Het Binnenhof: 9 november

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het wordt een spannende week voor het kabinet. Krijgt het z'n langverwachte belastingverlaging of gaat het nu echt een keer mis in de Eerste Kamer? Een ingewikkeld spel van loven en bieden is in volle gang. Elke zetel telt.

Hier zijn uw politieke dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE MAN VAN DE WEEK
Elbert Dijkgraaf

Prof. Dr. Elbert Dijkgraaf (45) is de man waar u deze week op moet letten. Het Tweede Kamerlid van de SGP is het antwoord op de vraag: krijgen we 5 miljard lastenverlichting of gaan we de staatsschuld met 5 miljard verlagen?

Vanaf dinsdag doet Volkskrant-verslaggever Robert Giebels (@Robert Giebels) verslag van het plenaire debat over het Belastingplan 2016. Daarin zit de door het kabinet beloofde 5 miljard lastenverlichting.

Een belastingverlaging! Wie kan daar nu tegen zijn? Nou, wellicht de mannenbroeders van de SGP, trouw gevolgd door de ChristenUnie en op de achtergrond het CDA. Deze 'Christelijke 3' kunnen het Belastingplan aan een meerderheid in de Eerste Kamer helpen, maar dan moet het kabinet wel de wens van Dijkgraaf inwilligen: meer geld naar de eenverdieners, bij hoge voorkeur ten nadele van de tweeverdieners.

Dus huishoudens waar beide partners werken - daar moet Dijkgraaf weinig van hebben - moeten minder krijgen. Gezinnen met één kostwinner - in driekwart van de gevallen is dat een onvrijwillige situatie, zegt Dijkgraaf - dienen meer te krijgen. Hoeveel meer? Pakweg 300 miljoen euro. Als het kabinet hier niet voor zorgt, stemt de SGP tegen 'de 5 miljard'.

Elbert Dijkgraaf (links), met SGP-voorlichter Menno de Bruyne en partijleider Kees van der Staaij Beeld anp
Elbert Dijkgraaf (links), met SGP-voorlichter Menno de Bruyne en partijleider Kees van der StaaijBeeld anp

Waar het deze week om draait is: wie krijgt Dijkgraaf mee? Het CDA aarzelt over de benadeling van de tweeverdieners. De christendemocraten willen liever alleen de kinderbijslag verhogen. Goed voor eenverdieners, maar ook voor tweeverdieners. Wel zo eerlijk, vinden ze.

Als van de drie alleen het CDA het kabinet steunt, heeft het kabinet in de senaat nog minstens twee partijen nodig. D66 en GroenLinks komen het meest in aanmerking. Maar die zijn juist fel tegen elke bevoordeling van de eenverdiener, want dat kost in alle gevallen banen.

Het nachtmerriescenario voor het kabinet: dat alle betrokkenen slechts de eigen stokpaardjes blijven berijden, het Belastingplan sneuvelt en de 5 miljard lastenverlichting automatisch naar staatsschuldverlaging gaat.

Dat vinden de Raad van State en de Europese Commissie dan weer een goede zaak, maar hoe moeten Mark Rutte en Diederik Samsom het gaan uitleggen aan de kiezers?

MAANDAG WERKBEZOEKDAG
Klaas Dijkhoff aan de grens

De grootste piek in de asielinstroom lijkt weliswaar voorbij, maar de echte verlichting waarop het kabinet ongetwijfeld hoopt, komt nog niet in zicht: afgelopen week kwamen er 1800 asielzoekers naar Nederland, 100 meer dan in de laatste week van oktober. Dat bleek maandag uit de jongste cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het blijft 'onverkort alle hens aan dek', zoals staatssecretaris Dijkhoff vrijdag al zei.

Maandag was hij bij de grensovergang Hazeldonk tussen Nederland en België om met eigen ogen te zien hoe de mobiele controles van de marechaussee werken. Daar had hij wel een succesje te melden: sinds het opvoeren van die controles zijn sinds half september 41 verdachten van mensensmokkel opgepakt.

Klaas Dijkhoff maandag bij Hazeldonk. Beeld anp
Klaas Dijkhoff maandag bij Hazeldonk.Beeld anp

SCHADEMELDINGEN
Aanval op de ambtenaren afgeslagen?

Het is een kroonjuweel van D66: de normalisering van de ambtenaar. Daarmee wil D66 de ambtenaar dezelfde rechten en plichten geven als werknemers. Denk aan een arbeidscontract in plaats van de aanstelling die de ambtenaar met eed of gelofte aanvaardt. En hetzelfde ontslagrecht.

Een technische maar principiële verandering. Vijf jaar geleden, 3 november 2010, dienden Fatma Koser Kaya en Eddy van Hijum, toen lid van de Tweede Kamer voor D66 en CDA, een initiatiefwetsvoorstel in. Dat ligt nu in de Eerste Kamer ligt. Na de eerste bespreking op 22 september zou morgen de tweede ronde zijn. Maar die gaat niet door. Steven van Weyenberg (D66) en Mona Keijzer (CDA) die het wetsvoorstel nu verdedigen hebben langer de tijd nodig om zich voor te bereiden.

Ze vragen uitstel 'tot nader order' voor overleg met de betrokken minister - Plasterk van Binnenlandse Zaken - en 'andere betrokkenen'. Verslaggever Gijs Herderscheê (@vkgijs): 'Het gaat vooral om de laatsten. Dat zijn de senatoren die veel bezwaren opwierpen tegen hun voorstel. Zoveel en zo principieel dat het de vraag is of Van Weyenberg en Keijzer hen kunnen overtuigen.'

In de Tweede Kamer was een ruime meerderheid voor - PVV, CDA, VVD, PvdA, D66 en 50-Plus. In de senaat is dat goed voor een tweederde meerderheid. Maar na alle kritische kanttekeningen is het zelfs de vraag of een meerderheid van 38 stemmen wordt gehaald.

Mona Keijzer. Beeld anp
Mona Keijzer.Beeld anp

OOK DAT NOG

Scheuren langs de Hofvijver
Minister Hennis van Defensie liet zich vanmiddag door de JOVD (de VVD-jongeren) verleiden tot een ritje in een zestig jaar oud pantservoertuig. JOVD-erelid en VVD-prominent Hans Wiegel stond erbij en keek er goedkeurend naar. De VVD-jongeren willen meer geld voor Defensie. Dat komt goed uit: ook Hennis wil dat, beaamde ze. Maar helaas, de miljarden waar de JOVD om vraagt zijn niet voor handen.

Rutte waarschuwt Britten
Vanuit Japan gaf premier Rutte vandaag ongevraagd advies aan zijn collega en geestverwant David Cameron. Pas toch op met dat Brexit-referendum, straks blijft van het Verenigd Koninkrijk niet meer over dan een 'middelgrote economie in het midden van de Atlantische Oceaan, die niet bij Amerika en niet bij Europa hoort'.

Hennis in de JOVD-pantserwagen Beeld Joost de Vries
Hennis in de JOVD-pantserwagenBeeld Joost de Vries
Meer over