Het Binnenhof: 6 december

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. We hebben nog een lange mars te gaan tot de verkiezingen: over honderd dagen is het zover. Een goed moment om de peilingen te relativeren.
En verder: Alexander Pechtold spreekt in de rechtbank over de bedreigingen aan zijn adres. En de strijd GeenPeil vs. GeenPeil vs. GeenPeil verplaatst zich naar het Binnenhof.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Deze nieuwsbrief kunt u ook kosteloos in uw mailbox krijgen als u zich hier aanmeldt.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

AFWEZIGE VAN DE DAG
Pechtold in de rechtbank

Alexander Pechtold ontbrak vandaag bij de stemmingen in de Tweede Kamer. De D66-leider zat in het gerechtshof van Leeuwarden om te spreken over de impact van een doodsbedreiging ('je moet n kopschot hebben') die hij in 2015 kreeg op Facebook.

Net als zoveel politici doet de D66-leider trouw aangifte van bedreigingen, maar meestal loopt dat op niets uit. Dit keer maakt het OM wel werk van de zaak en ging zelfs in beroep tegen de vrijspraak uit februari.

De bedreiger van Pechtold verklaarde destijds dat hij werkloos was geworden en zich op aanraden van zijn vrouw meer was gaan verdiepen in sociale media. Van het één kwam het ander. De rechter was coulant: er bestond volgens hem geen 'redelijke vrees' dat de man ook tot actie wilde overgaan.

Het OM eiste vandaag alsnog een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 1500 euro, waarvan 750 voorwaardelijk.

Pechtold benadrukte in zijn verklaring dat hij 'niet zonder vrees' is. 'Er zijn mij net iets te veel incidenten geweest de laatste jaren. Ik zeg vaak tegen mezelf: blaffen is niet bijten. Maar tegelijkertijd weet ik: ik kan er niet vanuit gaan dat een bedreiger het heus niet echt zal doen.'

De uitspraak is op 20 december.

Pechtold bij de rechter Beeld anp
Pechtold bij de rechterBeeld anp

DEBAT VAN DE DAG
Oude nieuwkomer hekelt nieuwe nieuwkomer

Er komen nu zoveel nieuwe partijen bij dat Jan Roos inmiddels tot de oude politiek lijkt te behoren. De voormalige medewerker van GeenStijl is toch al weer ruim drie maanden lijsttrekker van VNL. Sindsdien zijn er alleen al uit het nee-kamp van het Oekraïnereferendum weer twee nieuwe partijen voortgekomen: eerst Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie en deze week dus 'de levende stemkast' Jan Dijkgraaf voor GeenPeil.

Roos opende vandaag in de Tweede Kamer de aanval op de nieuwe nieuwkomer. In een interview met verslaggever Tom Staal van GeenStijl - het moederschip van GeenPeil - noemde Jan I (Roos) het project van Jan II (Dijkgraaf) 'een farce'. 'Jullie zijn een lege huls,' zei de VNL-voorman tegen Staal, die zelf er juist op wees dat hij van GeenStijl is en niet van GeenPeil.

Een Kamerbode wees er tijdens het verhitte gesprek tevergeefs op dat Roos nog helemaal geen interviews mag geven in de Tweede Kamer, omdat hij nog niet gekozen is.

Het laatste nieuws over Jan II (Dijkgraaf): Volgens 50Plus-voorzitter Jan Nagel solliciteerde hij onlangs nog om op de lijst van de ouderenpartij te komen. 'Hij werd ook lid. Hij onderschreef het verkiezingsprogramma en hij noemde Henk Krol de beste lijsttrekker', aldus Nagel vanmiddag. 'Zijn voorwaarde was wel dat hij minimaal plek 6 zou krijgen. Maar wij hadden betere kandidaten.'

Dijkgraaf reageert: 'Ik krijg hier wel een stoomcursusje rattenstreken in de politiek.'

Tom Staal (GeenStijl), Jan Roos (ex-GeenStijl) en een bode. Beeld anp
Tom Staal (GeenStijl), Jan Roos (ex-GeenStijl) en een bode.Beeld anp

GETAL VAN DE DAG
We goochelen wat met cijfers

Over honderd dagen is het 15 maart en mag Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een goede mijlpaal om eens terug te kijken naar 100 dagen voor de vorige verkiezingen van 12 september 2012. Hoe hing de vlag er voor partijen toen bij, begin juni 2012?

