Het Binnenhof: 11 november

Uw politieke nieuwsbrief

SGP'er Dijkgraaf schudt de hand van staatssecretaris Wiebes. Beeld ANP/de Volkskrant
SGP'er Dijkgraaf schudt de hand van staatssecretaris Wiebes.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het kabinet heeft 5 miljard op zak om uit te delen aan de belastingbetaler. Dat gaat zomaar niet, zegt de oppositie. Wij stemmen alleen in met dit cadeautje aan de burger als het kabinet ook ons tegemoetkomt. Premier Rutte is onderwijl op Malta voor een Europees-Afrikaanse migratietop.

Hier zijn uw politieke dagkoersen van woensdag.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Puzzelen met Eric Wiebes

Staatssecretaris Eric Wiebes wil de werkende burger 5 miljard aan lastenverlichting geven. Hij is afhankelijk van de steun van oppositiepartijen om zijn belastingplan ook door de Eerste Kamer te krijgen. Hij heeft grofweg drie mogelijkheden: christelijk, over links of door het midden.

De stem van CDA, ChristenUnie en SGP is te verkrijgen in ruil voor compensatie van alleenverdieners. Gezinnen met één kostwinner betalen meer belasting dan gezinnen met eenzelfde inkomen dat gezamenlijk door twee ouders wordt verdiend. Het is een doorn in het oog van de christenen, die het gezin (met één werkende en één zorgende ouder) als de hoeksteen van de samenleving beschouwen. Het CDA draagt ook de tweeverdieners een warm hart toe, maar deelt de mening van SGP en ChristenUnie dat de balans nu wel erg scheef is. Lastig: regeringspartij VVD voelt weinig voor dit plan.

Een tweede optie is D66, GroenLinks en ChristenUnie, een wat linksere gelegenheidscoalitie van partijen die elkaar vinden op het thema vergroening. Deze variant lijkt minder waarschijnlijk nu de ChristenUnie zich achter het pleit van de SGP heeft geschaard. D66 is falikant tegen belastingvoordeel voor alleenverdieners, want dat zou in alle gevallen banen kosten.

Tot slot kunnen CDA en D66 gezamenlijk Wiebes ook een uitweg bieden. De staatssecretaris zal een constructie moeten bedenken met daarin vergroening en enige compensatie voor eenverdieners zonder dat het ten koste gaat van de werkgelegenheid.

Het gepuzzel is de hele avond live te volgen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Verslaggever Robert Giebels volgt woensdagavond het debat en schreef deze voorbeschouwing.

TOP VAN DE DAG
Groeten uit Valletta

De Haagse worstelingen gaan vandaag voorbij aan premier Rutte. Hij is afgereisd naar de Maltese hoofdstad Valletta om daar met ruim zestig Europese en Afrikaanse regeringsleiders te praten over migratie. Nog steeds steken wekelijks duizenden mensen per boot de Middellandse Zee over. Onder hen veel Afrikanen die hopen op een beter leven in Europa, maar door de Europese immigratiediensten zullen worden afgewezen.

Brusselcorrespondent Marc Peeperkorn is op Malta en legt telefonisch uit dat Rutte en zijn Europese collega's een moeizaam overleg te wachten staat. In de EU is het al een hels karwei om tot consensus te komen tussen 28 landen, met 63 leiders van twee continenten is het schier onmogelijk om harde afspraken te maken.

De strijd om punten en komma's in de ontwerpconclusies is door ambtenaren de afgelopen dagen al gevoerd en wordt tijdens deze top voortgezet, zegt Peeperkorn. Bijvoorbeeld: staat er in de uiteindelijke tekst 'effectieve terugkeer' of 'vrijwillige terugkeer'? Komt het tot concrete maatregelen om migratie vanuit Afrika in te dammen of blijft het bij een intentieverklaring? Het overleg zal de nachtelijke uren ingaan. Morgenochtend weten we mogelijk meer.

ADVIES VAN DE DAG
Plasterk laat zetelrovers met rust

In drie jaar tijd zijn zeven Kamerleden uit hun fracties gestapt en op eigen houtje verder gegaan in de Kamer. Problematisch, vinden de gekozen partijen. Deze Kamerleden kwamen binnen op de lijst van bijvoorbeeld PvdA of 50Plus. Niet op eigen kracht, maar in het kielzog van de partijleider die het gros van de stemmen binnenhaalde.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken deelt die mening. Hij bood in april aan om mee te denken. Gisteravond stuurde hij het resultaat van zijn overdenkingen naar de Kamer. Hoe luidt zijn conclusie? 'Aan een grondwettelijk verbod op fractieafsplitsing kleven in mijn ogen meer nadelen dan voordelen. Een dergelijk verbod zou ons partijensysteem nog dominanter maken dan het nu is.'

In de grondwet is het individuele mandaat van Kamerleden verankerd, niet dat van de partijen. Ook staat in artikel 67 dat Kamerleden stemmen zonder last. De minister heeft gewogen en vindt het al met al geen goed idee om in te zetten op wijziging van de grondwet.

Wat heeft hij dan wel in de aanbieding? Hij wacht met belangstelling de 'nadere uitwerking' af van een notitie die de Tweede Kamer opstelde om binnen de eigen spelregels de ruimte voor afsplitsers te beperken.

Vooralsnog geen reden tot zorg voor de leden Bontes, Van Klaveren, Van Vliet, Kuzu, Öztürk, Klein en Houwers. Zij mogen deze rit uitzitten. De uiterlijke houdbaarheidsdatum van dit kabinet is maart 2017. Daarna zullen ze hun zetels toch echt zelf moeten verdienen.

OOK DAT NOG

CDA'er maakt het te bont
Wat moet een CDA-lid doen om door zijn partij geroyeerd te worden? Sjoerd Hania is sinds kort ervaringsdeskundige. Morgen vertelt Ariejan Korteweg in zijn verslaggeverscolumn hoe het zo ver heeft kunnen komen. Hania weet wel waar het aan lag: 'Te veel goede ideeën in te korte tijd.'

Een twitterstatement van @Sjoerdhania. Beeld twitter.com/sjoerdhania
Een twitterstatement van @Sjoerdhania.Beeld twitter.com/sjoerdhania

Tweede Kamer neemt afscheid van Aantjes
Uit de speech van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vanmiddag in de Kamer: 'Willem Aantjes ademende politiek. Vanaf het moment dat hij Colijn hoorde spreken, tot aan zijn dood drie weken geleden.' Op de dag van zijn overlijden, 22 oktober, publiceerde de Volkskrant dit postuum: Vechtjas, idealist en profeet, besmeurd door oorlogsverleden (+).

Meer over