Het Binnenhof: 3 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Vertrouwt u premier Rutte met het referendum? En vertrouwt u uzelf met uw eigen medisch dossier? Dat zijn de vragen van vandaag.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u uiteraard ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen als u hier het vakje politiek aanvinkt.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

RAADSEL VAN DE DAG
Rutte en GeenPeil

Groot alarm op alle nieuwsredacties zondagavond toen het NOS-journaal meldde dat premier Rutte het erbij laat zitten: het is hem in Brussel niet gelukt om ook maar iets aan het associatieverdrag met Oekraïne te veranderen. En dus doet Nederland niet mee, conform de wil van de kiezers.

Is het dan toch zover gekomen, zes maanden na het GeenPeil-referendum? Helemaal niet, reageerde Ruttes eigen Rijksvoorlichtingsdienst, als door een wesp gestoken: 'Het kabinet is nog steeds bezig om achter de schermen te bezien of er een oplossing mogelijk is voor de nee-stem (....) Mocht een oplossing uiteindelijk niet gevonden kunnen worden, dan zal het kabinet niet ratificeren. Maar die conclusie kan op dit moment absoluut niet getrokken worden.'

Maar wat is nou de waarheid?

Dat ligt genuanceerd, zegt onze man in Brussel, Marc Peeperkorn. Hij wijst op Ruttes eigen woorden: 'De kans dat het niet lukt om het verdrag aan te passen, is veel groter dan dat het wel lukt.' Peeperkorn: 'Dat is ook wat alle betrokkenen in Brussel beamen: het is en ligt heel moeilijk. De gesprekken zijn nog gaande, Rutte heeft de handdoek nog niet in de ring gegooid. Maar een akkoord betekent dat Nederland, de 27 andere lidstaten, Oekraïne én het Europees Parlement het eens moeten worden. Het kan dus heel goed dat Rutte uiteindelijk zegt: we komen er niet uit.'

Premier Rutte eerder vandaag op de Beneluxtop in Luxemburg. Beeld photo_news
Premier Rutte eerder vandaag op de Beneluxtop in Luxemburg.Beeld photo_news

Waarna Nederland niet tekent en dat verdrag dus weg is?

Ook dat is te makkelijk. Peeperkorn: 'In feite is simpelweg nog niet duidelijk wat er dan precies gaat gebeuren. Het akkoord is grotendeels al voorlopig ingevoerd. Er is hier een school juridische experts die zegt: dat kunnen we jaren rekken en dan zien we wel wat er gebeurt. Er is ook een school die zegt dat het voorlopig ingevoerde deel dan toch echt moet worden teruggetrokken.'

Die tweede optie is ook wat Rutte ons voorspiegelt in zijn verklaring van zondagavond: 'Mogelijk kan de Europese Commissie dan met voorstellen komen die een zogeheten EU-competentie zijn. Dat betreft de handel met Oekraïne. Daar moeten dan vervolgens alle lidstaten weer over stemmen.'

Met één verschil: een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten (55% van de landen, die samen 65% van de bevolking vertegenwoordigen) is dan genoeg het verdrag aan te nemen. Dat lukt makkelijk en daar kan geen Nederlands referendum dan nog wat aan veranderen.

Daarmee schetst Rutte een scenario dat volgers van de VVD-campagne zomaar op de gedachte zou kunnen brengen dat het de premier niet eens zo slecht uitkomt, niet te lang voor de verkiezingen eens een krachtig Nederlands 'Nee' laten horen in Brussel, zonder dat het al te grote internationale consequenties heeft.

Maar ook dat is nog vooralsnog speculatie.

undefined

STEMMING OP KOMST
Medische dossiers

Het wordt dinsdag weer eens ouderwets spannend voor minister Schippers in de Eerste Kamer. Daar wordt gestemd over medische kwesties: moet u voortaan toestemming geven voordat uw huisarts uw dossier mag delen met het ziekenhuis? En mag u zelf uw dossier inzien als u dat wilt?

