Het Binnenhof: 23 juni 2016

Uw politieke nieuwsbrief.

null Beeld anp/volkskrant
Beeld anp/volkskrant

Goedemiddag! De VVD jubelt. Er is geen bewijs dat 130 kilometer per uur rijden gevaarlijker is dan 120 kilometer per uur. Maar gaan de liberalen niet te snel aan de haal met die conclusie?

En verder: de verloskundigen versus Edith Schippers en de dingen die SP-voorzitter Ron Meyer niet zegt.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

SNELHEID VAN DE DAG
VVD (weer) blij met 130 km/u

De hypotheekrenteaftrek staat misschien niet meer als een huis en werkend Nederland wacht nog op 1000 euro, maar één principe is bij de VVD even heilig als ononderhandelbaar: de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.

Wie is de liberale furie vergeten toen coalitiegenoot PvdA afgelopen zomer suggereerde om vanwege milieuoverwegingen de maximumsnelheid weer wat terug te schroeven? De VVD dreigde met oudtestamentische plagen en binnen een etmaal was het idee van tafel, tot genoegen van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen.

Een nieuwe dreiging voor het VVD-kroonjuweel dook in april op. Cijfers gaven toen aan dat het aantal dodelijke ongelukken op wegen met een maximum snelheid van 130 kilometer per uur fors was gestegen. Criticasters zagen hun gelijk bevestigd: harder rijden is slecht voor de verkeersveiligheid.

Groot was de opluchting bij de VVD toen De Telegraaf vanochtend meldde dat de politie 'geen bewijs' heeft gevonden dat 130 kilometer per uur leidt tot meer dodelijke ongelukken. Kop: '130 even veilig'. VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser stuurde meteen een triomfantelijke tweet.

Toch ligt het allemaal iets genuanceerder. Joost de Vries legt morgen in de krant uit waarom de liberale triomftocht te voorbarig is.

VVD houdt van 130 km/u Beeld anp
VVD houdt van 130 km/uBeeld anp

ZWIJGEN VAN DE DAG
Wat wil Ron Meyer?

Volgens een enkele fijnproever is wat er niet wordt verteld in de politiek belangrijker dan wat er wél wordt verteld. Of, zoals een politieke veteraan het ooit formuleerde: 'Toen ik begon, hoorde ik elk woord dat werd gezegd. Na verloop van tijd hoorde ik vooral wat niet werd gezegd.'

Wat is vandaag het interessantste dat niet gezegd is? De eer is aan SP-voorzitter Ron Meyer, dankzij een interview in NRC Handelsblad. De voormalige jeugdspeler van Roda JC wil niet zeggen of hij straks op de verkiezingslijst voor de Tweede Kamer komt.

Opmerkelijk, want Meyer is koud aangetreden als SP-voorzitter en ook nog eens voorzitter van de kandidatencommissie. Waarom wil hij desondanks niet uitsluiten op korte termijn naar het Binnenhof over te stappen? Volgens Meyer is er een situatie mogelijk waarin de partij een beroep op hem doet. Althans, dat schrijft NRC zonder hem te citeren.

Het zal voer zijn voor nieuwe speculaties op het Binnenhof. Andere partijen houden er al langer rekening mee dat Meyer voorbestemd is voor het hoogste binnen de SP: het politieke leiderschap. Lidmaatschap van de Tweede Kamer is dan geen gek idee.

SP-voorzitter Ron Meyer zegt dingen niet. Beeld anp
SP-voorzitter Ron Meyer zegt dingen niet.Beeld anp

DEBAT VAN DE DAG
Geurkaarsen vs. chloorlucht

Het vaak emotionele debat over de bevallingspraktijk in Nederland sleept zich nu al bijna tien jaar voort. In 2007 begon het allemaal met cijfers die wezen op een relatief hoge babysterfte. Tot verdriet van veel verloskundigen kwam daarmee ook het internationaal unieke systeem van thuisbevallen in een negatief daglicht te staan. Met gevolgen: inmiddels bevallen steeds meer vrouwen in de steriele veiligheid van een ziekenhuis.

Beatrijs Smulders, de veelbesproken voorvrouw van de Landelijke Organisatie Verloskundigen en Zwangere Vrouwen (LOVEZ) vreest dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid nu de genadeklap gaat geven door de financiering van de geboortezorg te veranderen. Daardoor zouden ziekenhuizen de touwtjes in handen krijgen, ten koste van de verloskundigen. 'In een klap is Nederland 'verlost' van een roemrucht verloskundigmodel,' meent Smulders, die afgelopen zaterdag in Volkskrant Magazine uitlegde waarom thuisbevallen beter is. ('Ik ben inderdaad een strong believer in pijn. Ik geloof in catharsis: lijden loutert. Het brengt je in contact met je lichaam.')

Aan Schippers lijken de lessen van Smulders niet besteed. Het debat in de Tweede Kamer verliep vandaag vlot. De proef met een nieuwe financiering gaat gewoon door.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen

Beatrijs Smulders (midden) gelooft niet in Schippers. Beeld anp
Beatrijs Smulders (midden) gelooft niet in Schippers.Beeld anp
Meer over