Het Binnenhof: 8 juni

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld null

Goedemiddag. Als u er moe van wordt alweer Ard van der Steur aan te treffen in Dagkoersen, dan snappen wij dat. Maar we kunnen niet om de man heen, want vandaag zit de nog altijd kersverse minister van VenJ alweer op het strafbankje in de Tweede Kamer. Komt hij wederom weg met excuses? Vrolijker wordt u misschien van wat de 1400 kinderen van prinses Laurentien zeggen over vluchtelingen. Of van Rotterdammers die over hun burgemeester spreken.

Hier zijn uw Dagkoersen. Geheel en al kosteloos in uw mailbox als u even hier klikt.

null Beeld null

DEBAT VAN DE DAG
Niets meer over Het Bonnetje

Er zou vandaag een debat in de Tweede Kamer zijn over het tweede rapport van oud-Ombudsman Marten Oosting. Dat zou gaan over het bonnetje van de Teevendeal en over het onvermogen dat bonnetje te vissen uit het apparaat dat ministerie van Veiligheid en Justitie heet. En het debat zou ook gaan over de vraag die Oosting niet kon beantwoorden: is dat bonnetje niet gevonden omdat de ambtelijke top niet wilde dat het gevonden werd? Was er een doofpot? Razend interessant allemaal. Toch?

Nou nee, zo bleek de Kamer bij nader inzien te vinden. Laten we het eens hebben over de rol die de huidige minister van VenJ, Ard van der Steur, heeft gespeeld toen hij nog VVD-Kamerlid was. Toen schreef Van der Steur mee aan een brief van zijn voorganger Ivo Opstelten. Die brief was gericht aan de Tweede Kamer, aan Ard van der Steur zelf dus. Het Kamerlid redigeerde de brief dat het een aard had en plaatste de ene na de andere waarschuwing in de kantlijn. Een tijdje later was de afzender van de brief, Opstelten, opgestapt en nestelde Van der Steur zich in diens nog warme ministeriële stoel. Hij wil daar minstens 27 jaar op blijven zitten, zei hij, langer nog dan zijn verre voorganger Felix van Maanen in de negentiende eeuw.

Die brief die Van der Steur mee had geschreven, moest hij deze week naar de Kamer sturen, inclusief al zijn (vele) tekstbijdragen, opmerkingen en doorhalingen. En ziet: prompt ging het debat dáárover. Van het bonnetje werd niets meer vernomen, laat staan van een doofpot. De opvolger van Van der Steur in de Kamer, VVD'er Foort van Oosten, kreeg van de oppositie de vragen op zich afgevuurd die ze eigenlijk aan Kamerlid Van der Steur had willen stellen. Maar die stond nu in vak K minister te wezen.

Van Oosten wist de voltallige oppositie murw te beuken door drie teksten tot circa twintig keer toe te herhalen. 1: 'Ja, het ministerie heeft geklungeld.' 2: 'Maar laten we daaruit lessen trekken zodat we boeven kunnen vangen.' 3: 'We moeten hier niet met zijn allen in een kramp schieten.'

De oppositie doet geschokt over het meeschrijven van Van der Steur. Maar is iemand ook echt verbaasd, vragen verslaggevers Frank Hendrickx en Remco Meijer zich af. Achter de schermen zoeken Kamerleden - ook die van de oppositie - voortdurend contact met de ministers die ze moeten controleren. Uit interne mailtjes blijkt dat vragen en antwoorden al vóór het debat worden doorgenomen en toezeggingen zijn vooraf uitonderhandeld. Lees morgen in de Volkskrant wat de kleine, lelijke geheimpjes van het Binnenhof zijn. En: de kunst van het 'politieke sonderen'.

Ogenschijnlijk ontspannen ging minister Ard van der Steur naar het Tweede Kamerdebat over een nader onderzoek door de commissie-Oosting. Beeld null
Ogenschijnlijk ontspannen ging minister Ard van der Steur naar het Tweede Kamerdebat over een nader onderzoek door de commissie-Oosting.

PRINSES VAN DE DAG
Laurentien en de kinderen

Als volwassenen het vluchtelingendebat voeren, is het een taai hoofdpijndossier. We laten ruim 1400 kinderen erover meedenken, bedacht prinses Laurentien. Resultaat is een kleurrijk rapport van haar stichting Missing Chapter Foundation en een vrolijke presentatie vanochtend in Nieuwspoort - verslaggever Joost de Vries was erbij. Staatssecretaris Van Rijn mocht het boekwerk in ontvangst nemen - waarom hij, dat is Dagkoersen niet geheel duidelijk.

