Het belangrijkste nieuws van zondag 28 mei

Goedemorgen. Zonder een vraag te beantwoorden is president Trump zaterdag vertrokken uit Europa. Ook zijn woordvoerders hadden geen antwoord op de vele vragen die zijn gerezen over de Russische connecties van zijn schoonzoon en adviseur Jared Kushner. Verder in de Volkskrant Ochtend: Tom Dumoulin heeft vandaag riant zicht op de Giro-winst en is Forum voor Democratie een extreem-rechtse partij?

Tom Dumoulin kan vandaag als eerste Nederlander ooit de Giro winnen. Beeld anp
Tom Dumoulin kan vandaag als eerste Nederlander ooit de Giro winnen.Beeld anp

Terwijl u sliep

Na Trumps bezoek aan Brussel zijn er alleen nog maar meer vragen over zijn 'Russische connectie'
Trump en zijn woordvoerders hadden geen antwoord op de vele vragen die zijn gerezen over Jared Kushner, een sleutelfiguur in Trumps entourage die steeds curieuzere connecties met de Russen blijkt te hebben (willen) onderhouden.

Politie geeft foto vrij van Manchester-terrorist in hoop op meer informatie
De Britse politie heeft zaterdag foto's vrijgegeven van Salman Abedi van kort voor hij zichzelf opblies bij de Manchester Arena. In een verklaring stellen de veiligheidsdiensten dat ze vermoeden dat hij de bom in een appartement in het centrum van de stad heeft gemaakt.

Dumoulin houdt riant zicht op de eindzege na zware strijd in voorlaatste etappe
Dumoulin maakte ogenschijnlijk een tuimeling, van de tweede naar de vierde plaats, maar de werkelijkheid is dat hij met achterstanden van 53 seconden op rozetruidrager Nairo Quintana, 14 op Vincenzo Nibali en 10 op Thibaut Pinot als specialist in het rijden tegen de klok nog altijd riant zicht heeft op de eindzege.

Zanger en toetsenist Gregg Allman (69) overleden
In zijn huis in Savannah, Georgia is de Amerikaanse zanger en toetsenist Gregg Allman zaterdag op 69-jarige leeftijd overleden. Zijn officiële website heeft dat bekendgemaakt. Allman kwakkelde al verscheidene jaren met zijn gezondheid.

Gregg Allman in 1978. Beeld ap
Gregg Allman in 1978.Beeld ap

Vandaag in het nieuws

Vandaag is de ontknoping van de Giro d'Italia. Het belooft een bloedstollend spannende etappe te worden: tijdritspecialist Tom Dumoulin heeft 53 seconden achterstand op rozetruidrager Nairo Quintana. Ook Max Verstappen komt in actie, bij de Grote Prijs van Monaco. Hij start vanaf plaats vier. En filmfestival Cannes heeft vandaag zijn laatste dag.

Aanraders van de redactie

Is Forum voor Democratie een extreem-rechtse partij? (+)
Uitspraken uit de boezem van Forum voor Democratie wekken argwaan. Hoe ver leunt de partij van Thierry Baudet naar rechts?

Als de Russen komen, zijn de Esten paraat (+)
Estland heeft een bewogen geschiedenis, speelbal als het was in de twintigste eeuw. Niet gek dat er duizenden vrijwilligers meedoen aan Operatie Lentestorm.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Beeld anp
Thierry Baudet van Forum voor Democratie.Beeld anp

Minimalisme: nobel doel of een hype van de elite? (+)
Sober leven is een trend, maar minimalist kun je alleen zijn als je op z'n minst een flink sociaal kapitaal hebt.

'Lieve Nederlandse lezers, ik ben geen gelukzoeker'
De Syrische journalist Linda Bilal (37) wil graag integreren in Nederland. Toch voelt ze zich soms ontmoedigd. Gebrekkige informatie over haar land is een van de hobbels op de weg.

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Linda Bilal (37) is sinds anderhalf jaar in Nederland. Eerder schreef ze voor de Correspondent artikelen over haar integratieproces. In Aleppo presenteerde ze een ochtendradioprogramma. Bijgaande foto is gemaakt op de laatste werkdag. Beeld
Linda Bilal (37) is sinds anderhalf jaar in Nederland. Eerder schreef ze voor de Correspondent artikelen over haar integratieproces. In Aleppo presenteerde ze een ochtendradioprogramma. Bijgaande foto is gemaakt op de laatste werkdag.Beeld

Deze Noor schreef een roman van 1.232 pagina's. Waarom?
Een roman schrijven waarin zowel hijzelf als de lezer kon verdwijnen, dat was de ambitie van de Noor Johan Harstad. Het werd een verhaal dat je meesleurt, doet zwoegen en ontredderd dan wel geïmponeerd achterlaat. En o ja, het telt 1.232 pagina's.

Column Martin Sommer: Aan de universiteit verdwijnt het Nederlands achter de horizon (+)
'Nederlandse taal bezwijkt helemaal niet onder Engels', kopte dagblad Trouw. De impliciete boodschap was dat het eens uit moest zijn met het oubollige identiteitsgezeur over het Nederlands. Eén sector werd niet besproken in het Trouw-artikel. De universiteit.

Meer over