Het Binnenhof: 4 november

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Er werd iets onthuld dat iedereen eigenlijk al wist en toch was iedereen verbaasd. Dat kan alleen op het Binnenhof.

Vandaag in uw politieke dagkoersen: ontmaskerde lobbyisten, politieke stokpaardjes en typische SGP-wijsheden.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De schrijvende lobbyist

Grote verontwaardiging in de Tweede Kamer na het bericht woensdagmorgen in NRC Next: ING zou vorig jaar delen hebben geschreven van een wet die Nederlandse banken een belastingvoordeel bezorgt van 350 miljoen euro op een nieuw type obligatie. Daarbij heeft de bank de bewindsman nadrukkelijk geprobeerd te souffleren over hoe zijn wet niet voor problemen met Brussel zou zorgen. Lees het NRC-stuk hier op Blendle.

Hoewel algemeen bekend is dat lobbyisten zich in alle stadia van een wetsvoorstel zoveel mogelijk met de gang van zaken bemoeien, toont de Kamer zich woensdag zeer verbaasd. 'Politici maken wetten, niet bankiers', aldus het PvdA-Kamerlid Nijboer. SP-leider Roemer vindt het 'de omgekeerde wereld' als banken meeschrijven aan financiële wetten.

Wie niet verbaasd is, is PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Voor haar is het een typisch voorbeeld van de onzichtbare lobbypraktijk waartegen zij al een tijdje ageert. Met haar fractiegenote Astrid Oosenbrug bereidt zij een wet voor die het lobbycircuit minder geheimzinnig moet maken.

De Kamerleden zijn niet tegen lobbyisten, maar vinden wel dat kiezers én Kamerleden dienen te weten wie er op welk moment bij een wetsvoorstel betrokken waren en wie er invloed hebben uitgeoefend op de tekst. Dat komt, als zij hun zin krijgen, dan ook uitgebreid bij elk toekomstig wetsvoorstel te staan. 'Daglicht biedt de beste remedie tegen onwenselijke beïnvloeding', aldus Bouwmeester woensdag.

En minister Dijsselbloem? Die is zich van geen kwaad bewust, liet hij woensdag weten aan onze verslaggever Robert Giebels: het enige wat de banken volgens het ministerie hebben gedaan is het aandragen van enkele tekstsuggesties voor de toelichting bij de wet. 'Bij een wetswijziging worden altijd de betrokken partijen geconsulteerd', aldus een woordvoerster. 'Dat hoort zo, want anders volgt de beschuldiging dat we in het wilde weg besluiten nemen.'

Een debat over de kwestie werd woensdag door VVD en PvdA afgehouden. Aan een lange reeks schriftelijke Kamervragen zal Dijsselbloem echter niet kunnen ontkomen.

Minister Dijsselbloem. Beeld anp
Minister Dijsselbloem.Beeld anp

DEBAT VAN DE DAG
Zorgen om de zorg

Vorige week was er nog het dappere pleidooi van het VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg om begrotingsdebatten voortaan ook echt over de begroting te laten gaan (doen ministers wat zij beloven?), vandaag blijkt alweer hoe weerbarstig de praktijk is.

Bij het debat over de zorgbegroting berijden partijen gretig hun eigen stokpaardjes. SP'er Van Gerven haalt nog eens het SP-plan voor de herintroductie van een nationaal ziekenfonds van stal, dat in zijn ogen beter is dan de huidige concurrentie tussen verzekeraars.

Intussen weet de PVV zelfs van dit debat een asieldebat te maken. Beseft het kabinet wel dat asielzoekers hier komen voor gratis zorg? Weet de Kamer wel dat allochtonen veel vaker wanbetaler zijn met hun ziektekostenpremies? Reinette Klever vraagt minister Schippers om maatregelen tegen allochtone wanbetalers.

PvdA, CDA, VVD, D66, ChristenUnie, SGP, en GroenLinks blijven vandaag dichter bij het bestaande stelsel en plaatsen daar hun kanttekeningen bij. Maar ook van hen hebben minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn deze week weinig te vrezen. Die begroting haalt het wel.

En dat geldt ook voor het ingrijpendste zorgplan van dit moment, de enorme verschuiving met geld die van oudere, chronisch zieke patiënten met ingang van 1 januari plots gewilde polishouders moet maken. Lees hier hoe dat zit.

Ministers Schippers en staatssecretaris Van Rijn woensdag tijdens het debat over hun begroting. Beeld anp
Ministers Schippers en staatssecretaris Van Rijn woensdag tijdens het debat over hun begroting.Beeld anp

OOK DAT NOG

Miss Binnenhof
Ex-PvdA'ers Kuzu en Öztürk strikten Miss Nederland 2013 én 2014 voor hun beweging DENK. Tatjana Maul begon deze week als persvoorlichter. 'Zij willen net zoals ik opkomen voor de belangen van alle inwoners van Nederland', aldus Maul.

SGP-wijsheden
'Niet de jaarlijkse 'gehaktdag', maar Gods oordeelsdag aan het einde der tijden is bepalend.' Was getekend: Gerrit Holdijk, die deze zomer na 25 jaar vertrok als Eerste Kamerlid voor de SGP. Zijn partij maakte een boekje met zijn beste uitspraken door de jaren heen. Verslaggever Gijs Herderscheê las het voor onze achter-de-schermenrubriek #Binnenskamers.

Gerrit Holdijk op het Binnenhof. Beeld anp
Gerrit Holdijk op het Binnenhof.Beeld anp
Meer over