Het Binnenhof: 4 september

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
Premier Rutte op het Binnenhof vooraf aan de formatiebesprekingen. Beeld ANP/de Volkskrant
Premier Rutte op het Binnenhof vooraf aan de formatiebesprekingen.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De Kamer komt morgen terug van reces, maar zal nog enkele weken moeten doorploeteren in het machtsvacuüm dat kabinetsformatie heet. De formerende partijen hebben nog minstens tot na Prinsjesdag nodig. Hun week begon vandaag met een tegenslag: de polder haakt af, werkgevers en werknemers worden het niet eens over hun advies aan het aanstaande kabinet.

Hier zijn - eveneens terug van reces - uw politieke Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks gratis per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE
Heibel in de polder

Wanneer je een coalitie probeert te formeren die leunt op slechts 76 zetels, is enige maatschappelijke rugdekking voor je plannen geen overbodige luxe. Vandaar de lange gezichten vanmiddag bij de onderhandelaars voor de deur van de Stadhouderskamer. Vanochtend bleek dat de vakbonden hun overleg met de werkgeversclubs staken. Het conflict samengevat: de bonden strijden voor meer vaste contracten, de werkgevers geloven dat 'flexibele arbeidsrelaties' horen bij een moderne arbeidsmarkt. Het blijkt een onoverbrugbaar meningsverschil. En dus komt er geen sociaal akkoord tussen bonden, bazen en kabinet.

Een teleurstelling, zeiden Rutte, Buma, Pechtold en Segers. Ze nodigden de voormannen van de polder uit om morgen aan de formatietafel de situatie te komen uitleggen. Nee, dat is geen doorstart van hun onderhandelingen. Werkgevers en werknemers komen afzonderlijk van elkaar op bezoek bij de vier partijen.

Wellicht zullen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een laatste poging doen het polderoverleg nieuw leven in te blazen. Zonder een sociaal akkoord zullen ze de komende jaren de bonden en hun achterban met regelmaat treffen op het Malieveld, vergezeld door politici van de linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA.

Werkgeversvoorman Hans de Boer na een overleg met de formerende partijen in het Johan de Witthuis. Beeld anp
Werkgeversvoorman Hans de Boer na een overleg met de formerende partijen in het Johan de Witthuis.Beeld anp

DE FORMATIE II
Wat u heeft gemist

Dit gebeurde er in het reces:
- Eind juli, begin augustus gingen de vier partijen drie weken op vakantie. Informateur Zalm werkte door en stuurde 'houtskoolschetsen' naar het CPB.
- Half augustus lekte een concept-akkoord over de heikele medisch-ethische kwesties uit. CU-voorman Gert-Jan Segers was not amused.
- Eind augustus slaagde PvdA-leider Asscher er bijna in een crisis te veroorzaken in het demissionaire kabinet.
- Eveneens eind augustus: informateur Zalm liet weten dat de formatie niet voor Prinsjesdag klaar zal zijn.

CU-leider Gert-Jan Segers was not amused. Beeld anp
CU-leider Gert-Jan Segers was not amused.Beeld anp

BESLUIT VAN DE DAG
Missies verlengd

Bij gebrek aan een nieuw kabinet, moesten VVD en PvdA de knoop doorhakken over verlenging van militaire missies in Mali (tegen militante islamitische rebellengroepen), in Afghanistan (tegen Al Qaeda en de Taliban), in Irak (tegen IS), in Litouwen (tegen Russische dreiging) en in de Hoorn van Afrika (tegen Afrikaanse piraten). Nederland blijft ook in 2018 een bijdrage leveren aan al deze missies, meldt het kabinet aan de Kamer.

De demissionaire regering wachtte aanvankelijk op de uitkomst van de formatie, maar kon het besluit niet langer uitstellen, schrijft verslagger Natalie Righton. De volgende lichting militairen heeft enkele maanden training nodig voordat ze kan worden uitgezonden. De reputatie van Nederland als 'betrouwbare partner' speelt ook een rol. Nederland wil zijn internationale partners 'tijdig duidelijkheid verschaffen', schrijft het kabinet.

Minister Hennis en minister Dijsselbloem tijdens een bezoek aan de Nederlandse militairen in Mali. Beeld anp
Minister Hennis en minister Dijsselbloem tijdens een bezoek aan de Nederlandse militairen in Mali.Beeld anp

TOCHT DOOR DE WOESTIJN
Alweer een tweestrijd

Daags na de verkiezingsnederlaag van 15 maart beloofde PvdA-leider Lodewijk Asscher zijn partij 'een lange tocht door de woestijn'. Partijvoorzitter Spekman mocht nog een paar maanden aanklampen bij de kleine karavaan, maar het moment is aanstaande dat ook hij als overtollige ballast wordt achtergelaten. Zijn naam is te veel verbonden aan het project Rutte II en de electorale afstraffing die daarop volgde. Een nieuwe voorzitter moet van de slinkende partij weer een groeiende beweging maken.

Tot vandaag konden geïnteresseerden voor de functie zich melden bij het partijkantoor. De oogst is karig, er blijken nauwelijks PvdA'ers te vinden die de klus op zich willen nemen. En alweer mondt een interne PvdA- verkiezing uit in een tweestrijd. Alleen de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar en het duo Astrid Oosenbrug (oud-Kamerlid) en Gerard Oosterwijk (medewerker van de eurofractie) durven een gooi te doen naar het voorzitterschap. Het partijbestuur beslist volgende week of beide kandidaten worden toegelaten tot de race.

Vertrekkend PvdA-voorzitter Hans Spekman. Beeld anp
Vertrekkend PvdA-voorzitter Hans Spekman.Beeld anp

WAAR WE NAARTOE GAAN
Jesse en Sybrand

De veelbesproken (maar nimmer vertoonde) documentaire 'Jesse' beleeft vanavond zijn première in Carré. BNN-Vara trok er de handen van af nadat kritiek kwam op de vriendschappelijke relatie tussen filmmaker Joey Boink en de GroenLinks-leider. Is de film een uniek inkijkje achter de schermen of een campagnespot van bijna een uur? Verslaggever Frank Hendrickx gaat kijken.

Gelijktijdig geeft elders in Amsterdam, in de Rode Hoed, Sybrand Buma zijn visie op 'de herkomst van de spanningen in de Nederlandse samenleving'. De CDA-leider spreekt dit jaar de H.J. Schoolezing uit, vernoemd naar de in 2007 overleden Hendrik-Jan Schoo, voormalig hoofdredacteur van Elsevier en politiek commentator van de Volkskrant. Wat is Buma's antwoord op die spanningen? Verslaggever Remco Meijer gaat luisteren.

Klaver met bakfiets, wellicht ook te zien in de film 'Jesse'. Beeld anp
Klaver met bakfiets, wellicht ook te zien in de film 'Jesse'.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over