Het Binnenhof: 2 november

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Staatssecretaris Wiebes worstelt met de Kamer over 'het zoet' van Rutte II: 5 miljard aan lastenverlichtingen. De oppositie verbindt allerlei eisen aan dit cadeautje aan de burger.

Onderwijl vertrekt Loek Hermans uit de Eerste Kamer vanwege het faillissement van 'zijn' Meavita. En PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wordt beloond voor dertien jaar geduld.

Dat en meer leest u deze maandag in uw politieke nieuwsbrief.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Wiebes kan Kamer niet paaien met 100 miljoen

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil zoveel mogelijk partijen te vriend houden. Het was zijn dag vandaag. Verslaggever Robert Giebels zag hem urenlang in de Kamer over zijn belastingplannen praten. Dat doet Wiebes graag, want in knutselen met belastingen kan hij inmiddels na ruim anderhalf jaar als bewindsman zijn creativiteit kwijt. Alle fracties in de Tweede Kamer willen dat Wiebes zijn plannen aan hun wensen aanpast en zowaar denkt de staatssecretaris iets bedacht te hebben waar de complete Kamer achter kan staan.

De drie christelijke partijen willen dat Wiebes de kloof tussen een- en tweeverdieners verkleint. CDA, ChristenUnie en SGP kunnen in de Eerste Kamer de VVD-PvdA-coalitie aan een meerderheid helpen. Ze betogen dat huishoudens met één werkende partner verhoudingsgewijs veel meer belasting betalen dan huishoudens waarbij beide partners werken, al dan niet in deeltijd.

D66 werpt tegen dat het verbeteren van de positie van de enkele kostwinner ten opzichte van tweeverdieners in alle varianten banen kost. D66 strijdt juist voor meer banen. En voor vergroening, net als GroenLinks en ook ChristenUnie.

Wiebes knoopt ze aan elkaar: vergroening en de alleenverdiener. Hij stelt voor gas duurder te maken en elektriciteit goedkoper, hetgeen 100 miljoen euro oplevert, en dat geld te stoppen in de verhoging van de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag. Kost geen banen, is goed voor het milieu en verkleint de een-tweeverdienerskloof.

Veel te weinig, reageerde de Kamer in dezelfde meerderheid als Wiebes had willen winnen. Een bedrag van 100 miljoen is een fooi voor het milieu, zeggen de 'vergroeners' onder de Kamerfracties. Zo weinig geld, daar verklein je de kloof niet mee, zeggen de christelijke kostwinnerspartijen. 'Dat is 30 euro per alleenverdienerskind', rekende SGP'er Elbert Dijkgraaf razendsnel uit. Bovendien, zei hij: tweeverdieners krijgen ook kinderbijslag en kinderopvangtoeslag.

Na het uitwisselen van de teleurstelling over Wiebes' voorstel kwam bij de staatssecretaris het hoge woord eruit: hij had slechts een openingsbod willen doen. Volgende week, als de Kamer weer met hem debatteert, komt zijn volgende bod.

Staatssecretaris Wiebes heeft zijn 5 miljard nog niet binnen. Beeld anp
Staatssecretaris Wiebes heeft zijn 5 miljard nog niet binnen.Beeld anp

MAN VAN DE DAG
En weg is Loek Hermans

Politiek is een tochtig beroep, schrijft verslaggever Gijs Herderscheê. Het ene moment zit je er nog en het volgende moment ben je weggeblazen. Vandaag hield Loek Hermans (64) het voor gezien. Hij begon de dag als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. Een mooie, eervolle baan, nog net in de schijnwerpers. Hij eindigt de dag als gewoon burger.

