Het Binnenhof: 7 november

Uw politieke nieuwsbrief

Kamerlid Jacque Monasch stapt uit de PvdA. Beeld ANP
Kamerlid Jacque Monasch stapt uit de PvdA.Beeld ANP

Goedemiddag. Jacques Monasch stapt niet alleen uit de lijsttrekkersverkiezing, hij verlaat zelfs de PvdA. Zijn vernieuwingsdrift wordt niet gewaardeerd door het partijbestuur, stelt hij. Daarom keert hij de partij de rug toe, maar neemt wel zijn zetel mee.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze politieke nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u aan via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

MAN VAN DE DAG
Jacques Monasch

De teleurstelling over de PvdA is bij Monasch zo groot dat hij niet alleen zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap intrekt, maar ook zijn partijlidmaatschap opzegt. Hij stapt uit de PvdA-fractie, maar houdt zijn zetel. Hij trekt de meerderheid onder de coalitie vandaan en wordt de zeventiende 'fractie' in de Kamer, een record.

Monasch wilde vernieuwen, de partij terugbrengen naar de mensen die ze de afgelopen vier jaar is kwijtgeraakt, een scherpere koers varen op integratie, asiel en Europa. Het partijbestuur wilde het niet, stelde hij vanmiddag tijdens een persconferentie op de Albert Cuyp in Amsterdam.

Volgens hem heeft het bestuur zodoende zijn kandidatuur voor de interne verkiezing onmogelijk gemaakt. De PvdA meldde in een persbericht juist dat 'Jacques tot grote spijt van het partijbestuur heeft besloten zijn kandidatuur in te trekken'.

Ook lokale aspirant-kandidaten Pelle Oosting en Gerard Bosman doen niet mee met de lijsttrekkersverkiezing, ze zijn te licht bevonden door de selectiecommissie. Dus blijven alleen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher over, de twee mannen die net zoveel van elkaar verschillen als The Judean People's Front en The People's Front of Judea uit Monty Python's Life of Brian.

Monasch keert de PvdA de rug toe. Beeld anp
Monasch keert de PvdA de rug toe.Beeld anp
Zoek de verschillen. Beeld anp
Zoek de verschillen.Beeld anp

LIJST VAN DE DAG
Vrouwen op twee, drie en vier

D66 profileert zich met haar lijst als voorvechter van meer vrouwen in de politiek. Op plekken twee, drie en vier staan Stientje van Veldhoven, nieuwkomer Ingrid van Engelshoven en Pia Dijkstra. Van Engelshoven is nu nog wethouder in Den Haag. Zij hoopt als vrouwelijke politica met een gezin een voorbeeld voor vrouwen te zijn. Vrouwen zeggen nog te vaak nee tegen carrièrekansen, zei ze bij de presentatie van de lijst in het Haagse café Dudok.

De feminisering van de D66-lijst is overigens relatief: van de dertig kandidaten die vandaag bekend werden, zijn er achttien man.

De tweede nieuwkomer in de top tien is Jan Paternotte. De komst van het talent uit Amsterdam is geen verrassing. Maar of hij echt een kroonprins is, zoals hij door sommigen wordt gezien, zal moeten blijken. Hij staat op plek acht.

Van Engelshoven (met microfoon) hoopt meer vrouwen te inspireren om de politiek in te gaan. Beeld anp
Van Engelshoven (met microfoon) hoopt meer vrouwen te inspireren om de politiek in te gaan.Beeld anp

AFWIJZING VAN DE DAG
PVV zegt nee tegen CPB

Vrijwel alle politieke partijen hebben een eerste financiële vertaling van hun verkiezingsprogramma naar het Centraal Planbureau gestuurd - vandaag was de deadline daarvoor. Het CPB laat half februari weten wat de effecten zijn van elk programma op zaken als de economische groei, de overheidsfinanciën, werkgelegenheid, koopkracht en inkomensongelijkheid. De Partij voor de Dieren en de Partij Voor de Vrijheid laten hun voorstellen niet door het CPB doorrekenen.

Dat de PvdD niet meedoet, is geen verrassing. Dat deden ze nooit. Aan de PVV vroeg verslaggever Robert Giebels per mail of ze het A4-tje van Wilders ter doorrekening naar het CPB sturen. Een welgemeend 'neen' was het snelle antwoord. Wilders sluit zijn ultrakorte verkiezingsprogramma af met een financiële onderbouwing, die precies in balans is; de elf PVV-voorstellen kosten volgens de partijleider exact evenveel als ze opbrengen. We zullen nooit weten of het CPB er ook zo over denkt.

De vorige keer, in 2012, oordeelde het CPB dat het PVV-program op korte termijn het beste uitpakte qua economische groei en werkgelegenheid (de voorspellingen voor de lange termijn waren minder gunstig). Waarom de PVV deze keer de beurt voorbij laat gaan, is ongewis. Mogelijk speelt een rol dat Roland van Vliet tijdens deze kabinetsperiode uit de fractie is gestapt. Als PVV'er onderhield hij het contact met het CPB, die positie is na zijn vertrek blijkbaar vacant gebleven.

PVV-leider Geert Wilders bedankt dit keer voor een CPB-doorrekening. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders bedankt dit keer voor een CPB-doorrekening.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over