Het Binnenhof: 20 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Lodewijk Asscher en Mark Rutte houden gezamenlijk een persconferentie.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Politiek Den Haag is weer op stoom aan het komen en dezelfde patronen keren terug. Ard van der Steur gaat het weer moeilijk krijgen, de PvdA schiet zichzelf als vanouds in de voet en er is opnieuw een congres van een regeringspartij in Leeuwarden. Premier Rutte belooft dat hij op dat VVD-congres opmerkelijke dingen gaat zeggen. Dat doet hij morgen ook in de Volkskrant, in een uniek dubbelinterview met vicepremier Asscher.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Dat kan. Het is geheel kosteloos in een paar klikken geregeld.

Beeld de Volkskrant

COMBINATIE VAN DE DAG
Primeur: dubbelinterview premier en vicepremier

Voor het eerst laten premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher zich samen en tegelijk interviewen - morgen te lezen in de Volkskrant. Voor verslaggevers Frank Hendrickx en Raoul du Pré een enigszins verrassende ervaring, vooral als Asscher abrupt opstaat en het Torentje uit beent.

Lees morgen hoe premier en vicepremier vertellen over hun onverwachte klik en hoe ze dit kabinet tegen alle verwachtingen in langzaam richting de eindstreep denken te loodsen. 'Ik weet bijna instinctief hoe Lodewijk de dingen zal aanpakken', zegt Rutte. Asscher op zijn beurt is, zegt hij, onder de indruk van het energieniveau van de premier. Rutte is volgens hem 'een soort bionisch supermens'. 'Als we hier bij zo'n crisissituatie tot diep in de nacht (+) vergaderen, kom ik naar buiten als een verkreukelde stuiterbal. Hij komt naar buiten zoals hij er nu, overdag, bij zit.'

Rutte vertelt dat hij van zijn vicepremier les heeft gekregen in hoe je óók politiek kunt bedrijven. 'Ik heb van Lodewijk geleerd wat vaker te zeggen wat ik echt vind. Ik heb altijd getwijfeld of een politicus zich moet uiten over zaken die niet direct op te lossen zijn met een wet. De samenleving moet zijn werk doen, maar tegelijkertijd zijn er veel onderwerpen waar je mag normeren, waarbij je mening als politicus relevant is. Dat doe ik nu veel meer. Dat is zijn invloed.'

Vicepremier Asscher en premier Rutte luisteren in de Ridderzaal naar Europarlementvoorzitter Schultz.Beeld ANP

PARTIJTHEMA VAN DE WEEK
VVD ontdekt alweer normen en waarden

VVD-leider Rutte brengt de les van Asscher vanavond in praktijk als hij in Leeuwarden het partijcongres van de VVD toespreekt. Hij gaat zijn 'relevante mening als politicus' geven over het onderwerp 'normen en waarden'. Uitgerekend het thema waar de VVD-premier wat schamper over deed toen hij in 2010 de baan overnam van Jan Peter - normen en waardendebat - Balkenende.

'Wat zijn die Nederlandse ononderhandelbare waarden waar wij met zijn allen voor staan?', is de centrale voorjaarscongresvraag vandaag en morgen. De VVD'ers gaan het hebben over wat waardevol is en hoe dat te behouden. 'Het avondprogramma wordt afgesloten door Mark Rutte', vermeldt het programmaboekje.

Dat wordt dan deel twee van de 'Dikke Ik'-toespraak die de premier een jaar geleden hield bij het vorige voorjaarscongres. Toen ging het over de normen en waarden in de samenleving en zei hij tot de blauwe blazers en parelkettingen: 'Ik erger me kapot aan bankiers die zeggen dat ze in het buitenland zo veel geld kunnen verdienen. Dan denk ik: ga dan naar Londen, toedeledokie!'

Vandaag houdt Rutte de normen en waarden klein. Naar verluidt gaat hij vertellen hoe bij hemzelf zijn persoonlijke waarden en normen zich hebben gevormd. De premier spreekt wederom uit het hoofd.

VVD-leider Mark Rutte neemt het applaus in ontvangst bij het laatste congres van zijn partij.Beeld ANP

COMMISSIE VAN DE DAG
Van der Steur maakt twee comebacks

Hij is een tijdje niet in Dagkoersen opgedoken, maar VVD-minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie gaat een glorieuze comeback maken. Misschien wel twee. Hoe dan ook wacht hem een zwaar debat over, wat in Den Haag wordt aangeduid als, 'Oosting II'. De voormalige ombudsman Marten Oosting kwam december vorig jaar met een rapport over de Teeven-deal waar crimineel Cees H. uitsprong met de overmaking van 4,7 miljoen gulden, belastingvrij. Oosting leverde felle kritiek op die deal.

Zes weken later ging de commissie-Oosting op herhaling om te onderzoeken of het klopt dat de ambtelijke top van Van der Steurs ministerie de vondst van het 4,7-miljoenbonnetje willens en wetens had gedwarsboomd. De Telegraaf opent vandaag met het bericht dat de toenmalige hoogste ambtenaar, Pieter Cloo, wist waar dat vermaledijde bonnetje lag, maar opdracht gaf naar buiten toe te communiceren dat het onvindbaar was. Dat zou Oosting II hebben ontdekt en komende woensdag om 11 uur onthullen.

ChristenUnie-leider Segers blijkt de winnaar van de wedstrijd wie-het-eerst-een-debat-over-Oosting II-kan-aanvragen. De prijs: Segers mag als eerste spreken. Maar dat is niet het enige waar Van der Steur zich zorgen over moet maken. Er komt ook een debat over de vernietigende kritiek van de Algemene Rekenkamer op de organisatorische gebreken van zijn departement. Financieel niet 'in control' is het oordeel van de controleur van de rijksfinanciën. D66-leider Pechtold heeft dát debat als eerste aangevraagd.

Marten Oosting presenteerde december vorig jaar zijn onderzoek naar de Teevendeal. Woensdag gaat hij op herhaling.Beeld ANP

OOK DAT NOG
De PvdA op z'n PvdA's

Hoe klein de PvdA in de peilingen ook wordt, het lukt de sociaaldemocraten niet om zelfgeproduceerde narigheid buiten de deur te houden. Het is ook niet makkelijk om beheersing op te brengen en de rijen gesloten te houden als de voorspelling luidt dat je partij van 38 naar 8 zetels gaat. Ontevreden Kamerleden klappen uit de school over de stijl van de leider. Partijleden twitteren teksten waar diezelfde leider dan weer afstand van moet nemen. En nu lekken fractieleden een mailtje van het partijbestuur omdat ze het niet eens zijn met de inhoud ervan.

Kopstukken van de Partij van de Arbeid bijeen voor een extra ledenraad over de strafbaarstelling van illegaliteit.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over