Het Binnenhof - 1 november

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Zei u daar 'allochtoon'? Dat mag nu dus niet meer, zeker niet als u van de overheid bent. Wacht even, fluisterde u 'autochtoon'? Mag ook niet. Verzint u maar iets anders. Wat, mag u zelf weten, want de overheid zegt wel welke woorden niet mogen, maar niet welke wel.

Overige woorden in deze Dagkoersen: Oekraïnereferendumrelatie, Algemenepolitiekesenaatsbeschouwingen en vorstenhuisfinanciën. Benieuwd wanneer de WRR en het CBS die in de ban doen.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u uiteraard ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

BEGRIP VAN DE DAG
'Allochtoon' heeft langste tijd gehad

Woorden worden verzonnen met de beste bedoelingen, maar ze krijgen gaandeweg een bepaalde lading en als dat de verkeerde lading is, is het tijd afscheid te nemen van dat woord. De overheid doet dat nu met het woord 'allochtoon' - en daarmee ook met 'autochtoon'. Die begrippen gaan in de ban.

Althans: de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrappen vanaf heden de woorden in hun geschriften. 'Daarmee zetten zij een nieuwe norm voor de overheid', schrijven Remco Meijer en Martin Sommer vandaag. 'De beoogde objectieve werking is verloren gegaan - allochtoon werd zelf een beladen kwalificatie.'

Halverwege deze eeuw zullen we nog herinnerd worden aan deze dag waarop de allochtoon verdween uit het overheidsjargon, voorspelt commentator Raoul du Pré. 'Zoals wij nu ook nog weten dat het woord in 1989 juist officieel werd omarmd als de meest neutrale term om te spreken over Nederlanders met wortels in andere landen of culturen.'

Destijds hoopte de WRR een einde te maken aan de ook toen al decennia durende zoektocht naar niet al te beladen termen. 'Vreemdelingen' was al afgevallen, evenals 'gastarbeiders', 'medelanders' en 'etnische minderheden'. Wel geprobeerd maar nooit echt doorgebroken: 'Internationale forensen'.

Nu stelt diezelfde WRR dat ook 'allochtoon' niet meer werkt. 'De diversiteit en beweeglijkheid onder migranten is zo groot dat het geen zin heeft over hen in generieke termen te spreken', schrijft de Raad in een verkenning. De nieuwe oplossing van de WRR: in overheidspublicaties liefst zo weinig mogelijk onderscheid maken. En als het toch nodig is, zoals bij subsidieverdeling of bevolkingsstatistieken, spreken we voortaan over 'inwoners met een migratieachtergrond' en 'inwoners met een Nederlandse achtergrond'.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

STEL VAN DE DAG
Buma en Rutte door één deur?

'Op het CDA heb ik nooit vergeefs een beroep gedaan.' Mark Rutte leek enigszins geëmotioneerd toen hij deze woorden uitsprak tijdens zijn inmiddels legendarische persconferentie afgelopen vrijdag. Om het belang van het Oekraïneverdrag te onderstrepen legde een ogenschijnlijk uit het veld geslagen minister-president uit wat de op Aleppo geworpen vacuümbommen met een mens doen.

Om dat verdrag te kunnen ratificeren heeft Rutte D66 en CDA nodig in de Eerste Kamer. Maar uitgerekend met de voorman van het CDA, Sybrand Buma, onderhoudt de premier een even langdurige als moeizame relatie. De twee tegenpolen zijn verwikkeld in een precair spel, met het Oekraïneverdrag als inzet, stelt politiek verslaggever Frank Hendrickx. Over en weer ontbreekt het aan respect, is de typering van de band tussen Buma en Rutte. Toch zegt de minister-president nu dat hij het CDA nooit tevergeefs om hulp vroeg, 'helemaal nooit'.

Valt Buma voor zijn charmes? De CDA-leider heeft op het netvlies dat Rutte hem vorig jaar verweet 'de oppositierol tot het uiterste door te drijven'. En nu dan die complimenten? De tournure van de premier lijkt Buma eerder te irriteren dan te verleiden. Zo denken ze bij het CDA over de VVD'er: innemend en aardig als hij je nodig heeft, zo niet, dan is Rutte onverbiddelijk. Dat dit niet iets is van de laatste tijd, doet Hendrickx in de Volkskrant van morgen uit de doeken.

Mark Rutte en Sybrand Buma bekijken de biografie over voormalig minister-president Gerbrandy. Beeld ANP
Mark Rutte en Sybrand Buma bekijken de biografie over voormalig minister-president Gerbrandy.Beeld ANP

DEBAT VAN DE DAG
Voltallig kabinet in Eerste Kamer

Het debat krijgt minder aandacht dan de confrontatie tussen Tweede Kamer en kabinet vlak na Prinsjesdag, maar de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer zijn voor de liefhebber minstens zo interessant. De APB is een debat op hoofdlijnen en daar houden veel senatoren wel van. Liever reflecteren op de toestand in de wereld, dan zoals vandaag in de Tweede Kamer een oordeel vormen over 'de onderzoeksplicht roestvaststaal in zwembaden'.

En het is een mooi plaatje, de APB in de senaat: een volle Eerste Kamer met de vrijwel volledige ministersploeg achter de regeringstafel en de staatssecretarissen op de vensterbanken erachter.

Boven het debat hing de vraag wat de Eerste Kamer nu precies gaat doen met het Oekraïnereferendum. Gaan CDA-senatoren Rutte helpen het verdrag met Oekraïne geratificeerd te krijgen? CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman gaf geen sjoege. 'Wij oordelen pas over een mogelijke oplossing voor het Oekraïneverdrag als het kabinet die oplossing voorlegt.' Brinkman wil niet vooruitlopen op de onderhandelingen die premier Mark Rutte nog voert in Brussel. 'De regering regeert.'

De Eerste Kamer bij de APB met links Rutte II. Beeld ANP
De Eerste Kamer bij de APB met links Rutte II.Beeld ANP

OOK DAT NOG

We konden erop wachten: het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) gaat achterhalen wat het Nederlands koningshuis de belastingbetaler werkelijk kost. Want de officiële opgave in de Begroting van de Koning, die kan natuurlijk niet kloppen - 'beveiliging, paleisonderhoud en De Groene Draeck zitten er niet in', stelt het NRG. Voor iedereen die tips heeft over de financiële positie van het Huis van Oranje-Nassau, hebben de republikeinen het meldpunt Willyleaks. 'Heeft u bijvoorbeeld ooit een prins en prinses in de winkel gehad die wegging zonder te betalen? Meld het ons! Anonimiteit gegarandeerd!' Komende Koningsdag maakt het genootschap de uitslag bekend.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima volgen een paardenrace tijdens hun vijfdaags staatsbezoek aan Australië. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima volgen een paardenrace tijdens hun vijfdaags staatsbezoek aan Australië.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Meer over