Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws van woensdag 3 februari in vijf minuten

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Nederland loopt door hoog vaccinatietempo in op andere Europese landen

Door het hogere priktempo begint Nederland op andere omliggende Europese landen in te lopen. Op woensdag kwamen er 40 duizend nieuwe vaccinaties bij, waardoor het totaal aantal gezette prikken op 415 duizend uitkomt.

Het tempo in Nederland ligt de laatste dagen hoger dan in bijvoorbeeld België en Frankrijk. Deze landen hebben nog altijd meer vaccins toegediend, maar het verschil met Nederland wordt wel kleiner. Denemarken is van de 27 EU-landen het verst gevorderd met vaccineren. Binnen de EU staat Bulgarije onderaan.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

Wilt u ‘Het nieuws in vijf minuten’ iedere dag om 9.00 uur in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan via onderstaand formulier aan.

2/5 | Dringend advies aan basisscholen: leerlingen in groepjes opdelen en pauzes spreiden

Basisscholen moeten de leerlingen in groepjes opdelen om het gevaar van coronabesmettingen zo veel mogelijk te verkleinen. Dat adviseert het ministerie van OCW, dat voor de heropening van de scholen een pakket richtlijnen heeft opgesteld in samenspraak met vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen.

De basisscholen en kinderopvang gaan maandag weer open. Ze krijgen het advies om zo veel mogelijk met vaste groepjes te werken, ‘voor het geval er toch een besmetting plaatsvindt’. Op die manier hoeven minder leerlingen in quarantaine.

3/5 Tachtig gedupeerde ouders doen nu ook aangifte tegen Rutte in toeslagenschandaal

Een groep van tachtig gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire rond kinderopvang hebben nu ook aangifte gedaan tegen premier Mark Rutte wegens drie ambtsmisdrijven. Dat heeft hun advocaat Vasco Groeneveld vandaag bekendgemaakt.

‘Die ambtsmisdrijven betreffen het handhaven van beschikkingen over het terugvorderen van toeslagen terwijl hij wist dat daarmee de wet werd geschonden, het opzettelijk nalatig zijn bij het uitvoeren van de wet en grove schuld bij het naleven van de wet’, aldus Groeneveld. Vorige maand deed hij namens twintig slachtoffers al aangifte tegen vijf ministers en oud-bewindslieden wegens strafbaar verwijtbaar handelen.

4/5 | Spanningen in Noord-Ierland lopen op: Britse en Europese douaniers leggen werk in havens neer

De Britse premier Boris Johnson heeft de Europese Unie opgeroepen een oplossing te zoeken voor de problemen in Noord-Ierland. Binnen de pro-Britse gemeenschap neemt de afkeer toe over de buitengrens van de EU die sinds begin dit jaar op de Ierse Zee ligt. Wegens dreigementen uit unionistische hoek hebben Britse en Europese douaniers in de havens van Belfast en Larne het werk zelfs neergelegd.

De zeegrens die het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in het Brexitakkoord zijn overeengekomen, was een manier om een historisch beladen grens op het Ierse vasteland te vermijden. Tot woede van de Noord-Ierse unionisten werd Noord-Ierland hier in feite losgekoppeld van de rest van het Verenigd Koninkrijk.

5/5 | Suu Kyi aangeklaagd voor bezit illegale walkietalkies

De door het leger afgezette regeringsleider van Myanmar Aung San Suu Kyi is aangeklaagd voor het illegaal importeren van walkietalkies. Ze blijft de komende twee weken vastzitten. Dat blijkt uit een woensdag vrijgegeven politiedocument.

De aanklacht tegen de 75-jarige Suu Kyi volgt op de machtsgreep van het leger van afgelopen maandag. Suu Kyi en meer dan twintig andere politici, journalisten en activisten werden daarbij gearresteerd.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 3 februari tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over