Het Binnenhof: 7 februari

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP
Beeld ANP

Goedemidddag. Op de valreep van Rutte II komt er uit de Eerste Kamer nog nieuw beleid: tegen uitreizende jihadisten. VVD-lijsttrekker Rutte probeert iets nieuws: verkiezingsbeloften met een disclaimer. En de Volkskrant geeft u de macht over de formatie met de Coalitiewijzer.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

BESLUIT VAN DE DAG
Jihadist is paspoort niet meer zeker

Met nog een kleine drie weken te gaan voordat het parlement met verkiezingsreces gaat, komt er zowaar nog beleid tot stand op het Binnenhof. De Eerste Kamer stemde vandaag in met het voorstel van het kabinet om de minister van Veiligheid en Justitie de bevoegdheid te geven het Nederlanderschap van jihadisten af te pakken.

De maatregel kwam ooit uit de koker van Lodewijk Asscher en Ivo Opstelten. Eind augustus 2014 presenteerden de twee ministers van respectievelijk Integratie en V&J een actieplan tegen jihadisme. Eerder die maand hadden IS-aanhangers met zwarte vlaggen gedemonstreerd in de Haagse Schilderswijk. Hier moest wat aan gebeuren, was de consensus op het Binnenhof. Maar over de aard van de plannen was discussie.

Het linkerdeel van de Kamer had vooral kritiek op het afnemen van het Nederlanderschap van uitreizende jihadisten. Vooral omdat de minister van Veiligheid en Justitie de bevoegdheid zou krijgen de rechter te passeren. De rechtsstaat zou in het geding komen.

Vorig voorjaar ging het rechterdeel van de Kamer plus de PvdA akkoord met het plan. Vandaag nam een krappe rechtse meerderheid in de senaat de laatste hobbel. SGP, VVD, CDA, 50PLUS en PVV stemden voor. Saillant: de PvdA'ers in de Eerste Kamer schaarden zich achter de kritiek van de linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer en stemden tegen.

Ministers Asscher en Opstelten in 2014. Beeld anp
Ministers Asscher en Opstelten in 2014.Beeld anp

BELOFTE VAN DE DAG
'Dit is geen belofte'

De VVD trekt 2 miljard uit voor verpleeghuizen, maar misschien ook wel niet. Zo ongeveer luidde de verkiezingsbelofte van Mark Rutte die geen belofte mag heten. Hij deed haar vandaag in het AD. Dankzij doorrekeningen van het CPB (die volgende week verschijnen) ontdekte de VVD dat ze binnen de bestaande verkiezingsplannen nog 2 miljard kon besteden, precies de 2 miljard die Hugo Borst en Carin Gaemers in hun manifest vragen voor de verpleeghuizen.

Lijsttrekker Rutte kopte hem in tijdens een bezoek aan verpleeghuis De Vijverhof in Capelle aan den IJssel. 'Wij willen dat geld in elk geval reserveren: 1,9 miljard tot 2 miljard. (...) Het is geen belofte, want het hangt af van de formatie en wat de verpleeghuizen nodig hebben. Het is wel onze inzet.' De premier doet sinds de campagne van 2012 niet meer aan gratis geld uitdelen, of in elk geval niet meer zonder er een disclaimer bij te vermelden. Verkiezingsbeloften zijn glibberige dingen, leerde hij de afgelopen jaren.

Eén harde belofte durfde hij vooralsnog wel aan: de VVD gaat niet regeren met de PVV. Dat extra geld valt nog te bezien, maar hier mogen de inwoners van de verpleeghuizen Rutte aan houden.

In 2016 bezocht Rutte een ouderencentrum in de Haagse wijk Transvaal. Beeld ANP
In 2016 bezocht Rutte een ouderencentrum in de Haagse wijk Transvaal.Beeld ANP

HACK VAN DE DAG
Achter de Stemwijzer

Met een paar simpele handelingen in webbrowser Google Chrome verschafte cyberspecialist Loran Kloeze zichzelf vannacht toegang tot de achterkant van de Stemwijzer. De stemtool staat sinds gisteren online. Bezoekers zien met welke partijen zij standpunten delen, maar kunnen aan de voorkant niet de resultaten van andere gebruikers zien. Kloeze zag dat aan de achterkant van de site wel en verspreidde de ranglijst van best scorende partijen op Twitter.

De Stemwijzer staakte prompt het verzamelen van de data, maar de tussenstand van Kloeze was al een eigen leven gaan leiden. 'Ik ben de grootste!', pronkte Wilders. 'De PvdA is nummer twee!', juichte Asscher. 'Veel mensen komen uit bij de Partij voor de Dieren!', twitterde Thieme. 'Wij staan in de top vijf!', meldde 50Plus-voorman Henk Krol. Op de cijfers valt vanalles af te dingen: mensen kunnen bijvoorbeeld zo vaak als ze willen de Stemwijzer invullen. Maar elk succesje is er één in campagnetijd.

Journalistiek gezien is het jammer dat Kloeze al op dag één het lek ontdekte. Kort voor de verkiezingen was inzicht in de (tegen die tijd) miljoenen resultaten van de Stemwijzer een stuk interessanter geweest.

De Stemwijzer. Beeld anp
De Stemwijzer.Beeld anp

INTERACTIEVE TOOL VAN DE DAG
De Volkskrant Coalitiewijzer

Wie regeert straks met wie? In coalitieland Nederland weegt die vraag voor veel kiezers zwaar bij het bepalen van hun stem. Met onze Coalitiewijzer stelt u nu heel eenvoudig uw eigen coalitie samen en bekijkt u in één oogopslag welke partijen inhoudelijk door één deur kunnen - of juist niet.

Mirjam Leunissen en Tessa-Norah Feenstra maakten de tool, chef politiek Raoul du Pré schreef bij elke mogelijke combinatie waarom partijen wel of niet een match vormen. De rest is aan u: veel plezier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over