Het Binnenhof: 12 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het valt soms niet mee om minister te zijn. Of man van een minister. Om van de zorgen van een minister-president maar niet te spreken.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u dagelijks per e-mail ontvangt als u hier het vakje 'politiek' aanvinkt.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

NEDERLAAG VAN DE DAG
De man van...

Een jaar lang beet Edith Schippers op haar tanden, steeds als het onderwerp weer ter sprake werd gebracht. Een jaar lang probeerde ze het te negeren. Dinsdagavond bij Pauw kwam de frustratie er alsnog uit. Haar man was slachtoffer geworden van onzorgvuldige journalistiek, stelde ze. 'Hij heeft besloten bij dat bedrijf weg te gaan.'

Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat tv-programma Zondag met Lubach vorige maand de zaak oppikte die vorig jaar al door website Follow the Money werd gebracht: is het niet gek dat minister Schippers dag in dag uit strijdt tegen de oplopende zorgkosten terwijl haar echtgenoot werkt voor een consultancybureau dat zorginstellingen wegwijs maakt in de wereld van de zorgdeclaraties? Wringt dat niet, een minister aan het hoofd van een stelsel waarin haar man als adviseur optreedt? Is hij dan niet zo'n consultant die de kosten juist enorm opvoert?

Helemaal niet, was steeds Schippers' verweer: haar man doet niets onoorbaars en hij voert de zorgkosten zeker niet op. Hij adviseert alleen maar over de regels. 'Maar wat zie je dan gebeuren? Er wordt geen bewijs geleverd maar het gaat toch circuleren op internet en dan wordt het opgepakt door een satirisch programma. Zonder de reactie van het bedrijf. En dan zie je dat voor zo'n klein bedrijf de druk zo groot wordt...'

Zondag met Lubach verwierp vandaag de beschuldiging dat het programma onzorgvuldig te werk was gegaan. 'Juist omdát het zo'n persoonlijke en gevoelige kwestie was hebben we uitgebreid gesproken met experts, journalisten en (soms anonieme) bronnen', laat de redactie in een reactie weten.

Eind van het liedje is nu in elk geval dat de man van Schippers zonder baan zit. Dat zal het VVD-campagneteam niet betreuren, want de liberalen hebben in de afgelopen jaren al te veel beslommeringen gehad met beschuldigingen van belangenverstrengeling.

Wie het zeker wél betreurt is Schippers zelf. 'Het knaagt aan mijn rechtvaardigheidsgevoel', zei ze bij Pauw. 'Je partner heeft toch het recht zijn eigen beroep te kiezen en zijn brood te verdienen?'

null Beeld anp
Beeld anp

PROGRAM VAN DE DAG
Het CDA - tegen de mode in

Een sterke nadruk op waarden, normen en burgerschap? Check. Veel aandacht voor tradities, families en gezinnen? Check. Het CDA toont in het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma een vertrouwd gezicht.

De partij houdt de boel graag een beetje bij elkaar en maakt zich zodoende grote zorgen over de toenemende polarisatie in het land. 'Tussen jong en oud, laag- en hoogopgeleid en tussen autochtone en allochtone Nederlanders.'

Het is hét thema van het programma en het leidt tot enkele concrete en verstrekkende voorstellen waarmee de partij zich hoopt te profileren ten opzichte van directe concurrenten als VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie.

De herinvoering van de dienstplicht blijft een diepgekoesterde wens, hoezeer VVD-minister Hennis van Defensie het idee ook verwerpt. Juist in dienst moeten jongeren leren dat samenleven een gezamenlijke opdracht is', houdt het CDA vol. Zo wordt 'de verbinding, het normbesef en burgerschap versterkt'.

Partijleider Buma. Beeld anp
Partijleider Buma.Beeld anp

Ook opvallend: de zorgbonus voor mantelzorgers, de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkers (ook de zzp'ers), de beperking van de ziektewet en de terugkeer van de studiebeurs.

Bij het CDA-profiel hoort ook dat de partij nadrukkelijk niet meegaat in enkele politieke modetrends. Legalisering van wiet? Het CDA sluit liever de coffeeshops. Veel meer referenda? Het CDA voorziet niets dan onheil.

Wel willen de christendemocraten een nieuw gemengd kiesstelsel, waarin we één landelijke stem kunnen uitbrengen plus een stem op een regionale kandidaat. En, tegen de versnippering, een kiesdrempel van twee Kamerzetels.

Waarbij moet worden aangetekend dat dat niet meteen veel zal oplossen. Het is alweer 22 jaar geleden dat de Unie 55+ als laatste partij met minder dan twee zetels in de Kamer kwam.

GESPREK VAN DE DAG
Pottenkijkers

Het moeten onrustige dagen zijn in Villa Eikenhorst, nu RTL Nieuws een ware goudmijn heeft aangeboord in het Nationale Archief. Terwijl premier Rutte nog studeert op de belastingbonus die prins Bernhard 43 jaar geleden afdwong, is daar alweer de volgende onthulling: na de overdracht van Het Loo aan de Staat mochten prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven met hun kinderen op het kroondomein blijven wonen. Maar dat werd intussen wel opengesteld voor publiek.

Dat ging prima, totdat het gezin in de zomer van '74 de badkleding aantrok en spontaan een duik in de vijvers nam. Uiteraard stroomden de nieuwsgierigen toe, tot verontwaardiging van het gezin en van koningin Juliana. Premier Den Uyl moest eraan te pas komen om de koninklijke woede te kalmeren en de marechaussee op de pottenkijkers af te sturen.

Ooit klaagde premier Kok dat hij wel erg veel tijd kwijt was aan de Oranjes. We beginnen er opeens een beeld bij te krijgen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over