Het belangrijkste nieuws van woensdag 27 juli

Goedemorgen. Hillary Clinton is vannacht officieel genomineerd als presidentskandidaat voor de Democratische partij. 'We hebben zojuist de grootste barst ooit in het glazen plafond geslagen', zei ze via een videoverbinding op de Democratische conventie. Verder in deze nieuwsbrief: veiligheidsdiensten delen inlichtingen intensiever dan ooit en de horeca bloeit dankzij saladebars en 'haute friture'.

Vluchteling moet woning delen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Vluchteling moet woning delen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Teruglezen - Hillary Clinton officieel genomineerd: 'Barst in het glazen plafond'

Op de Democratische conventie in Philadelphia is Hillary Clinton officieel genomineerd als Democratische presidentskandidaat. Helemaal vlekkeloos verliep de avond niet, dankzij fanatieke aanhangers van Bernie Sanders: zij liepen boos weg na de nominatie. Sommigen stormden de mediatent binnen om daar op de grond te gaan zitten als protest.

Terrorismebestrijders elke week bijeen in Nederland

Dertig Europese inlichtingendiensten blijken sinds enkele maanden wekelijks af te spreken in Nederland om informatie over terroristen te delen. Niet eerder gebeurde het delen van inlichtingen tussen zoveel geheime diensten op een zo intensieve manier.

Vluchteling moet woning delen

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning worden steeds vaker gezamenlijk gehuisvest omdat gemeenten niet genoeg woningen kunnen vinden. In onder meer Zaanstad, Haarlemmermeer, Utrecht, Almere, Breda, Zaandam en Amsterdam moeten statushouders sinds dit jaar woningen delen.

Gezonde leefstijl houdt dementie niet op afstand

Dementie valt niet te vermijden met een gezonde leefstijl. De resultaten van grootschalig Nederlands onderzoek kunnen dat optimistische scenario niet bevestigen. Ouderen die extra goed zorgen voor hun hart en bloedvaten worden later net zo vaak dement. Dat concluderen wetenschappers van het Amsterdamse AMC woensdag in vakblad The Lancet.

null Beeld anp
Beeld anp

Sportzomer live

Dumoulin vertrekt alvast naar Rio, want wie weet lukt het

De kans dat wielrenner Tom Dumoulin over twee weken meedoet aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro neemt toe. Althans, momenteel is men hoopvol gestemd in het kamp van de Limburger, die afgelopen vrijdag in de negentiende Touretappe een spaakbeen in zijn linkerpols brak. Daarom reist hij af naar de Spelen.

Ook Russische kanoërs en zeiler niet naar Spelen om doping

President Poetin zwaait woensdag de Russische sporters uit die naar de Olympische Spelen vertrekken, al is onduidelijk hoeveel er precies op het vliegtuig naar Rio de Janeiro stappen. Dinsdag zette de internationale kanofederatie een streep door de namen van vijf Russen, vanwege betrokkenheid bij het dopingschandaal in hun land.

null Beeld PHOTO NEWS
Beeld PHOTO NEWS

Vandaag in het nieuws

Het Democratische circus gaat door: president Barack Obama en zijn vicepresident Joe Biden zullen vandaag, op de derde dag van de conventie, het podium betreden. En er is meer Amerikaans verkiezingsnieuws: vanavond kan u alles wat u wil vragen aan de Republikeinse kandidaat Donald Trump, via een Reddit-sessie. Intussen praten Turkije en Rusland in Moskou verder over hun betrekkingen. Vanavond wordt ook weer gevoetbald in de voorrondes van de Champions League.

Aanraders van de redactie

Zo wonen vluchtelingen samen in Veldhoven (+)
Omdat er niet genoeg woningen zijn, worden toegelaten vluchtelingen gezamenlijk gehuisvest. In Veldhoven gebeurt het al, terwijl Limburg de oplossing zoekt in leegstaande gebouwen.

Deze Sanders-rebel steunt nu Clinton (+)
Nogal wat koppige Bernie-broeders kunnen het niet opbrengen achter Hillary Clinton te gaan staan. Aaron Regunberg wel.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

En de eerste boetes gaan naar... Spanje en Portugal (+)
Primeur: de EU deelt boetes uit aan twee lidstaten die een potje maken van hun begrotingen. Het verzet tegen echte bestraffing lijkt gebroken. Het klinkt echter harder dan het is.

Horeca bloeit dankzij saladebar en 'haute friture'
Luxe snackbars en eettentjes met gezonde, snelle maaltijden boeren uitzonderlijk goed in Nederland. Jongeren, werkenden en toeristen komen af op de goede kwaliteit en aantrekkelijke prijzen.

Frietboutique, Amsterdam. Beeld Cigdem Yuksel
Frietboutique, Amsterdam.Beeld Cigdem Yuksel

Turkse gemeenschap moet zich uitspreken
Juist vertegenwoordigers van de Turks-Nederlandse gemeenschap moeten boze Turkse Nederlanders tot kalmte manen.

Column Elma Drayer - Bied praatjesmaker Abou Jahjah geen podium
Waarom precies is mij tot op heden niet duidelijk geworden, maar in sommige kringen zijn ze reuze onder de indruk van de Belgisch-Libanese praatjesmaker Dyab Abou Jahjah.

Dyab Abou Jahjah. Beeld anp
Dyab Abou Jahjah.Beeld anp
Meer over