Dit alles vloeit voort uit de ondergang van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), vijf jaar geleden alweer, in diezelfde Eerste Kamer. Nadat daar een slordige 300 miljoen euro in was gestoken, stemde de Eerste Kamer tegen omdat de veiligheid in twijfel werd getrokken.

Maar dat was uiteraard niet het einde van de gegevensuitwisseling. Verslaggever Gijs Herderscheê: 'Het systeem is nog steeds in de lucht. Huisartsen, apothekers en ziekenhuizen houden dat draaiend. Van de apothekers, huisartsen en ziekenhuizen is ruim 90 procent aangesloten.'

Bovendien zijn er ook nog andere systemen in de lucht. Zo hebben zorgverleners in Almere, Zoetermeer en Limburg systemen die met elkaar kunnen praten buiten het 'schakelpunt' om. De wijkverpleging, verpleeg- en verzorgingshuizen hebben ook hun eigen systemen opgezet. Herderscheê: 'Zo bloeien duizend bloemen.'

Maar nog niet wettelijk vastgelegd zijn de spelregels voor al die uitwisselingen. Daar voorziet dit nieuwe wetsvoorstel in. Bovendien legt het het een boete van liefst 500 duizend euro of 10 procent van de jaaromzet op aan verzekeraars die onbevoegd uw dossier inzien.

En precies daar wringt het voor een deel van de senaat, zoals GroenLinks. Want in een ander voorstel wil Schippers de verzekeraar bij hoge uitzondering in het kader van fraudeonderzoek juist toegang geven tot een medisch dossier. Is dat niet hoogst inconsequent?

Onzin, zegt Schippers over die kritiek, want bij die verzekeraars gaat het in feite om artsen, in dienst van de verzekeraar, die gebonden zijn aan het medisch beroepsgeheim. Spraakverwarring ligt dus op de loer, ook waar het om privacy gaat.

Want wat als de patiënt straks zelf zijn digitale dossier kan 'binnenhalen'. Dat is link want dan valt de arts weg als hoeder van het beroepsgeheim, meent bijvoorbeeld de SP. Die partij is bang dat patiënten te scheutig worden met het delen van hun gegevens en dat derden misbruik zullen maken van die situatie.

En zo wordt het nog spannend, dinsdag bij de stemming. VVD, PvdA en CDA zijn weliswaar voor maar dat zijn nog vijf stemmen te weinig. Die komen niet van PVV (9 zetels), SP (ook 9), GroenLinks (4) of de Partij voor de Dieren (2). D66 kan de doorslag geven met 10 zetels maar die fractie was in het debat ook al erg kritisch.

Het wordt hoe dan ook met de hakken over de sloot.

undefined

Minister Schippers. Beeld anp
Minister Schippers.Beeld anp

FLIRT VAN DE DAG
Piraten willen Astrid

Astrid Oosenbrug is niet het meest prominente PvdA-Kamerlid, toch heeft ze de interesse weten te wekken van de Piratenpartij. 'Ik krijg steeds meer verzoekjes om Astrid Oosenbrug te gaan kapen voor onze lijst', twitterde Piratenvoorvrouw Ancilla van de Leest vanmiddag (inclusief de hashtag #RedAstrid).

In Piratenland heeft Oosenbrug naam gemaakt door haar expertise en activisme op het terrein van digitale privacy. De overheid springt nog te vaak te lichtzinnig om met persoonlijke data van haar burgers, vindt zij. Zo denken de Piraten er ook over. Oosenbrug propageerde zelf onlangs het belang van een Piratenzetel in de volgende Kamer.

Helaas voor Van de Leest: de PvdA'er houdt het na de verkiezingen voor gezien. Ze twittert: 'Heel lief, maar ik neem niet voor niks afscheid van politiek Den Haag.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Astrid Oosenbrug. Beeld ANP
Astrid Oosenbrug.Beeld ANP
Meer over