En wat maakte u boos? Wie heeft u geholpen? Wie werkte u tegen? Wat is vooruitgang?

Menno Hurenkamp en Monika Sie Dhian Ho (red): Vooruit!

Van Gennep; 384 pagina's; € 22,50.

Filosoof Ad Verbrugge komt in mei met Staat van verwarring. Verbrugge filosofeert over de financiële crisis, de euro, de 'virtualisering' van het dagelijks leven, ons onderwijs, de vraag naar religie, de problematiek van de beroepseer en de globalisering.

Ad Verbrugge: Staat van verwarring.

Boom; 250 pagina's; € 22,50.

Socioloog Bas van Stokkom publiceert in mei Vox pop-De tegencultuur van rechts Nederland. Hij beschrijft de opkomst van de aversie tegen de 'linkse hobby's'. De ambitie van beschaving lijkt ingeruild voor een nieuwe verbale cultuur: de vrijheid om lawaai te maken. Nieuw licht op de verhouding tussen mondige burgers en de openbare ruimte - en de rol van media als De Telegraaf en GeenStijl.

Bas van Stokkom: Vox pop.

Boom; 192 pagina's; € 18,90.

In maart verschijnt een nieuwe editie van het overzichtswerk over de geschiedenis van Nederland sinds 1780: Land van kleine gebaren. Met een nieuw hoofdstuk over de periode 1990-2012.

Remieg Aerts, Herman de Liagre Böhl, Piet de Rooy en Henk te Velde: Land van kleine gebaren - Een politieke geschiedenis van Nederland 1780-2012.

Boom; 450 pagina's; € 19,90.

undefined

Meer over