Het bestuurslid rookt, maar durft niet te kijken

De FA Cup is 's werelds oudste bekercompetitie. De Volkskrant volgt vanaf de start het spoor van de winnaar, tot de finale op Wembley. Aflevering 2: Dulwich Hamlet kan in de tweede ronde aan de bak tegen Godalming Town.

PATRICK VAN IJZENDOORN

Van alle bekercompetities is de FA Cup niet alleen de oudste ter wereld, maar ook de meest tot de verbeelding sprekende. Terwijl de Manchesters, Arsenals en Liverpools pas in het nieuwe jaar instromen, begon de weg naar Wembley voor de amateurs al in de zomer. Na een overwinning in de eerste kwalificatieronde, twee weken geleden, gaat Dulwich Hamlet naar Godalming Town.

'Kijk, daar wachtte ik op.' Keith Drury pakt zijn notitieboekje, terwijl een jongedame de namen van de spelers van Godalming Town en Dulwich Hamlet in een meisjesachtig handschrift op een wit bord schrijft. Drury, een 64-jarige voetbalsupporter uit Essex, heeft net een twee uur durende reis achter de rug om de wedstrijd in de tweede kwalificatieronde van de FA Cup te kunnen bijwonen.

Thuis heeft hij honderden notitieblokjes en programmaboekjes liggen. 'Mijn eerste bekerwedstrijd was in 1958 en ik bezoek alleen de amateurs. Voor mij is de FA Cup voorbij als de laatste amateurclub is uitgeschakeld. Amateurs tegen profs, dat zijn de mooiste wedstrijden', zegt Drury. Gedetailleerd vertelt hij over een treffen, begin jaren tachtig, tussen Woodford Town en Leyton Orient.

Een bezoek van een profclub is iets waarnaar Godalming hevig verlangt. 'Vorig jaar verloren we in de vierde en laatste kwalificatieronde en dit jaar hopen we de eerste hoofdronde wel te bereiken', zegt Glenn Moulton, een onderzoeker aan de universiteit van Surrey die veel van zijn vrije tijd benut als clubsecretaris. De club, bijgenaamd The G's, heeft een 62 jaar oude geschiedenis vol fusies, overnames en verhuizingen. De toegangspoortjes zijn afkomstig uit de oude stadions van Millwall en Southend United.

'Normaal gesproken spelen we op zaterdag, maar voor deze bekerwedstrijd zijn we uitgeweken naar zondag. De medegebruikers van het stadion, Badshot, speelden gisteren thuis, ook voor de Cup.'

Op zondagmiddag zit de tweehonderd plaatsen tellende hoofdtribune van Wey Court vol, terwijl langs het veld nog eens honderd toeschouwers in de zon staan te bakken. Een enkeling heeft zijn poedel meegenomen. Achter het doel waar ze goals hopen te zien, staan twintig Dulwich-supporters die met hun hoofdstedelijke lawaai de rust verstoren in het forensenstadje in de 'stockbrokersbelt' onder Londen.

Het is een tevreden wereld vol tuinsproeiers, nagemaakte Tudor-huizen en gezinsauto's. Dulwich-fan Tony is druk aan het twitteren. 'Op deze manier hou ik de thuisblijvers op de hoogte. Deze manier van communicatie is belangrijk op dit niveau. Hoe moeten ze het anders volgen?'

Dat beide teams, uiteraard spelend in een 4-4-2-systeem, al hun wedstrijden tot dusver hebben gewonnen, blijkt uit het goede spel. Weinig ballen belanden op de belendende golfbaan. Dulwich, waar overwegend donkere spelers rondlopen, neemt de leiding door een afstandsschot van de plaatselijke held Dean Carpenter. Maar vlak voor rust komt de thuisclub op gelijke hoogte.

Na de rust neemt Godalming de voorsprong door een prachtige vrije trap, maar vlak voor tijd stellen de gasten een extra duel veilig wanneer hun nieuwe Turkse spelverdeler Erhun Oztumer een strafschop benut. Godalming-bestuurslid Pete Philips heeft de gelijkmaker alleen gehoord. Hij is een sigaretje gaan roken bij het clubhuis. 'Want een bekerwedstrijd is mooi, maar slecht voor het hart.'

Het eerste deel van deze serie verscheen op 27 augustus.

undefined

Meer over