Het Binnenhof: 30 januari

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het is bijltjesdag vandaag: staat Jezus Leeft straks op uw stembiljet?

En ziet iemand al een werkbare coalitie ontstaan?

Hier zijn uw Dagkoersen, die u dagelijks gratis per e-mail ontvangt als u hier op 'inschrijven' drukt.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESREK VAN DE DAG
De grote schifting

Joop van Ooijen is somber gestemd. Het valt de oprichter van Jezus Leeft niet mee om voldoende steunverklaringen bijeen te harken voor de verkiezingen van 15 maart. 'Mensen zijn verwend geworden, alles komt maar naar ze toe tegenwoordig.' Bij de partij Mens en Spirit waren ze er zondag ook nog niet gerust op. 'Iedereen is nog in een soort van winterslaap'.

Het is bijltjesdag in onze democratie. Wie van de 81 gegadigden slaagt erin daadwerkelijk uw stembiljet te halen? Om in één kieskring mee te dingen zijn 30 steunverklaringen nodig. Wie landelijke dekking wil, moet 580 mensen laten tekenen. En uiterlijk vandaag 11.250 euro 'waarborgsom' overmaken.

De deadline verstreek zojuist om 17.00 uur. Inmiddels moeten alle nieuwe partijen bij de Kiesraad in Den Haag zijn langsgeweest om te laten zien hoeveel steun ze hebben verzameld. Morgen maakt de Kiesraad bekend welke partijen hun formaliteiten op orde hebben. Tot vrijdag kunnen dan nog eventuele tekortkomingen worden gerepareerd.

Zo was het vandaag een komen en gaan bij de Kiesraad. De nieuwkomers met wat bredere naamsbekendheid (Denk, het Forum voor Democratie, GeenPeil, VNL, Artikel1) hadden vorige week de boel al grotendeels bij elkaar. Spannender wordt het voor de hemelbestormers die het met minder publiciteit moeten doen. Zo haakt de Partij Bonte Koe nu af: 'Deze verkiezingen komen voor ons te vroeg.'

Verslaggever Mark Misérus trof oud-PVV'er Hero Brinkman in een goed humeur: hij heeft met zijn Ondernemerspartij de steunhandtekeningen voor de overzeese kieskring Bonaire, Saba en Sint-Eustatius al binnen. Hij profiteert nu van het feit dat hij de Antillen ooit 'een grotendeels corrupt boevennest' noemde. Dat maakte veel politici op Bonaire weliswaar boos, 'maar de inwoners waren het roerend met me eens'.

Gevolg: Brinkman heeft Bonaire geregeld. Morgen horen we hoe het hem in de andere kieskringen is vergaan.

Hero Brinkman. Beeld anp
Hero Brinkman.Beeld anp

DE SPINDOCTOR
Wie is de nieuwe vijand?

Wie na een tumultueuze politieke week op het Binnenhof een stevige reactie van de kiezers had verwacht, zal verbaasd opkijken van de laatste peilingen. Zowel bij Maurice de Hond als in De Stemming van EenVandaag zijn geen grote verschuivingen te zien.

En zo blijft het beeld vertrouwd: de PVV de grootste, de VVD als runner up en daarachter een groot middenveld van partijen die allemaal nog hopen op de grote sprong voorwaarts.

Onze huis-spindoctor @kajleers raadt aan in dit verband de VVD in de gaten te houden. Want nu die de PVV heeft uitgesloten van regeringsdeelname, zal lijsttrekker Rutte op zoek moeten naar een andere concurrent in de strijd om het Torentje. 'Want die heb je nodig als je de strategische stem op rechts aan je wilt binden', aldus Leers. 'Dus met wie gaat de VVD nu het contrast zoeken? Wie gaat Rutte tot het nieuwe gevaar bombarderen voor wie rechtse kiezers bang moeten zijn?'

Roemer, Asscher en Klaver mogen nog even alledrie hopen dat zij de gelukkige zijn.

Mark Rutte. Beeld anp
Mark Rutte.Beeld anp

RAADSEL VAN DE DAG
Coalities smeden

Voor wat betreft die peilingen: uiteraard zijn het momentopnamen en dus geen voorspellingen. En uiteraard kan alles nog totaal veranderen.

Maar één aanhoudend aspect van alle peilingen van het afgelopen halfjaar zal de bestuurlijk ingestelde partijen op het Binnenhof toch zorgen baren: is het na 15 maart wel mogelijk om het land te regeren? Het is nog moeilijk om een beeld te krijgen van het gezelschap dat later dit jaar met de koning op het bordes zal staan.

Neem de vandaag gepresenteerde zetelstand van De Stemming (EenVandaag), bijeen gepeild door bureau GfK: VVD 24 (+1), PvdA 12 (+1), PVV 31 (+2), SP 15 (-), CDA 17 (-1), D66 16 (+1), ChristenUnie 6 (-1), GroenLinks 14 (+1), SGP 3 (-1), PvdD 3 (-2), 50PLUS 8 (-1), DENK 1 (-)

Reken maar mee: uitgaande van het feit dat de PVV niet meedoet (want door vrijwel alle partijen uitgesloten), zal elke denkbare coalitie uit minstens vijf partijen moeten bestaan. En dan laten we de zetelverdeling in de Eerste Kamer nog even buiten beschouwing.

Dat worden lange formatieonderdelingen, komend voorjaar. Al past hierbij natuurlijk één disclaimer: precies hetzelfde dreigde in 2012 ook te gebeuren, zes weken voor de verkiezingen.

Welke partijen bestijgen het bordes? Beeld ANP
Welke partijen bestijgen het bordes?Beeld ANP

WACHTEN OP...
Een reactie op Trump

Groot was de verwondering over wat Trump allemaal zei in campagnetijd. Haast nog groter is de verbazing nu blijkt dat hij er ook naar handelt. Vrijdag kondigde hij een inreisverbod af voor inwoners uit zeven islamitische landen. Boris Johnson, de Koenders van Groot-Brittannië had slechts een weekend nodig om een uitzondering te bedingen voor Britten met twee paspoorten. Naar verluidt pleegde hij een telefoontje naar Jared Kushner, de schoonzoon van Trump.

Het Britse voorbeeld doet Nederland nog niet volgen. Eerst eens uitzoeken (om met Trump te spreken) 'what the hell is going on'. Of in de woorden van de persvoorlichter van Koenders: 'Via onze ambassades proberen we opheldering te krijgen.' Ze benadrukt dat Nederland 'alles in het werk stelt' om te voorkomen dat Nederlandse burgers hinder ondervinden van Trumps maatregel. Maar een Nederlandse akkoord met Amerika ligt niet voor de hand. Nederland zet in op een Europese reactie op het decreet. Een een-tweetje met de Amerikanen zou de eenheid in de EU niet ten goede komen.

Koenders' partijgenoot Lodewijk Asscher (tevens PvdA-lijsttrekker, tevens vicepremier) stelt op Facebook dat Amerikaanse waarden als 'free speech' en 'land of the free' in gevaar zijn door het beleid van Trump. Nederland en Europa moeten hem 'de waarheid vertellen', schrijft hij. Asscher roept mensen op mee te lopen in een mars tegen Trumps inreisverbod. Komt de vicepremier zelf ook? En nodigt hij zijn collega Mark Rutte uit?

Donald Trump. Beeld afp
Donald Trump.Beeld afp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over