Het Binnenhof: 13 april

Uw politieke nieuwsbrief

ABN-topman Gerrit Zalm tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Beeld ANP
ABN-topman Gerrit Zalm tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Goedemiddag. Wat te doen met het Oekraïnereferendum? Niemand op het Binnenhof die het precies weet, maar toch belooft het debat vanavond een vertrouwd karakter te krijgen. Alle pijlen zijn als vanouds op de PvdA gericht.

En verder: Gerrit Zalm raakt weer eens verstrikt in een persfuik.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook per mail kunt ontvangen.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
PvdA heeft wat uit te leggen

Het debat over de referendumuitslag is pas vanavond in de Kamer, maar het voorbereidende gesteggel heeft inmiddels plaatsgevonden via het informele telefooncircuit. Gaat Nederland het huidige associatieverdrag met Oekraïne nu definitief niet ratificeren? Het kabinet voelt nog niets voor zo'n drastische stap, maar een breed oppositiefront gaat dat vanavond wel eisen.

Vanuit het Torentje zijn meerdere telefoontjes gepleegd naar D66 en CDA om de zaak vooral niet op de spits te drijven. Tevergeefs. Beide oppositiepartijen gaan net als de PVV en GroenLinks meestemmen met een SP-motie die het kabinet oproept om 'zo snel mogelijk' met een voorstel te komen dat ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne onmogelijk maakt.

En dus zijn alle ogen nu gericht op de PvdA. Die partij had toch ook gezegd dat de uitslag van het referendum overgenomen moest worden? PvdA-europarlementariër Paul Tang sprak daar over in het hol van de leeuw. En ook Samsom zei: 'Bij een 'nee' kunnen we het verdrag niet op deze manier overnemen.'

Die stoere houding leidde tot ongemak bij minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Ook binnen de VVD waren er twijfels. Nu blijkt waarom. De oppositie zet regeringspartij PvdA klem: alle partijen die voorafgaand aan het referendum zeiden dat ze de uitslag zouden respecteren, stemmen vóór de SP-motie. Alleen de PvdA niet. Leg dat maar eens uit.

Rutte vindt weinig gehoor bij oppositie Beeld anp
Rutte vindt weinig gehoor bij oppositieBeeld anp

EXPERT VAN DE DAG
En Gerrit Zalm heeft ook al wat uit te leggen

Timing is alles in de politiek. En bij Gerrit Zalm gaat dat geregeld mis. Telkens als er iets te doen is over zijn bank, moet de ex-minister van Financiën net opdraven voor een of andere hoorzitting in de Tweede Kamer.

Gevolg: een kleine bestorming door een legertje journalisten. Vandaag was het weer zo ver. Eerder deze week raakte ABN Amro in opspraak door de Panama Papers en wie was er tijden geleden besteld om juist deze week in de Kamer te praten over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB)? Inderdaad, Gerrit 'il duro' Zalm.

De journalisten wilden weinig weten over zijn kijk op de ECB en alles over de Panama Papers. Op last van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat de Belastingdienst onderzoeken of ABN Amro's dienstverlening op de Kanaaleilanden wel door de beugel kan. Zalm toonde zich nog niet onder de indruk. Hij wees er fijntjes op dat de Nederlandse Staat als enige aandeelhouder al heel lang wist dat de bank sommige beleggers helpt om onbekend te blijven.

Volgens de VVD'er is er weinig aan de hand. 'Zo'n groot verschil met een gewone bankrekening is er niet', meende Zalm. Het leek bijna een citaat uit de column van Sheila Sitalsing: 'De bewandelaars van de Panamaroute zijn willoze slachtoffers van de omstandigheid dat het nu eenmaal kan.'

Gerrit Zalm kijkt bedenkelijk tijdens een slecht getimede hoorzitting in de Tweede Kamer. Beeld anp
Gerrit Zalm kijkt bedenkelijk tijdens een slecht getimede hoorzitting in de Tweede Kamer.Beeld anp

VIJAND VAN DE DAG
Niemand houdt van 'Super Mario'

Mario - 'whatever it takes' - Draghi is volgens zijn bewonderaars de redder van de euro, maar op het Binnenhof maakt hij weinig vrienden. Hoewel er tijdens de hoorzitting over het ECB-beleid ook relativerende woorden waren te horen. Dat onze pensioenfondsen kreunen onder de lage rente is niet alleen de schuld van de ECB-president, meende een enkele expert. De rente is laag omdat er veel gespaard wordt en weinig geïnvesteerd. Daar kan Draghi verder weinig aan doen.

Toch pleitte hoogleraar Arnoud Boot onomwonden voor een Noord-Europese ECB-baas. Volgens Boot zal de markt het nooit geloven als Draghi straks aankondigt dat het monetaire beleid weer soberder wordt. 'Een Zuid-Europese leider heeft die geloofwaardigheid gewoon niet.'

Verder waren er veel zorgen over de bubbels die nu mogelijk ontstaan. DNB-baas Klaas Knot waarschuwde vooral de Nederlandse huizenbezitter. Hij raadt iedereen een persoonlijke stresstest aan: 'Kan ik mijn hypotheek nog betalen als de rente weer stijgt naar 3, 4 of 5 procent?'

Op het Binnenhof heeft Draghi weinig vrienden Beeld afp
Op het Binnenhof heeft Draghi weinig vriendenBeeld afp

BIJVAL VAN DE DAG
Van Rey heeft gelijk

'Klankborden' was het woord wat Jos 'El Rey' van Rey gebruikte voor de achterkamertjes waarin bestuurlijke benoemingen worden voorgekookt. Hij wordt onder meer verdacht van het lekken uit een vertrouwelijke Roermondse raadscommissie. Het is de praktijk van alledag, betoogde Van Rey, maar hij moet er als enige voor boeten.

Toen Wim Vrijhoef, oud-D66 voorzitter (1992 - 1996) op tv Van Rey zijn beklag zag doen, vond hij dat hij niet stil kon blijven. De ex-VVD'er heeft gelijk, weet Vrijhoef uit ervaring. 'In de partijlijn' worden kandidaten voorbereid op benoemingen, zegt hij. Overleg vindt plaats in alle gremia, van lokale afdelingen tot aan Den Haag.

OOK DAT NOG
Asscher heeft u nodig

Vicepremier Lodewijk Asscher wil dat jihadgangers hun uitkering verliezen, maar eerst moet er nog geconsulteerd worden.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Van Rey op weg naar de rechtbank Beeld anp
Van Rey op weg naar de rechtbankBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over