Het Binnenhof: 1 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Bezorgde burgers demonstreren samen met Kamerleden tegen het Amerikaanse immigratiebeleid. Beeld anp
Bezorgde burgers demonstreren samen met Kamerleden tegen het Amerikaanse immigratiebeleid.Beeld anp

Goedemiddag. Terwijl vice-premier Asscher op het Malieveld demonstreert tegen het immigratiebeleid van Trump, moet Rutte over deze kwestie nog steeds kleur bekennen. Hij is het wel met Wilders eens geworden over een ander onderwerp: als er meer dan vier partijen mogen aanschuiven voor het 'premiersdebat' van RTL, dan doen de VVD en de PVV niet meer mee.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u dagelijks gratis per e-mail ontvangt als u hier op 'inschrijven' klikt.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEMONSTRATIE VAN DE DAG
Asscher demonstreert tegen Trump

Op dit moment staan er duizenden mensen op het Malieveld te protesteren tegen het Amerikaanse inreisverbod voor burgers van zeven islamitische landen. De manifestatie is georganiseerd op het trapje van een NS-wagon, vertelde de organisatie tegen verslaggever Bart Dirks, en nee, ze beseffen ook wel dat het uiteindelijk geen verschil zal maken. 'Trump is volgens mij nergens van onder de indruk', aldus organisator Elmar Smid. 'Maar dat is geen reden om niks te doen.'

De boze burgers worden vanaf het podium toegesproken door Kamerleden van D66, GroenLinks, de SP, Denk en de PvdA - partijen die zich grote zorgen maken over 'de discriminerende maatregelen' van Trump. Ook vicepremier Lodewijk Asscher is aanwezig bij deze demonstratie tegen het beleid van een belangrijke bondgenoot. Mark Rutte zul je hier niet vinden. De premier liet afgelopen zondag weten dat hij het inreisverbod 'betreurt en afwijst', maar ondanks druk van andere partijen, heeft hij nog niet scherper willen oordelen.

Demonstranten op het Malieveld. Beeld anp
Demonstranten op het Malieveld.Beeld anp

DEBAT VAN MORGEN
Rutte moet kleur bekennen

Morgen zal Rutte wel kleur moeten bekennen, want dan wordt er door de Kamer over het inreisverbod gedebatteerd. De meeste partijen willen dat de premier zich tegen het immigratiebeleid van Trump uitspreekt en duidelijk maakt dat Nederland hier nooit aan zal meewerken.

Het is nog afwachten hoe scherp de premier zich uitspreekt: de VVD is wel voorstander van een steviger beleid tegen immigranten en vluchtelingen, maar de maatregelen van Trump gaan ook de liberalen te ver.

Wilders is de enige die het beleid van Trump volmondig steunt. 'Wat een verademing', zei hij dinsdag over het Amerikaanse immigratiebeleid. Daarmee staat de PVV-leider in het debat op zijn favoriete positie: in zijn eentje tegen de rest.

Mark Rutte heeft zich nog niet duidelijk over het immigratiebeleid van Trump uitgesproken. Beeld anp
Mark Rutte heeft zich nog niet duidelijk over het immigratiebeleid van Trump uitgesproken.Beeld anp

DEAL VAN DE DAG
VVD en PVV protesteren bij RTL

Rutte demonstreert wel tegen de mogelijkheid die RTL openlaat om meer dan vier partijen uit te nodigen voor het 'premiersdebat' in februari. Als dat gebeurt, dan komen hij en Wilders niet opdagen, zo dreigen de twee partijleiders.

Er is al langer een soap gaande rond dit debat: iedereen hoopte op een uitnodiging voor het eerste grote televisiemoment dat campagnes kan maken en breken. Wie er mee mag doen, wordt dit jaar voor het eerst geheel bepaald door het aantal zetels dat de partijen hebben in de Peilingwijzer, een gemiddelde van verschillende opiniepeilingen. RTL nodigt al jaren niet meer dan vier partijen uit, maar omdat de onderlinge verschillen in de peilingen erg klein zijn, overweegt RTL nu om vijf of zes partijen toe te laten.

