Het Binnenhof: 6 februari

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Ruim tien jaar al staan Alexander Pechtold en Geert Wilders recht tegenover elkaar. Vaak gingen de handschoenen uit. Maar vandaag bewees Wilders dat het toch nog venijniger kon worden.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Wilt u niets van de verkiezingscampagne missen? Ontvang deze politieke nieuwsbrief dagelijks per e-mail.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

HAAT EN NIJD
Wilders vs Pechtold

Een gemoedelijke verkiezingscampagne beloofde het toch al niet te worden, maar vandaag zocht PVV-leider Geert Wilders een nieuwe grens op. Hij begon de werkweek met het rondtwitteren van een gemanipuleerde foto waarop te zien is hoe Alexander Pechtold samen met 'Hamas-terroristen' demonstreert. De D66-leider denkt na over aangifte tegen Wilders. 'Het is ophitsing.'

Wilders reageerde met zijn tweet op de Amsterdamse D66-wethouder Kukenheim die vorige week suggereerde dat Amsterdam zich maar beter kan afscheiden als Geert Wilders ooit premier van Nederland wordt. De PVV-leider op zijn beurt suggereert nu dat invoering van de sharia dan 'de volgende stap' kan zijn in Amsterdam.

In eerste instantie sloeg Pechtold op Twitter terug met een verwijzing naar een demonstratie van Wilders waar in het verleden neonazi's bij aanwezig waren. 'Creatief knip- en plakwerk van Geert Wilders. Helaas waren de neonazi's bij zijn manifestatie niet gefotoshopt.' Later stelde Pechtold via een Facebookpost dat hij 'een lijn trekt.'

'Wilders heeft weer een grens overschreden', legde de D66-voorman vanmiddag uit aan Volkskrant-verslaggever Frank Hendrickx. 'Ik krijg reacties van mensen die denken dat ik daar echt liep. Die hebben niet door dat het nep is. Het zijn er een handvol, maar als enkele mensen je dat vragen, weet je dat het staat voor een grotere groep.

'Wilders heeft het bericht nog niet rechtgezet en dat terwijl hij zelf voortdurend in de slachtofferrol zit. Hij is er altijd als de kippen bij als er hem iets wordt aangedaan. Neemt alles en iedereen de maat. Ik vind dat Wilders zich dan ook een beetje mag inhouden.'

Pechtold weet nog niet of hij aangifte gaat doen. 'Ik moet daar nog over nadenken.' Wilders toont zich vooralsnog niet onder de indruk.

null Beeld rv
Beeld rv

LANCERING VAN DE DAG
De Stemwijzer

Zou de VVD op het laatste moment besluiten niet aan de verkiezingen mee te doen, dan stemt Mark Rutte SGP. En anders wel CDA.

Tenminste, als hij de adviezen van de Stemwijzer op de voet zou volgen. Belangrijkste vernieuwing van de editie voor 2017, vandaag in Nieuwspoort gelanceerd, is dat na het invullen van de antwoorden de top drie prominent bovenaan de pagina prijkt. Wie over de schouders van de politici meekeek, kon daardoor meteen de sympathie voor andere partijen zien.

Verslaggever Ariejan Korteweg was ter plekke. 'Dat de zeventien lijsttrekkers die de Stemwijzer als proefkonijn invulden voor de eigen partij vrijwel zonder uitzondering honderd procent zouden scoren, lag voor de hand. Alleen Sylvana Simons gaf haar Artikel 1 een lagere score: 84 procent.'

De top drie leverde onverwachte uitkomsten op. Zo bleken Gert-Jan Segers en Emile Roemer beiden Denk in hun top drie te hebben. 'Dit is toch opgebouwd uit rationele elementen', verdedigde Rutte zijn opmerkelijk christelijk gekleurde resultaat. 'Bij thema's als wat voor land willen we zijn, dat wat ik zelf 'normaal doen' heb genoemd, zouden we eerder uit elkaar lopen.'

Levend stemkastje Jan Dijkgraaf van GeenPeil hield zijn laptop nadrukkelijk gesloten. Hij wil zijn standpunten immers pas door zijn leden laten bepalen nadat hij gekozen is. Zijn partij heeft wel een namaak-Stemwijzer opgezet: stemwijzer.co. Wie die invult, komt altijd bij GeenPeil uit. De echte Stemwijzer dreigt met een proces.

In 2012 werd de Stemwijzer bijna vijf miljoen keer ingevuld. Het is daarmee een van de belangrijkste hulpmiddelen voor kiezers om de partij van hun voorkeur vast te stellen. Vanmiddag was de site alvast urenlang overbelast.

Sybrand Buma en Alexander Pechtold bij de lancering van de Stemwijzer. Beeld Phil Nijhuis
Sybrand Buma en Alexander Pechtold bij de lancering van de Stemwijzer.Beeld Phil Nijhuis

WAT WE LAZEN
Nederland op 5

Voor de verandering eens goed nieuws. Dat staat in een rapport van de Duitse Bertelsmann Stiftung over sociale rechtvaardigheid in Europa. De 28 lidstaten van de Europese Unie worden daarin vergeleken op vijf punten - armoedebestrijding, toegang tot onderwijs, toegang tot werk, sociale samenhang, gezondheid en intergenerationele rechtvaardigheid.

De Duitse stichting zet Nederland op vijf, na Zweden, Finland, Denemarken en Tsjechië. Duitsland zelf staat op 7. Onderaan bungelen Bulgarije, Roemenië en Griekenland.

De Bertelsmann Stiftung is in Duitsland een club van faam. De oprichter van de gelijknamige uitgeverij bracht daar een deel van zijn vermogen in onder. De stichting financiert sinds 1977 onderzoek en projecten. Eind vorige eeuw kregen de Nederlandse vakbeweging en werkgevers een prijs voor het 'poldermodel'. Sinds 2012 is Aart Jan de Geus, oud-CNV'er en oud-CDA-minister van Sociale Zaken, voorzitter van de stichting.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Aart Jan de Geus Beeld onbekend
Aart Jan de GeusBeeld onbekend
Meer over