Het Binnenhof: 22 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
Segers en Pechtold zijn weer bereid elkaar de hand te schudden. Beeld ANP/de Volkskrant
Segers en Pechtold zijn weer bereid elkaar de hand te schudden.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Er waren 99 dagen voor nodig, maar morgen gaat de formatie echt beginnen. De PvdA doet niet mee en richt zich op andere zaken: bijvoorbeeld het vinden van een opvolger van Spekman.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u eenvoudig aan via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE - DAG 99
Eindelijk om tafel

Morgen, op dag 100, gaat tussenpaus Tjeenk Willink slagen in zijn opzet. Voor het eerst sinds zijn aantreden als informateur, een kleine maand geleden, ontvangt hij vier partijen in de Stadhouderskamer. En, zo luidt de regel van deze formatie, wie in die historische ruimte aanschuift, doet dat met de intentie er samen uit te komen. De tijd van 'informele gesprekken' komt tot een einde. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan bouwen aan een kabinet.

Er gingen 99 dagen van getouwtrek aan vooraf. Eerst twee maanden met GroenLinks, daarna een maand van ingraven, van uitsluiten, van informeel praten tegen heug en meug. D66 verklaarde de ChristenUnie ongewenst en dwong een nieuwe poging met GroenLinks af. Maar die liep binnen een week spaak, wederom op migratie. PvdA en SP herhaalden oneindig vaak dat zij niet gingen meedoen. De informateur moest het op schrift zetten om het tot onomstotelijke waarheid te verheffen. Opdat Alexander Pechtold niet meer om Gert-Jan Segers heen kon, hoe onwenselijk ook.

Bij een bord Indonesisch eten werd gisteravond een begin gemaakt met het herstellen van de relatie tussen Pechtold en Segers. De uitnodiging kwam van Pechtold. Op voorstel van de ChristenUnie kwamen ook de secondanten Carola Schouten en Wouter Koolmees mee, om de sfeer te bewaken. De twee financieel specialisten van beide partijen werkten vaker samen en kunnen goed overweg. Tot enige ontsteltenis van Segers stond vervolgens de voltallige Haagse pers rond het tafeltje in restaurant Garoeda. Daar waren VVD en CDA dan juist weer blij mee: met zoveel camera's op Pechtold en Segers gericht kon het niet nog eens misgaan tussen die twee.

Vandaag kwam de bevestiging van Tjeenk Willink dat het goed was: de vier partijen komen morgen om 17.00 uur bij hem langs. Eerder gaat niet omdat Rutte nog moet terugkeren van een Europese top in Brussel.

Op het Binnenhof wordt verwacht dat Tjeenk Willink volgende week zijn opdracht teruggeeft aan de Kamer. Een of twee nieuwe informateurs kunnen het werk overnemen (onder wie wellicht hijzelf) en de inhoudelijke onderhandelingen gaan leiden. De inzet is een kabinet voor Prinsjesdag: uiterlijk half september.

Segers (links) en Pechtold voor Indonesisch restaurant Garoeda. Beeld anp
Segers (links) en Pechtold voor Indonesisch restaurant Garoeda.Beeld anp

PROFIELSCHETS VAN DE DAG
Sociaaldemocratische superheld gezocht

Het kabinet-Rutte II was in hoge mate ook het project van Hans Spekman, de zeer politieke partijvoorzitter van de PvdA. Na de enorme verkiezingsnederlaag moest zijn hoofd rollen. De leden gaven hem slechts respijt tot oktober om de personele gevolgen van de electorale afstraffing in goede banen te leiden. In de partij gingen vervolgens stemmen op om het voorzitterschap te reduceren tot parttimefunctie. Minder politiek, enkel nog gericht op de organisatie.

Het bestuur denkt daar anders over. Ook de volgende praeses moet zich fulltime inzetten voor de partij, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde profielschets. Dat kan ook niet anders, gezien de eisen die de PvdA stelt aan haar voorzitter. De opvolger van Spekman staat voor een haast onmenselijke opgave.

De sociaaldemocraten zoeken een 'toonbeeld van verbinding', een 'toegankelijke en gezaghebbende leider', iemand die kan samenwerken met de politiek leider en tegelijkertijd 'tegenwicht kan bieden', iemand met 'tomeloze energie' die de koers bewaakt en tegelijkertijd de partij vernieuwt, een man of vrouw met 'strategisch en tactisch inzicht' die 'met lef en enthousiasme' de vereniging en mensen daarbuiten 'inspireert'. Zowel een organisatorische duizendpoot als bevlogen campagneleider als actiegerichte voorganger in de mars richting het hart van de verloren kiezer.

Wie interesse heeft kan zich tot 4 september melden bij het partijbestuur. Onlangs staken al twee kandidaten hun vinger op. Oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk, beleidsmedewerker in Brussel, willen samen de kar trekken.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

17 maart 2017: PvdA-voorzitter Spekman stapt op. Beeld anp
17 maart 2017: PvdA-voorzitter Spekman stapt op.Beeld anp
Meer over