Het blijven oefenduels, maar hoop geven ze wel

De handbalsters lonken naar Londen. Daarvoor moet de ploeg bij het WK in Brazilië boven zichzelf uitstijgen.

ROTTERDAM - De Nederlandse handbalsters kijken met vertrouwen uit naar het WK, dat over zes weken in Brazilië begint. De ploeg van bondscoach Henk Groener oefende de afgelopen dagen tegen Tunesië, de nummer 2 van Afrika en Olympisch en Europees kampioen Noorwegen. 'We zijn gegroeid. Elke wedstrijd spelen we beter', constateerde Groener tevreden.


Een klein jaar geleden werd Nederland tijdens het EK nog overrompeld door de Noorse ploeg. In eigen land wonnen de Noren met 22 punten verschil. In het Topsportcentrum in Rotterdam zijn de omstandigheden totaal anders. Beide landen zijn in de laatste voorbereidingsfase op het WK en hoeven ditmaal niet tot het uiterste te gaan.


Toch zit de spanning erin, zegt Maura Visser bij aanvang van het eerste duel op zaterdag. Nederland heeft dan eerder die week al twee keer van Tunesië gewonnen. 'De afstraffing van vorige keer staat nog in het geheugen gegrift', zegt Visser, normaal gesproken een vaste kracht in de Nederlandse ploeg, maar nu toekijkend vanaf de tribune.


Vanwege een knieblessure is nog onzeker of Visser straks in Brazilië wel van de partij is. Coach Groener mist ook Laura van der Heijden en Nycke Groot, de eerste kampt met maagproblemen, de tweede met een geblesseerde schouder. Voor Groot staat al vast dat ze er bij het WK niet zal zijn. Met drie belangrijke spelers aan de kant, is de opgave tegen Noorwegen des te groter.


De Nederlandse vrouwen beginnen goed aan de eerste helft. Het tempo ligt meteen hoog, de score gaat gelijk op. De ploeg speelt verdedigend sterk en komt zelfs na tien minuten op voorsprong. Het verschil loopt op tot 6-3 dankzij scores van Lois Abbingh, Pearl van der Wissel, Diane Lamein en Debbie Bont. De Noorse vrouwen herpakken zich en na dertig minuten staan de ploegen weer op gelijke hoogte: 10-10.


Na rust slaat Noorwegen meteen een gat van vier punten, en die marge blijkt te groot om te dichten. Mendy Burrekers neemt in het doel de plaats over van Marieke van der Wal. Ze keept sterk, maar kan niet voorkomen dat Noorwegen uitloopt tot 28-21.


Ondanks de zwakkere tweede helft is Debbie Bont tevreden. 'Het verschil tussen afgelopen december en nu is heel groot. Ja, dit geeft vertrouwen.' Bont debuteerde op het EK vorig jaar. Straks in Brazilië wordt ze 21. 'Het WK wordt zwaar. Het is dan zomer daar, andere omstandigheden, een hoge temperatuur. Je lichaam moet daaraan wennen.'


Routinier Pearl van der Wissel (27) heeft bijna 200 interlands op haar naam staan. Na een carrière van twaalf jaar is haar doel in zicht: de eerste zeven landen op het WK maken kans op deelname aan de Olympische Spelen in 2012. 'Nu is mijn tijd. Bij de volgende Spelen ben ik 32. Op het EK werden we achtste. Waarom zou het niet lukken om nu bij de eerste zeven te komen? Onze selectie is breed genoeg, de hele bank kan mee.' Ze scoorde vier keer tegen de Noren. 'Als je zo'n wedstrijd speelt zonder Maura en Laura, dan kun je elk team verslaan.'


Bondscoach Groener sluit zich daarbij aan: 'Deze eerste helft was beter dan de laatste twee wedstrijden tegen Tunesië bij elkaar.' Hij verwacht op het WK in de poulefase de meeste weerstand van regerend wereldkampioen Rusland. Nederland begint het toernooi tegen Spanje, de nummer vier op het WK van 2009. Groener: 'Dat is meteen een sleutelwedstrijd.'


Komende maand trainen de Nederlandse vrouwen in Denemarken, de bakermat van het handbal. 'De dekking moet ons uitgangspunt worden', zegt assistent-coach Peter Portengen. 'En aanvallend hebben we meer structuur nodig. We moeten de tegenstander onze wil opleggen, zoals we dat in de eerste helft deden. Daar gaan we op trainen.'


In het tweede oefenduel op zondag doet Nederland wat het in de eerste wedstrijd tegen de Noren niet kon: zestig minuten de concentratie en het hoge niveau vasthouden. Het resulteert in een gelijkspel. Topscoorster Lois Abbingh (negen treffers) heeft in de slotseconde de kans om vanuit een vrije worp het verschil te maken. Ze schiet langs vele Noorse handen en raakt de lat, het blijft 31-31. Voorafgaand aan het WK oefenen de Nederlandse vrouwen komende maand nog tegen Denemarken en Brazilië.


Meer over