Kinderen (of in elk geval de vijftig kinderen bij de presentatie) hebben een stuk minder moeite met vluchtelingen dan volwassenen. Ze zeggen dingen als: 'Ontmoet elkaar', 'luister naar elkaar', 'laat je vooroordelen los', 'zet vluchtelingenkinderen niet apart, maar gewoon bij Nederlandse kinderen in de klas', 'het is leuk om nieuwe gewoontes te leren kennen', 'niet alleen je eigen mening is goed, die van een ander ook'.

De aanwezige volwassenen waren zeer onder de indruk van zoveel wijsheid, zeiden ze. De staatssecretaris ook: 'Jullie zijn de toekomst. Het zou stom zijn als we niet naar jullie zouden luisteren.' Zijn conclusie: volwassenen denken aan beleid en maatregelen, kinderen hebben nog oog voor menselijke waarden. Kortom: kinderen zijn slim, volwassenen zijn dom, zo was de consensus. Dat heeft iets paradoxaals, vond Joost de Vries. Want wat moet er van deze kinderen worden als ze straks zelf volwassen zijn?

Prinses Laurentien leest voor uit haar boek Mr Finney en het raadsel in de bomen. Beeld null
Prinses Laurentien leest voor uit haar boek Mr Finney en het raadsel in de bomen.

PLATGETREDEN PAD VAN DE DAG
Wat is het probleem van Defensie?

De krijgsmacht en geld vormen in Nederland altijd een moeizame combinatie. Geld uitgeven aan iets wat je niet nodig hoopt te hebben, valt dit volk zwaar. Als je in een onderzoek aan Nederlanders vraagt waarop ze als eerste willen bezuinigen, zeggen ze eerst ontwikkelingssamenwerking en dan defensie. VVD, CDA, ChristenUnie en SGP willen juist dat er meer geld naar defensieminister Hennis (VVD) gaat. Maar schatkistminister Dijsselbloem (PvdA) voelt daar niet veel voor. Volgens hem heeft de krijgsmacht niet zozeer een financieel probleem, maar een organisatorisch.

Wat de aard van het probleem ook is, zo schrijft verslaggever Natalie Righton morgen in de Volkskrant, het gaat ten koste van het belangrijkste waar Nederlandse militairen nu mee bezig zijn. Dat zijn de buitenlandse missies, onder meer in Mali.

Die VN-missie daar zou eind dit jaar aflopen. Een definitief besluit daarover moet rond deze tijd genomen worden. Maar dat geldt ook voor een ander besluit: of Nederland plaats mag nemen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat gaat gepaard met een heuse verkiezing en die is op 28 juni. Tegelijk terugtrekken uit een VN missie én in het belangrijkste orgaan van diezelfde VN willen zitten: ook dat lijkt een moeizame combinatie.

De Joint Strike Fighter (F-35) vliegt boven Kinderdijk. Het gevechtstoestel neemt een flinke hap uit de begroting van defensieminister Hennis. Beeld null
De Joint Strike Fighter (F-35) vliegt boven Kinderdijk. Het gevechtstoestel neemt een flinke hap uit de begroting van defensieminister Hennis.

TEASER VAN DE DAG
In het spoor van Ahmed Aboutaleb

Verslaggever en Amsterdammer Ariejan Korteweg deed voor zijn column (lees hem morgen in de Volkskrant!) in Rotterdam de 'Ahmed Aboutaleb Burgemeesterroute'. Dat is een stadswandeling van twaalf kilometer waarbij Aboutaleb Rotterdam laat zien en horen - de burgemeester zelf sprak de begeleidende app in.

Korteweg vroeg onderweg Rotterdammers wat ze van Aboutaleb vinden. 'Een fijne man', vindt Anneke Diederik (60). 'Rotterdam kan hem niet missen, echt niet. Ik wil burgervader blijven, zei hij tegen me.' Veel Rotterdammers aan de Burgemeesterroute spreken warme woorden over hun burgervader, die ze allemaal persoonlijk lijken te kennen.

Maar Korteweg tekende ook kritiek op. Aboutalebs 'rot op naar je eigen land' is niet overal even goed gevallen. Ze vormen evenwel een minderheid, de mensen die Aboutaleb het liefst zelf zien oprotten. Dat zou dan richting Den Haag zijn als de gevierde Rotterdamse burgemeester leider wil worden van de PvdA. Verslaggever Korteweg klom de tijdelijke trap op naar het dak van het Groot Handelsgebouw, keek over Rotterdam uit, kon Den Haag zien en vroeg zich af: is dat nu wel zo'n goede overstap, van hier naar daar?

Anneke Diederik, hier met haar zoon Jeffrey, wil niet dat haar Rotterdamse burgervader Aboutaleb weggaat. Beeld null
Anneke Diederik, hier met haar zoon Jeffrey, wil niet dat haar Rotterdamse burgervader Aboutaleb weggaat.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over