Het Binnenhof: 22 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Voormalige collega's Henk Krol en Norbert Klein. Beeld ANP
Voormalige collega's Henk Krol en Norbert Klein.Beeld ANP

Goedemiddag. Afsplitsen, de gevestigde partijen in de Tweede Kamer houden er niet van. Met een set aan maatregelen proberen ze toekomstige fractiedissidenten te ontmoedigen. Als het op de Britten aankomt, staan de partijen op het Binnenhof met lege handen. Gespannen wachten ze de Britse stemming over een eventueel Europees afsplitsen af.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Exit afsplitsers?

Tijdens deze kabinetsperiode ontstonden maar liefst vijf nieuwe fracties in de Tweede Kamer: Kuzu en Öztürk (Denk, ex-PvdA), Bontes en Van Klaveren (VNL, ex-PVV), Van Vliet (ook ex-PVV), Klein (VPN, ex-50Plus) en Houwers (ex-VVD). Opgeteld kregen deze afsplitsers vorig jaar 1,2 miljoen euro als bijdrage in de fractiekosten. Als het aan de andere (hun voormalige) fracties ligt, komt daar na de verkiezingen in maart volgend jaar een einde aan.

De 'zetelrovers' zijn een doorn in het oog van de gevestigde partijen. Na een half jaar beraadslagen hebben ze een trits aan maatregelen bedacht om afsplitsen in de toekomst onaantrekkelijker te maken: geen financiële ondersteuning meer, halvering van de spreektijd en nog maar één aanvullende vraag in het Vragenuurtje. Dit alles is te regelen via het Reglement van Orde van de Tweede Kamer, het eigen spelregelboekje dat de Kamer zelf kan aanpassen zonder wetten te moeten wijzigen.

Afsplitser Norbert Klein (voormalig 50Plusser) is zeer verbolgen over de voorstellen. Hij zat namens de afsplitsingen in de commissie die zich over het vraagstuk boog, maar kon slechts toekijken hoe de meerderheid een 'strafexpeditie' optuigde. De 'basis van onze democratie' wordt aangetast, meent hij. De volksvertegenwoordiger heeft een eigenstandige positie in de Grondwet, de fractie niet, benadrukt hij. Als Kamerlid moet je kunnen stemmen zonder last, maar met deze maatregelen zijn Kamerleden straks slechts nog 'marionetten van de fractie'. De financiële ondersteuning is onontbeerlijk bij het Kamerwerk, vindt Klein.

Hij staat alleen. Zelfs de PVV, ontstaan nadat Geert Wilders zich afsplitste van de VVD, is voorstander van de voorstellen. Heel verwonderlijk is dat niet, drie van de zeven dissidenten in de Kamer zijn ex-PVV'ers. Ook saillant: Kleins voormalige collega Henk Krol, eveneens commissielid, had liever meteen doorgepakt en de mogelijkheid van afsplitsen geheel afgeschaft.

Kamerlid Norbert Klein spreekt van een 'strafexpeditie' tegen afgesplitste Kamerleden. Beeld anp
Kamerlid Norbert Klein spreekt van een 'strafexpeditie' tegen afgesplitste Kamerleden.Beeld anp

ZORGEN VOOR MORGEN
Exit Britten?

Wat doen de Britten morgen? Alle partijen in de Tweede Kamer kijken met argusogen naar het Verenigd Koninkrijk. Alleen PVV-leider Geert Wilders en de twee ex-PVV'ers Bontes en Van Klaveren hopen op een Brexit. Wat Wilders betreft stemt Nederland vervolgens over een Nexit, zo zei hij vandaag in De Telegraaf. Ook SP-leider Roemer speelde vandaag met de gedachte van een Nederlands EU-referendum, maar hij wil dan wel eerst een hervorming van het EU-verdrag.

Alle andere partijen vrezen een vertrek van de Britten. Verslaggever Natalie Righton trof nagelbijtende Europawoordvoerders aan in de gangen van de Tweede Kamer. CDA'er Raymond Knops: 'Het wordt billenknijpen.' Kees Verhoeven van D66: 'De zorgen zijn heel groot.' VVD'er Anne Mulder: 'Dat zou niet plezierig zijn.'

Morgen diep in de nacht zijn de eerste voorlopige uitslagen van het referendum te verwachten. Vrijdagochtend is premier Rutte voor topoverleg in Brussel. Als de Britten massaal 'leave' stemmen dan is crisisberaad een beter woord. Vooralsnog is 'remain' volgens de bookmakers veruit de veiligste gok.

De Britse UKIP-politicus Nigel Farage is een van de meest prominente Brexiteers. Beeld photo_news
De Britse UKIP-politicus Nigel Farage is een van de meest prominente Brexiteers.Beeld photo_news

DEBAT VAN DE DAG
Exit ongelijke kansen?

Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt, is de Tweede Kamer al vier uur aan het spreken over de stand van het onderwijs in Nederland. Volgens de agenda gaat het debat nog tot zeven uur vanavond door. Verslaggever Remco Meijer volgt het debat. Grofweg beweegt de discussie zich tussen de bevindingen van twee recente rapporten: het onderwijs is op weg van good naar great (OESO), maar van gelijke kansen voor ieder kind is in steeds mindere mate sprake (Onderwijsinspectie).

Behalve de Kamerleden mogen ook enkele leerlingen een vraag stellen aan de beide bewindslieden, minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD). Sterre Dieteren wil graag weten wanneer zomerscholen naar de opvatting van het kabinet een maatschappelijk succes zijn. Dekker zegt de mogelijkheid te onderzoeken of de zomerschool ook in de meivakantie kan worden ingepast. Dat vindt Sterre, als een volleerd politicus, dan weer niet zo'n goed idee. 'Juist tussen de meivakantie en de zomer maak je vaak nog een eindsprint.'

Als de leerlingen zijn vertrokken, verhardt het debat zich. Loes Ypma (PvdA) zegt dat bij zesduizend kinderen de Cito-toets hoger is uitgevallen dan het schooladvies, maar dat slechts bij duizend van hen het advies is aangepast. Over gelijkheid gesproken.

Paul van Meenen (D66) speelt Songfestival. 'Het bestel is feitelijk failliet als het gaat om gelijke kansen voor het kind. Met een parafrase op Douwe Bob zou ik willen zeggen: slow up. We moeten toe naar een systeem waarbij leerlingen van 2 tot 18 in kleine stappen langzaam omhoog gaan. Het systeem moet zich aanpassen aan het kind, niet andersom.' Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Leerling Sterre Dietersen schudt de hand van minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Beeld anp
Leerling Sterre Dietersen schudt de hand van minister van Onderwijs Jet Bussemaker.Beeld anp

OOK DAT NOG
(Tijdelijke) exit Van der Steur?

Afgaande op de vele hoofdpijndebatten in de Kamer zou je het niet verwachten, maar het leven van de veelgeplaagde minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur kent ook hele mooie momenten. Zo'n moment ligt voor de boeg: hij gaat, voor de tweede keer, trouwen. En daarna op huwelijksreis. Daarom heeft hij de Eerste Kamer gevraagd of het debat over het extra geld voor zijn departement enkele dagen eerder kan plaatsvinden.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

De minister werd tijdens de pauze van het debat over de aanslagen in Brussel gespot met zijn vriendin (rechts). Beeld anp
De minister werd tijdens de pauze van het debat over de aanslagen in Brussel gespot met zijn vriendin (rechts).Beeld anp
Meer over