Het Binnenhof: 18 april

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het is al wat Ronald Plasterk dat de klok slaat vandaag. De minister van Binnenlandse Zaken moet getuigen in de zaak tegen Jos van Rey, loopt de kans in een andere rechtszaak verzeild te raken en is ook nog verwikkeld in een conflict met gemeenten over het lot van statushouders. Met de uitslag van het Oekraïne-referendum heeft Plasterk dan weer niets te maken. Daarover stemt de Tweede Kamer morgen. Evenmin was Plasterk mee met een delegatie van politici die de militaire missie in Mali bezocht. Daar had-ie ook geen tijd voor gehad trouwens.

Hoe dan ook: hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

RECHTSZAAK VAN DE DAG
Politici voor het hekje

Twee politieke kopstukken moesten vandaag voor de rechtbank verschijnen. Allereerst natuurlijk Ronald Plasterk, die moest getuigen in de zaak tegen Jos van Rey. De minister van Binnenlandse Zaken staat niet bepaald bekend als cameraschuw, maar vandaag wilde de PvdA'er liever niet gefilmd worden.

Terwijl Plasterk in Rotterdam aan de tand werd gevoeld door de hoogblonde advocate van 'El Rey', bivakkeerde Kamerlid Henk Krol in de rechtbank van Den Bosch. De 50Plus-leider is verwikkeld in een civiele zaak die draait om omstreden subsidies die hij als voormalig voorman van de Gaykrant incasseerde. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs eist dat geld terug, omdat de bestedingen niet goed verantwoord waren door Krols voormalige Stichting Vrienden van de Gaykrant (SVGK).

Voormalige SVGK-medebestuurders willen dat Krol opdraait voor de schade, maar volgens het Tweede Kamerlid had hij de zegen van de toenmalige ministers van Onderwijs Marja van Bijsterveldt én - inderdaad, toeval bestaat niet - Ronald Plasterk. Krol wil dan ook dat beide bewindslieden voor hem komen getuigen. Plasterk zal er niet naar uitkijken. Zeker niet na zijn rechtbankervaringen van vandaag. Binnen twee weken zal de rechter beslissen of de PvdA'er voor Krol moet getuigen.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vertrekt bij de rechtbank na zijn getuigenis in het strafproces tegen ex-VVDer Jos van Rey. Beeld ANP
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vertrekt bij de rechtbank na zijn getuigenis in het strafproces tegen ex-VVDer Jos van Rey.Beeld ANP

ONDERHANDELING VAN DE DAG
Gemeenten versus het Rijk

Minister Plasterk heeft het ongekend druk voor zijn doen. Tussen de rechtszaken door is hij verwikkeld in stevige onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over het lot van vluchtelingen. Een bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten is in de maak en wordt nog deze week verwacht. De vier grote steden gooiden vanochtend wat extra olie op het vuur met een brandbrief in de Volkskrant.
Gemeenten hebben 'enkele honderden miljoenen' extra geld nodig om asielzoekers met een verblijfsvergunning te kunnen huisvesten, begeleiden, laten integreren en te helpen bij het vinden van werk. Als het Rijk niet met een flink bedrag over de brug komt, dreigen de 'G4' te stoppen met de opvang van statushouders.

De 'brandbrief' is gericht aan ministers Plasterk (chef binnenland) en Dijsselbloem (chef schatkist). Partijen als GroenLinks, D66 en SP zijn het roerend met de gemeenten eens. Ze willen, zoals te doen gebruikelijk, opheldering. Alle betrokkenen - Rijk, VNG, coalitiepartijen - bij de onderhandelingen houden zich op de vlakte. Dit hoort bij het spel, nu gaan we weer verder met onze gesprekken, klinkt het daar.

