Het Binnenhof: 1 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld ANP/de Volkskrant
Kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De ene ombudsman (Van Zutphen, benoemd door de Kamer) ligt in de clinch met de andere ombudsman (kinderombudsman Dullaert, benoemd door de voorganger van Van Zutphen).

Een stuk beter gaat het met de relatie tussen Nederland en Frankrijk. Minister Bussemaker was vandaag in Parijs om de Rembrandtdeal officieel te beklinken. Zijlstra en Pechtold mochten mee op uitje.

Hier zijn uw dagkoersen.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De strijd om de Ombudsman

'De ombudsman wil zijn eigen team samenstellen.' De woordvoerder van de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, vermoedde vorige week vast niet dat één zin zoveel reactie in het land zou oproepen. Vier dagen later zijn er al meer dan 20 duizend handtekeningen binnen van bezorgde Nederlanders die protest aantekenen tegen het ontslag van Kinderombudsman Marc Dullaert. Van Zutphen is als de voetbaltrainer die bij 'het samenstellen van zijn team' nou net de publiekslieveling op de bank zet.

De Tweede Kamer zit er intussen maar mooi mee, schrijft chef politiek Raoul du Pré. 'De ombudsman is de enige functionaris die direct door de Tweede Kamer wordt aangesteld. Dat viel nog niet mee, in 2014, toen de eerste kandidaat, voormalig ANWB-directeur Guido van Woerkom, sneuvelde in het zicht van de finish.'

Van Woerkom kwam in opspraak door een oude denigrerende uitspraak over taxichauffeurs van Marokkaanse komaf. Op de achtergrond speelde mee dat een deel van de Kamer vreesde dat VVD'er Van Woerkom als ombudsman misschien te veel begrip zou hebben voor het kabinet. Zijn voorganger Alex Brenninkmeijer werd in coalitiekringen immers omschreven als iets té activistisch.

Uiteindelijk trad Van Zutphen naar voren als de kandidaat die wel door iedereen werd geaccepteerd en leek de rust terug te keren rond het instituut, totdat vorige week bleek dat het nu intern behoorlijk stormt. Waarom Marc Dullaert precies weg moet, is niet duidelijk. Van Zutphen houdt zich op de vlakte.

Verslaggever Jan Tromp heeft, na gesprekken met bronnen in en rond het instituut, wel een idee: 'Over Van Zutphen wordt gezegd dat hij niet polariseert. Dullaert is meer van de school van Brenninkmeijer. Hij is gedreven en heeft bijvoorbeeld de overdracht van de jeugdzorg aan gemeenten kritisch gevolgd. De eigenzinnigheid van Dullaert zou Van Zutphen irriteren.'

Woensdag ontvangt de Kamer Van Zutphen voor een gesprek over 'de vacatures' bij zijn instituut. Dat wordt opeens een bijeenkomst met een zware politieke lading.

DEAL VAN DE DAG
Rembrandts on tour

Na lang getouwtrek lijkt er een einde te zijn gekomen aan de soap rond de twee Rembrandts die Nederland en Frankrijk samen hebben aangekocht, schrijft verslaggever Dion Mebius. Minister Jet Bussemaker maakte vandaag in Parijs bekend dat de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit in 'ons' Rijksmuseum zullen worden gerestaureerd. 'Dit is een fantastische dag voor het Nederlands cultureel erfgoed, want volgens experts behoren deze schilderijen tot de absolute top.'

De minister werd in de Franse hoofdstad vergezeld door Alexander Pechtold en Halbe Zijlstra, fractieleiders van oppositie en coalitie, die in september in het geheim een Kamerbrede alliantie wisten te overtuigen van het belang van de aankoop. Toen was het plan nog om beide werken binnen te hengelen. Nu de deal met de Fransen een feit is, kan de minister zich geen mooiere uitkomst voorstellen. 'De schilderijen verbinden Nederland en Frankrijk tot in lengte van jaren, in de beste traditie van Europese culturele samenwerking.'

Aan de regeling zitten nog wel enkele haken en ogen: de Rembrandts zullen eerst in Parijs een snelle opfrisbeurt krijgen en drie maanden worden tentoongesteld in het Louvre. Pas in mei vertrekken ze naar het Rijksmuseum om ook daar drie maanden aan de muur te prijken. Daarna begint de echte restauratie in het atelier van het Rijksmuseum.

WAT WE LAZEN
Het ja-kamp groeit

Met nog iets meer dan twee maanden te gaan tot het referendum is de race om het associatieverdrag met Oekraïne nog lang niet gelopen. De voorstanders van het verdrag lopen langzaam in op de tegenstanders, zo blijkt uit een peiling van I&O Research. In december genoot het nee-kamp nog van een royale voorsprong van 62 procent tegenover 38 procent ja-stemmers. Maar deze maand is de voorsprong teruggelopen: 55,5 procent tegen 44,5 procent, schrijft verslaggever Fokke Obbema.

Het ja-kamp loopt in op het nee-kamp van GeenPeil. Beeld anp
Het ja-kamp loopt in op het nee-kamp van GeenPeil.Beeld anp
Meer over