Het Binnenhof: 5 februari

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld null

Goedemiddag. Het zit minister Schultz niet mee. Elke keer als zij weer blijmoedig ergens de snelheid verhoogt, steekt het protest de kop op: te onveilig, te veel lawaai, te veel vervuiling. Zelfs over de cijfers is niemand het eens.

Intussen lijkt de VVD in z'n maag te zitten met de terugkeer van Frans Weekers.

Hier is uw politieke nieuwsbrief.

null Beeld null

RAADSEL VAN DE DAG
Keihard naar een schoner land

Waarom sluit het kabinet in december glunderend een Klimaatakkoord in Parijs ('we hebben een route naar een duurzame wereld!') om nauwelijks twee maanden later de maximumsnelheid op een reeks snelwegen te verhogen - dwars tegen alle bezwaren van de milieubeweging en omwonenden in?

Simpel, zei minister Schultz van Verkeer tot nu toe: onderzoeken wijzen uit dat de lucht voldoende schoon blijft, ook bij 130. Maar die aanname wordt vandaag betwist door berekeningen van de onderzoeksinstituten RIVM en TNO.

Melanie Schultz. Beeld null
Melanie Schultz.

Tegenstanders vinden in de cijfers nieuwe munitie om het verzet tegen de snelheidsverhogingen door te zetten. 'Bij twijfel mag de snelheid niet worden verhoogd ten koste van onze gezondheid', aldus het D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Of de verhoging inderdaad wordt teruggedraaid als de eerdere cijfers niet kloppen, wil een woordvoerster van Schultz niet zeggen.

En premier Rutte? Maakt die zich geen zorgen over het milieu? 'Nee', zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. 'Een auto die sneller rijdt vervuilt per definitie minder want die is sneller op z'n bestemming.'

Maar dat was een grapje van de premier.

RITUEEL VAN DE DAG
Kamervragen aan Van der Steur

En weer komen er Kamervragen aan voor de veelgeplaagde minister van Veiligheid en Justitie. Ard van der Steur meldde onlangs nog aan de Tweede Kamer dat Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, sinds zijn vrijlating aandachtig wordt begeleid door onder meer de reclassering.

Uit documenten die de Volkskrant heeft ingezien blijkt dat dit nauwelijks zo is: inhoudelijk doet de reclassering niets voor Van der G. 'Eens in de drie weken hallo en aju zeggen bij de reclassering', aldus Van der G.'s advocaat Willem Jebbink.

Gaat dat Van der Steur opnieuw in de problemen brengen? De Kamervragen zijn alweer gesteld, maar er zijn ook deskundigen die denken dat het dit keer wel meevalt.

TWIJFELAAR VAN DE DAG
Terugkeer van een oude bekende?

Het nadeel van als coalitie 'de rit uitzitten': met het verstrijken van de tijd neemt de stoelendans in je fractie steeds gekkere vormen aan. Kamerleden vertrekken omdat ze in opspraak raken, ze worden ingehaald door een getroebleerd verleden, ze kiezen voor een andere baan. Al die zetels moeten weer gevuld, schrijft verslaggever Joost de Vries. 'Als mensen opstappen ben je verplicht de vacante stoel aan te bieden aan de eerstvolgende op de kandidatenlijst die in aanmerking komt.'

Bij de VVD is weer een zetel vrij: die van Bart de Liefde (vertrok naar Uber). En wie is de eerstvolgende op de lijst? Frans Weekers. Oud-Kamerlid en in 2014 gesneefd staatssecretaris van Financiën. Weekers, de man die de Bulgarenfraude op zijn bordje kreeg en vervolgens de regels voor toeslagen dusdanig aanscherpte dat zo'n 180 duizend mensen niet kregen uitbetaald. Tevens de man van de 'paal van Jos van Rey'.

Nee, laat de VVD op z'n allerstelligst weten, Weekers heeft nog geen ja gezegd. Hij heeft zijn rentree in overweging. Volgende week horen we meer.

Worden zij weer fractiegenoten? Oud-staatssecretaris Weekers en oud-Kamervoorzitter Van Miltenburg. Beeld null
Worden zij weer fractiegenoten? Oud-staatssecretaris Weekers en oud-Kamervoorzitter Van Miltenburg.

ZORG VAN DE DAG
Samenwerken met de Turken

'Ik wil géén nieuwe afspraken met Turkije, ik wil een succes maken van bestáánde afspraken.' Premier Rutte kon het niet genoeg benadrukken tijdens zijn vrijdagse persconferentie. Hij gaat volgende week, als de Turkse premier Davutoglu Nederland bezoekt, niet onderhandelen over het bedrag van 3 miljard euro dat de Europese Unie aan Turkije heeft beloofd. Die afspraak staat. Nu is het zaak samen met de Turken de vluchtelingenstroom naar de EU terug te dringen. Daar wil hij 'keihard voor werken'.

Het lijkt een haast onmogelijke opgave. Turkije heeft naar eigen zeggen alleen al deze week een instroom van zo'n 70 duizend vluchtelingen uit Aleppo (meer dan wat Nederland in een jaar aan asielzoekers ontving). Tegelijkertijd zal de diaspora richting Europa met het verbeteren van het weer in het voorjaar waarschijnlijk alleen maar weer toenemen.

Rutte sprak vorige maand in het Europees Parlement de intentie uit om de instroom in te dammen binnen zes tot acht weken. Het is een uitspraak waar hij sindsdien wekelijks aan wordt herinnerd.

Europese regeringsleiders (waaronder premier Rutte) ontmoeten de Turkse premier Davutoglu (rechts) in Londen voor overleg over Syrië. Beeld null
Europese regeringsleiders (waaronder premier Rutte) ontmoeten de Turkse premier Davutoglu (rechts) in Londen voor overleg over Syrië.

OOK DAT NOG
Revolte in bejaarde PvdA

De Partij van de Arbeid viert dinsdag haar zeventigste verjaardag. Wil de partij er in de toekomst toe blijven doen dan moet ze zo snel mogelijk uit dit kabinet stappen en de banden aanhalen met de SP en GroenLinks. Dit zegt oudgediende Joop van den Berg in een kloek jubileumboek dat volgende week verschijnt.

Meer over