Daar zijn de 'zekere deelnemers' VVD en PVV niet blij mee. Als jullie dat doen, dan komen we niet, lieten zij aan RTL weten. De omroep laat zich echter niet onder druk zetten. 'We hebben een heel redelijk, correct voorstel gedaan dat recht doet aan het democratisch proces', zegt Stephan Koole, chef van de politieke redactie van RTL Nieuws. 'Op 13 februari hakken we de knoop door.' Tot die tijd wil Koole nergens over speculeren.

Rutte en Wilders hebben een deal gesloten over het 'premiersdebat' van RTL. Beeld anp
Rutte en Wilders hebben een deal gesloten over het 'premiersdebat' van RTL.Beeld anp

UITSPRAAK VAN DE DAG
Oekraïneverdrag

De champagne gaat niet zomaar open bij de christendemocraten, maar een lichte aandrang was er wel, gisteravond. Even na zessen, toen bijna niemand oplette, zette de Raad van State vraagtekens bij de fel bevochten Oekraïnedeal die Rutte in december wist te sluiten met alle 28 EU-regeringsleiders.

Volgens de hoogste bestuursrechter is de juridischs status van de deal die Rutte sloot te vaag. 'Uit de toelichting bij het wetsvoorstel wordt onvoldoende duidelijk wat de status van dat besluit is, vooral voor Oekraïne, dat het besluit niet mee heeft ondertekend. De Afdeling adviseert de toelichting op dit punt aan te vullen.' In normaal Nederlands: de Raad van State vraagt zich af hoe rechtsgeldig Ruttes deal is als Oekraïne er geen handtekening onder heeft gezet.

Dat is precies wat CDA-leider Sybrand Buma al maanden roept: de premier zegt wel dat hij een juridisch bindende verklaring heeft losgepeuterd in Brussel, die er onder meer op toeziet dat het Oekraïneverdrag niet stiekem een opstapje is naar het EU-lidmaatschap, maar hoe bindend is die verklaring eigenlijk?

Het kabinet wijst erop dat het logisch is dat Oekraïne zijn handtekening niet onder verklaring van de Europese Raad heeft staan, omdat dat land niet lid is van dat gezelschap. Maar de president van Oekraïne is wel degelijk akkoord gegaan met de extra verklaring: 'Oekraïne heeft op 16 december 2016 de inspanningen van de EU lidstaten verwelkomd om met dit besluit de inwerkingtreding van het verdrag mogelijk te maken', schrijft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in een memorie van toelichting.

Inmiddels zijn ze bij de Raad van State niet meer zo kritisch. 'Zo moet u het niet lezen', zegt een woordvoerder. 'In eerste instantie vonden we de uitleg over de juridische status niet goed genoeg. Inmiddels heeft de regering aangegeven de toelichting te hebben aangevuld.' Het is nu aan de Tweede Kamer om daarover een oordeel te vellen. En daar moeten het CDA, D66, VNL, GeenPeil en al die andere kritische volgers het mee doen.

De Tweede Kamer heeft nog een krappe vier weken om een debat over het Oekraïneverdrag in te plannen. Daarna breekt het verkiezingsreces aan en moet ook de Eerste Kamer er nog over oordelen. Alles bezien wordt de kans steeds groter dat de 2,5 miljoen Nederlandse nee-stemmers pas na de verkiezingen te horen krijgen of het Oekraïneverdrag nou doorgaat of niet.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Premier van België Charles Michel en Frans President Francois Hollande tijdens de Europese Top, waar de lidstaten spreken over het associatieverdrag met Oekraïne. Beeld anp
Premier van België Charles Michel en Frans President Francois Hollande tijdens de Europese Top, waar de lidstaten spreken over het associatieverdrag met Oekraïne.Beeld anp
Meer over