Opvangkamp Heumensoord sluit begin mei zijn deuren. De asielzoekers worden overgebracht naar andere locaties. In de azc's zitten momenteel zo'n 15.000 erkende vluchtelingen die wachten op huisvesting van de gemeenten. Beeld anp
Opvangkamp Heumensoord sluit begin mei zijn deuren. De asielzoekers worden overgebracht naar andere locaties. In de azc's zitten momenteel zo'n 15.000 erkende vluchtelingen die wachten op huisvesting van de gemeenten.Beeld anp

STEMMING VAN DE WEEK
Wat doet Monasch?

Gaat het associatieverdrag met Oekraïne van tafel of niet? De oppositie wil het, premier Mark Rutte absoluut niet. Morgen is de stemming over een SP-motie die het kabinet oproept een terugtrekkingswet in te dienen. De coalitie, die inmiddels nog maar 76 van de 150 zetels achter zich heeft, verwacht een minimale meerderheid, met dank aan de gedoogsteun van twee afgescheiden Kamerleden, Johan Houwers (geroyeerd VVD'er) en Roland van Vliet (ex-PVV'er).

Voorwaarde is dat het ongemak binnen de PvdA-fractie beperkt blijft. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch heeft intern al zijn onvrede geuit over het voorlopig negeren van de referendumuitslag. De coalitie houdt er rekening mee dat hij voor de SP-motie stemt. Verder zouden er geen aanwijzingen zijn dat ook andere PvdA'ers rebelleren, maar 'garanties zijn er niet', erkent één bron - ook omdat de communicatie tussen de fractietop en de rest van de PvdA-Kamerleden de laatste tijd alles behalve vlekkeloos verloopt.

Kortom: helemaal zonder risico is de opstelling van het kabinet niet. Ook gezien de argumenten waarmee bijvoorbeeld VVD-Kamerlid Ronald Vuijk zich bedient. Waarom Rutte desondanks de poot stijf houdt, beschrijven Fokke Obbema en Frank Hendrickx morgen in de krant.

Heeft PvdA-Kamerlid Jacques Monasch de sleutel in handen van het Oekraïne-verdrag? Beeld ANP
Heeft PvdA-Kamerlid Jacques Monasch de sleutel in handen van het Oekraïne-verdrag?Beeld ANP

BEZOEK VAN DE DAG
Kamerleden naar militairen in Mali

Als Angelien Eijsink een straaljager of gevechtshelikopter ziet staan, volgt die niet te onderdrukken neiging voor het wondertje van techniek plaats te nemen en te poseren. Anderen - collega-Kamerleden en militairen - positioneren zich dan aan weerszijden van de energieke PvdA-politica.

Op bezoek afgelopen weekeinde bij de Nederlandse militairen die allerlei dingen doen in het Afrikaanse Mali ging de vaste Kamercommissie voor Defensie met een Apache-helikopter op de foto. Plaats van handeling: Kamp Castor, nabij Gao.

Zichtbaar rondom Eijsink zijn commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en Harry van Bommel (SP). Achter beide manen in passende zandkleurige outfits staat Raymond de Roon (PVV). Ook te zien: oud-militair en voormalig Panzerhouwitzerdetachementcommandant Hanke Bruins Slot (CDA) in schietschijf-roze en rugbyer Fred Teeven (VVD) - casual maar schijnbaar met het juiste schoeisel.

Wat het bezoek heeft opgeleverd, daarover liet de ervaren Ten Broeke zich alleen in algemene en daarmee ongrijpbare termen uit. 'We hebben een goede indruk kunnen krijgen van de inspanningen die door Nederlandse militairen zijn verricht en van de brede internationale waardering die er is voor de resultaten die ondertussen zijn bereikt.'

De vaste Kamercommissie voor Defensie bezoekt kamp Castor in Mali. Beeld Foto: ministerie van Defensie
De vaste Kamercommissie voor Defensie bezoekt kamp Castor in Mali.Beeld Foto: ministerie van Defensie
Defensiespecialisten van de Tweede Kamer worden door militairen bijgepraat over de Mali-missie. Beeld Foto: ministerie van Defensie
Defensiespecialisten van de Tweede Kamer worden door militairen bijgepraat over de Mali-missie.Beeld Foto: ministerie van Defensie

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over