Het Binnenhof: 25 november

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Het is een dag van tegens in Den Haag. De nieuwe justitiebegroting? De oppositie is tegen. Bombarderen in Syrië? Het kabinet wil het niet. Minder WW? Komt niets van in, zegt de polder.

Hier zijn uw Dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Oppositie niet overtuigd van justitiebegroting

Premier Rutte kondigde vrijdag aan dat het kabinet 250 miljoen euro extra uittrekt voor veiligheid en justitie. 'Too little', stelde de oppositie vandaag tijdens deel één van het begrotingsdebat in de Tweede Kamer. CDA en D66 zijn nog niet overtuigd. Ze vinden dat minister Van der Steur slechts gaten aan het dichten is en politie, justitie en de rechtspraak nog steeds tekort wordt gedaan. 'We zijn er nog lang niet', waarschuwde Pechtold vandaag.

Of het ook 'too late' is, valt nog te bezien, maar de tijd dringt. Zoals de verhoudingen er nu bijstaan, krijgt Van der Steur steun in de Tweede Kamer, maar stuit hij in december op de oppositie in de Eerst Kamer, die daar getalsmatig de dienst uitmaakt.

Morgen in deel twee van het debat is de beurt aan Van der Steur om zijn debatkunsten te tonen. Het wordt een zware klus. Vorige week liet de oppositie al zien dat ze durft door te bijten. Bijna unaniem (op het CDA na) stemden de oppositiepartijen tegen het Belastingplan, ook al zat daar een cadeau voor de burger van 5 miljard euro in.

De bewindslieden van Veiligheid en Justitie: staatssecretaris Klaas Dijkhoff en minister Ard van der Steur . Beeld anp
De bewindslieden van Veiligheid en Justitie: staatssecretaris Klaas Dijkhoff en minister Ard van der Steur .Beeld anp

VRAAG VAN DE DAG
Nederland gaat (nog) niet naar Syrië

Sinds de aanslagen in Parijs heeft de vraag nog meer urgentie gekregen: gaat Nederland naast Irak ook bombarderen in Syrië? Het antwoord blijft onveranderd: nee.

Of toch? Maandag berichtte RTL Nieuws dat de VS Nederland officieel hadden verzocht deel te nemen. Het Amerikaanse Foreign Policy schreef dat minister Hennis van Defensie overweegt de Nederlandse F16's naar Syrië te sturen.

Maar nee, echt, het standpunt van het kabinet is nog steeds hetzelfde. Veel opwinding, geen nieuws. Toch ging ook verslaggever Natalie Righton dinsdag de wandelgangen in met de vraag: gaat Nederland naar Syrië? Ze beschrijft haar journalistieke afwegingen in ons achter-de-schermen-blog #binnenskamers.

MAATREGEL VAN DE DAG
Criminele vreemdeling niet welkom

Asielzoekers weigeren bij de grens gaat niet zomaar. Iedereen die Nederland bereikt, heeft recht op een asielprocedure. Maar veel burgers maken zich zorgen over de grote vluchtelingenstroom en de VVD wil liefst een zo streng mogelijk asielbeleid. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel zoekt zodoende binnen de weerbarstige praktijk naar maatregelen om aan die wens tegemoet te komen.

Hij ziet kans het beleid wat aan te scherpen. Asielzoekers zullen in het vervolg meer op hun tellen moeten passen. Wie een misdrijf pleegt, wordt eerder uit de asielprocedure gegooid of moet alsnog zijn vergunning inleveren. Drugshandel, wapenhandel, zedendelicten, inbraken, tasjesdiefstal, al deze vergrijpen betekenen straks dat de nieuwkomer weer moet vertrekken.

Koren op de molen van de VVD? Het kan nog strenger, zegt Kamerlid Malik Azmani. Ook criminele asielkinderen moeten het land uit, vindt hij.

OOK DAT NOG
De WW wordt niet ingekort

Werknemers gaan de komende twee jaar maximaal 70 euro per jaar betalen om na ontslag recht te houden op een langer lopende werkloosheidsuitkering, tot maximaal 38 maanden. Daarmee wordt inkorting van de wettelijke WW-uitkering, die op 1 januari 2016 begint, alsnog ongedaan gemaakt. Verslaggever Gijs Herderscheê legt hier uit hoe het precies zit.

undefined

Meer over