Het Binnenhof: 26 januari

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedenavond! Nederland voegt zich bij de bombarderende partijen in Syrië, terwijl de PvdA een PVV-plan steelt en daarmee het gasdebat op scherp zet.

En intussen verspeelt het ministerie van Veiligheid en Justitie z'n laatste restje geloofwaardigheid.

Hier zijn uw Dagkoersen.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Dus tóch

Het ministerie van Justitie is van oudsher het meest brisante departement. Maar sinds de openlijke opstand van de procureurs-generaal tegen minister Sorgdrager in 1998, is het niet meer zo uit de hand gelopen als nu.

Het ministerie heeft de fase bereikt dat het buiten de eigen muren vooral wordt uitgelachen vanwege het totale onvermogen om nog enige betrouwbaarheid uit te stralen. Alleen de Tweede Kamer lacht op deze dinsdag niet mee, omdat het daarvoor allemaal te ernstig is. Kamerleden zijn 'beduusd', 'verbijsterd', 'verontwaardigd'.

Het onderzoek van de commissie-Oosting naar de Teevendeal was eind vorig jaar al niet mals over de cultuur op het departement: te weinig gevoel voor urgentie om de waarheid te achterhalen, te weinig 'politieke sensiviteit' in de top en de eeuwige neiging om alles in eigen kring te regelen. Als minister Opstelten in 2014 gewoon een onafhankelijk onderzoeker had aangesteld om het bankafschrift van de schikking met drugscrimineel Cees H. te achterhalen, was het vast eerder gelukt, veronderstelde Oosting.

Slechts één geruststellende mededeling had de commissievoorzitter voor de Tweede Kamer: het was allemaal heel stom, ongelukkig en naïef geweest, maar hij had geen aanwijzingen dat er sprake was van een vooropgezette doofpot. Geen wonder dat Oosting nu als door een wesp gestoken opveert: dus tóch.

Minister Van der Steur Beeld anp
Minister Van der SteurBeeld anp

De schade voor het departement is niet te overzien. Het ministerie dat geacht wordt de hoeder te zijn van de rechtsstaat, kampt toch al met een reeks geloofwaardigheidskwesties. Een gevoelig telefoongesprek tussen staatssecretaris Teeven en de omstreden VVD-senator Jos van Rey? Per ongeluk niet opgenomen. Het ontlastende politierapport over het vermeende wangedrag van forensisch anatoom George Maat? Bijna voor altijd zoek geraakt. De autopsierapporten van de Molukse treinkapers? Verdwenen in een kluis.

En dan is er nog het lopende onderzoek naar de beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens door voormalig topambtenaar Demmink, dat er pas kwam nadat de rechter het onwillige Openbaar Ministerie daartoe had gedwongen.

Kamerleden hopen vandaag vrijwel eensgezind dat Oosting zich intussen dusdanig in zijn eer als onderzoeker voelt aangetast, dat hij aan de Haagse Turfmarkt geen steen meer op de andere laat: wie gaf opdracht het bonnetje niet te vinden en wie wisten er van?

Minister Van der Steur, maar ook het huidige VVD-Kamerlid Teeven en minister-president Rutte zullen met angst en beven uitkijken naar de resultaten.

DOORBRAAK VAN DE DAG
Naar Syrië!

Het was geen eenvoudige beslissing voor de PvdA, maar de kogel is door de kerk: het kabinet krijgt het groene licht om zich ook in Syrië militair te mengen in de strijd tegen Islamitische Staat.

De VVD wilde al langer, maar de PvdA-fractie worstelde er al maanden mee: wat is het nut van bombarderen in een land dat steeds verder desintegreert en waar het nog altijd zoeken is naar een toekomstperspectief?

De druk nam toe na de terreuraanslagen in Parijs. De Franse president Hollande vroeg om bijstand. De Verenigde Staten sloten zich daarbij aan. In december volgde Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, die het niet langer logisch vond om IS wel in Irak maar niet in Syrië aan te pakken. 'Er is een grote oproep vanuit de internationale coalitie om IS in het hart te raken. Om hun militair vermogen aan te tasten. En dat vermogen zit vooral in Syrië: daar zijn trainingskampen, daar komt hun aansturing vandaan.'

Vanochtend ging de PvdA om: de sociaal-democraten vinden dat Middendorp gelijk heeft en ze zien inmiddels genoeg vooruitgang in de zoektocht naar een politieke oplossing voor de toekomst van Syrië.

null Beeld ANP
Beeld ANP

TWIST VAN DE DAG
De gaskraan: PvdA steelt PVV-plan

Het zoveelste Kamerdebat over de winning van het Groningse gas vandaag - verslaggever Robert Giebels (@RobertGiebels) volgt het vanavond. De Tweede Kamer moet weer aan de bak, want de Raad van State heeft bevolen dat er maximaal 27 miljard kuub gas per jaar uit het Groninger veld mag worden gewonnen.

Met een groots gebaar alsof hij het zelf had bedacht, heeft minister Henk Kamp de gaswinning verlaagd naar precies dat niveau: 27 miljard kuub. Maar de Kamer wil meer. Want 27 miljard veroorzaakt nog steeds aardbevingen.

undefined

PvdA-Kamerlid Jan Vos. Beeld ANP
PvdA-Kamerlid Jan Vos.Beeld ANP

De PvdA stelt voor om de 700 miljard kuub die er nog zit veel langzamer naar boven te halen. Met dien verstande: wat er wordt gewonnen moet in Nederland blijven; de export van gas moet stoppen. Met de resterende opbrengst gaan we groene technologie stimuleren, is het plan van PvdA'er Jan Vos, en we gebruiken de gasvoorraad de komende decennia voor als het niet waait of als de zon niet schijnt.

Krijgt Vos een meerderheid achter dit idee? De PVV, de Partij van de Dieren en GroenLinks wellicht, want die dienden een vergelijkbare motie in, een jaar geleden. De PvdA stemde daar nog tegen - Vos zal er zeker op worden aangesproken door PVV'er Reinette Klever. En wat doet coalitiegenoot VVD? Eerder vandaag liet Vos' VVD-collega André Bosman zich via NU.nl laatdunkend uit over het PvdA-plan: 'Vos is aan het voorsorteren op een rol in de oppositie en wil het daarom nu snel regelen.'

Meer over