Aanleiding is het snoeiharde oordeel van de Amsterdamse Ondernemingskamer over het faillissement van zorgconglomeraat Meavita in 2009. Ter herinnering: Meavita had toen 20 duizend werknemers in Groningen, Den Haag en de Achterrhoek. Die verleenden zorg aan 100 duizend mensen. Hermans was daar jarenlang voorzitter van de raad van commissarissen en heeft in die rol gefaald, vindt de rechter en veroordeelt Hermans met twee medebestuurders ieder tot een deel van de proceskosten. Rekening voor Hermans: 150 duizend euro.

Vakbond FNV die de zaak aanspande bij de Ondernemingskamer - de rechtbank voor het bedrijfsleven - gaat nu schadeclaims indienen bij de bestuurders. Dat wordt weer en tijdrovende procedure. De combinatie van de publiciteit die dat veroorzaakt en het functioneren gaat niet samen. Hermans: 'Ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen. Hoewel het rapport nog bestudeerd wordt, richt het persbericht van de ondernemingskamer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen.'

En weg is ie, uit de schijnwerpers.

Hermans (links) 'voelt zich verantwoordelijk' voor Meavita en vertrekt uit de senaat. Beeld anp
Hermans (links) 'voelt zich verantwoordelijk' voor Meavita en vertrekt uit de senaat.Beeld anp

CARROUSEL VAN DE DAG
Van Dam vervangt Dijksma vervangt Mansveld

Na het vertrek van Mansveld speelt de PvdA op safe. Sharon Dijksma, die eerder al werd ingevlogen na de val van Co Verdaas, schuift door naar Infrastructuur en Milieu. Dijksma bezit de broodnodige Haagse ervaring die Mansveld ontbeerde om het taaie spoordossier naar het einde van deze kabinetsperiode te loodsen. In Dijksma's plaats wordt ervaren Kamerlid Martijn van Dam staatssecretaris van Economische Zaken.

Van Dam hield dertien jaar in de Kamer zijn oog op de bal. Hij gokte mis toen hij in 2012 een gooi deed naar het partijleiderschap. Vervolgens schaarde hij zich aan de zijde van Diederik Samsom en oefende in geduldigheid. De afgelopen drie jaar was hij Samsoms rechterhand in de fractie en tevens 'chief whip': de man die de rest in het gareel moest houden. Zijn geduld en loyaliteit wordt nu beloond. Lees hier ons profiel van Van Dam.

Verstopt achter Hans Spekman: loyaal Kamerlid Martijn van Dam. Beeld anp
Verstopt achter Hans Spekman: loyaal Kamerlid Martijn van Dam.Beeld anp

ONDERWIJL IN HET PVDA-PARTIJBUREAU
Niemand durft tegen Spekman

Tot vanochtend 10.00 uur konden kandidaten voor het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid zich melden. Het bleef muisstil. Hans Spekman mag nog eens vier jaar regeren vanaf de Amsterdamse Herengracht (dat chique kantoor dat hij zo graag had verruild voor een eenvoudiger partijonderkomen).

Verslaggever Frank Hendrickx dook in de partij en hoorde genoeg namen circuleren: van ex-Kamerlid Myrthe Hilkens tot Kamerlid Jacques Monasch. Maar iedereen bedankt. Zonde, vindt luis in de pels Sander Terphuis. Hij spande zich de laatste tijd tevergeefs in om een tegenkandidaat te vinden.

Volgens critici valt er genoeg af te dingen op het voorzitterschap van Spekman. De PvdA weet electoraal geen sla te slaan uit de samenwerking met de VVD. De laatste drie verkiezingen gingen verloren en de ambitie om het ledenaantal te verdubbelen is niet waargemaakt (duizenden leden haakten af).

Nu zich geen rivalen hebben gemeld, krijgt Spekman ook van zijn tegenstanders het voordeel van de twijfel. Ze wilden met de partij meer naar links, maar ondervonden een complicatie tijdens hun zoektocht: er zijn weinig kandidaten te bedenken met een linkser profiel dan Spekman.

'Four more years' voor partijvoorzitter Hans Spekman. Beeld anp
'Four more years' voor partijvoorzitter Hans Spekman.Beeld anp
Meer over