Robert Giebels zocht het uit. De peilingen lieten toen een nek-aan-nekrace van VVD en SP zien. Beide stonden op 28 gepeilde zetels. Elke opiniepeiler hamert erop: een peiling is geen voorspelling, maar een momentopname. Maar een peiling van 100 dagen voor de verkiezingen vergelijken met de einduitslag, daar steekt toch geen kwaad in? Die verkiezingsuitslag was in elk geval behoorlijk anders. 50Plus scoorde 100 procent beter en behaalde 2 zetels, tegen dus 1 gepeilde zetel 100 dagen eerder. De PvdA deed het 65 procent beter dan de peiling en kwam op 38 zetels in plaats van 23. Virtueel halveerde de SP bijna: van 28 naar 15 echte zetels. En ook de PVV kon het 100-dagen momentum niet vasthouden: 15 zetels in plaats van de gepeilde 22 van juni 2012.

Het zal wel een doodzonde zijn in peilingenland, maar als we nu eens die 100-dagen-percentages loslaten op de gecombineerde peiling van nu? We doen het gewoon en zien dan op 15 maart de VVD met afstand de grootste partij worden met 38 zetels. Gevolgd door 3 partijen met elk 20 zetels: PvdA, PVV en 50Plus. Daarachter volgen onder andere CDA (13), D66 (11), GroenLinks (9) en SP (8).

undefined

Boekt Henk Krol in de laatste 100 dagen weer 100 procent zetelwinst? Beeld anp
Boekt Henk Krol in de laatste 100 dagen weer 100 procent zetelwinst?Beeld anp

VOORSTEL VAN DE DAG
Minder geld voor Kamerleden

In het maandblad HP/De Tijd een interview met het orakel van Oudega, Hans Wiegel. De VVD-coryfee verheugt zich enorm op de komende verkiezingen en geeft ongevraagd advies aan de lijsttrekkers. Dat 'pleur op' van VVD-lijsttrekker Mark Rutte was volgens Wiegel 'stijlloos' ('moet je niet doen'), Alexander Pechtold kan beter niet zo openlijk smachten naar een kabinetspost ('bij de onderhandelingen gaan ze D66 een paar poten uitdraaien') en Jesse Klaver moet niet praten over linkse samenwerking ('heel dom').

Voor de eenvoudige Kamerleden heeft Wiegel ook een Kerstwens: een lager inkomen. Ze kunnen er prima een baantje naast nemen, meent de VVD'er. 'Krijgen ze meer voeling met de wereld om hen heen. Het is ook beter voor het debat. Men heeft geen tijd meer om al te gedetailleerd in het regeerakkoord te zitten rommelen. Het zal weer gaan om de grote, heldere lijnen.'

Overigens is Wiegel ook van mening dat de VVD gewoon met de PVV in zee kan.

Hans Wiegel geeft ongevraagd advies Beeld anp
Hans Wiegel geeft ongevraagd adviesBeeld anp

PLANNETJE VAN DE DAG
GroenLinks wil een nieuwe vut-regeling

Met alle aandacht voor de campagne, zouden we bijna vergeten dat er ook nog gewerkt wordt in de Tweede Kamer. Toch is het zo. Een laatste begrotingsbehandeling blijft een mooie gelegenheid om een plan te lanceren, constateert Gijs Herderscheê.

GroenLinks gebruikt de begroting van Sociale Zaken vandaag om voor een nieuwe vut-regeling te pleiten voor 'zware beroepen'. Tien jaar geleden stonden de fysiek zware beroepen - denk aan bouw, wegtransport - centraal bij de afschaffing van het vroegpensioen. Zij zouden nooit werkend hun pensioen kunnen halen. Daarna werd het stil en bleef het stil, ook bij de verhoging van de AOW-leeftijd omdat zware beroepen moeilijk te definiëren zijn. GroenLinks heeft daar nu wat op bedacht.

Desondanks valt te vrezen dat ook dit debat bol zal staan van campagnetaal. Lodewijk Asscher is niet alleen minister van Sociale Zaken, maar ook mogelijk de nieuwe lijsttrekker van de PvdA en daarmee een geliefd doelwit van politieke tegenstanders. Lees hier het stuk over Asschers week van de waarheid.

En verder
Wie net als Wiegel geen genoeg kan krijgen van de campagne: Sheila Sitalsing is inmiddels begonnen aan een serie podcasts over de lange 'mars naar maart'.

Samen met VPRO-presentator Chris Kijne zal de Volkskrant-columniste tweewekelijks haar licht laten schijnen over de strijd. De eerste aflevering is hier te beluisteren.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Jesse Klaver Beeld anp
Jesse KlaverBeeld anp
Meer over