Het Binnenhof: 27 september

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Voor wie vindt dat het Binnenhof te zeer in de greep is van het nationale chagrijn, is er nu het verkiezingsprogramma van voormalig 50Plusser Norbert Klein.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u uiteraard ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

PROGRAMMA VAN DE DAG
Vrijzinnig goedgemutst

We zouden hem bijna vergeten, in al het publicitaire geweld rond de versplintering op rechts, maar Norbert Klein is er ook nog. Niet gehinderd door moedeloos makende peilingen bouwt het afgesplitste 50Plus-Kamerlid sinds 2014 onverstoorbaar aan zijn Vrijzinnige Partij - de 'brede volkspartij' die 50Plus in zijn ogen maar niet wilde worden.

Vanochtend, op het symbolische tijdstip van vijf voor twaalf, presenteerde Klein zijn verkiezingsprogramma met de titel Fix the Basics. En daarover valt veel te zeggen, maar niet dat het gebukt gaat onder een gebrek aan optimisme en originaliteit. Geen vrolijker programma dan dat van Norbert Klein, die zijn motto ontleent aan wijlen Thé Lau: 'Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen.'

Met stip bovenaan zijn prioriteitenlijst: een basisinkomen (800 euro per maand belastingvrij, in plaats van andere uitkeringen) voor alle Nederlanders, opdat iedereen z'n tijd naar eigen inzicht kan verdelen over betaald werk (en extra inkomsten), onbetaald werk of lanterfanten.

Norbert Klein. Beeld ANP
Norbert Klein.Beeld ANP

Wij noteerden ook: 13 weken betaald zwangerschapsverlof voor beide ouders, afschaffing van de belasting op spaargeld, eens in de twaalf jaar een referendum over de vraag of we nog een koning willen, wifi in slechts een deel van de treinen (opdat u ook in een stralingsvrije coupé kunt zitten) en de afschaffing van de wintertijd. 'Positief zoals vrijzinnigen zijn zal voortaan alleen nog maar over zomertijd worden gesproken.'

Maar het is toch vooral de toon die de Vrijzinnige Partij onderscheidt van alle anderen. Klein spreekt niet van de vergrijzing maar van de 'verzilvering', die volop kansen biedt. Waar het softdrugsdebat bij andere partijen in het teken staat van overlast en criminaliteit, begint Klein met de geneugten: 'Cannabis kan mensen ontvankelijker maken voor het goede, het kan ruimdenkendheid en tolerantie stimuleren en het kan ontspanning geven.'

Voorts is Klein voor zover bekend het eerste Nederlandse Kamerlid dat een vervolg geeft aan de mislukte lobby van Giuseppe Verdi uit 1885 om de grondtoon voor muziek terug te zetten van 440 naar 432 Hz.
'Muziek is goed voor de gezondheid van de mens maar dan wel met de goede natuurlijke grondtoon van 432 Hz. De overheid kan bijvoorbeeld in Europees verband het gesprek hierover bevorderen.'

Het kabinet had dinsdagmiddag nog niet gereageerd.

TEGENVALLER VAN DE DAG
De zorgpremie

Bij al dat optimisme was er ook nog een tegenvaller vandaag: de trendsettende zorgverzekeraar DSW meldde dinsdag dat de premie voor de basisverzekering in 2017 met 9,25 euro per maand zal stijgen. Minister Schippers van Volksgezondheid ging bij Prinsjesdag nog uit van een stijging van 3,50 euro.

Dat zorgt uiteraard voor geschokte en onthutste reacties in de Tweede Kamer, die het kabinet beticht van misleiding met de koopkrachtplaatjes op Prinsjesdag. De oppositie laat het er niet bij zitten en wil van het kabinet weten wat de stijging van de zorgpremie betekent voor de koopkracht van de lage en middeninkomens. Nieuwe koopkrachtplaatjes op komst dus.

Het kabinet probeert wat olie op de golven te gooien. Die 3,50 euro is maar een raming, zegt Schippers. Daarom zit er elk jaar een gat tussen die schatting en de uiteindelijke gemiddelde premie. 'Die kan lager uitvallen dan voorzien', zegt Schippers, 'maar ook hoger.' En wat de koopkracht betreft, wijst minister Dijsselbloem van Financiën erop dat lage inkomens via hun zorgtoeslag automatisch worden gecompenseerd voor hogere premies. Dat geld moet uit de schatkist komen. 'Maar je hebt altijd meevallers en tegenvallers', zegt Dijsselbloem.

Minister Schippers. Beeld anp
Minister Schippers.Beeld anp

EN DAN DIT NOG
Van Dam aangereden...

Een hachelijk moment voor staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Op bezoek in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is hij vandaag betrokken geraakt bij een auto-ongeluk. Een busje reed schuin van achteren in op de zijkant van de auto waarin de PvdA-bewindsman zat, bevestigt zijn woordvoerder.
De bewindsman is geschrokken, maar niet gewond.

...en Asschers levenslust

Grapje van de vicepremier, die vandaag jarig is. Toen 50Plus-voorman Henk Krol dinsdag op Twitter werd opgeroepen Lodewijk Asscher (42) te feliciteren, reageerde deze meteen: 'Liever niet! Voel me springlevend.' Vorig jaar plaatste Krol per abuis enkele keren felicitaties op Facebook voor mensen die al overleden waren.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Martijn van Dam. Beeld anp
Martijn van Dam.Beeld anp
Meer over