Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws van woensdag 10 februari in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Kabinet komt met gebaar van erkenning naar Dutchbat

Het Kabinet komt met een gebaar van erkenning naar Dutchbat III-veteranen die in Srebrenica hebben gediend. Ook krijgen ze een symbolisch bedrag van vijfduizend euro belastingvrij. Dat heeft minister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie de Tweede Kamer laten weten.

Een kwart eeuw na de uitzending naar Srebrenica heeft een op de drie Dutchbat III-veteranen behoefte aan zorg of ondersteuning. Vrijwel alle Dutchbat-veteranen voelen zich onvoldoende erkend en gewaardeerd, concludeerde de comissie Borstlap in december 2020.

2/5 Burgemeesters hebben vertrouwen in organisatie verkiezingen

Het Veiligheidsberaad heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. Volgens de burgemeesters verloopt de voorbereiding voor de verkiezingen waarmee de gemeenten nu bezig zijn goed. Er zijn heldere richtlijnen die de gemeenten ook kunnen uitvoeren.

Als zich rond het coronavirus omstandigheden voordoen waardoor de verkiezingen grote gezondheidsrisico’s met zich mee zouden brengen, dan moet het kabinet opnieuw een besluit nemen. Eerder hadden de burgemeesters al gewaarschuwd dat er niet op het laatste moment nog allerlei aanvullende voorschriften moeten komen, want de gevraagde inzet is al maximaal.

Lees het laatste nieuws over de coronacrisis in ons liveblog.

3/5 | Schaatsweekend in het vooruitzicht

Op steeds meer plekken in Nederland kan geschaatst worden, zeker komend weekend. Volgens Weer.nl houdt de vorst nog tot en met het weekend aan en maakt het natuurijs door de aankomende bitterkoude nachten een groeispurt door. De kwaliteit van het ijs kan wel verschillen.

Woensdag heeft het natuurijs een dikte van zo’n 6 centimeter bereikt en kan er op ijsbaantjes, sloten en heel ondiepe vennen al geschaatst worden. In de nacht van woensdag op donderdag gaat het streng vriezen, met minimumtemperaturen tussen de -10 en -15 graden. Hierna kan er ook op de grotere vennen worden geschaatst.

Het laatste nieuws over het winterweer is te lezen in ons liveblog.

4/5 | Trump woedend over zwakke optreden van zijn advocaten in impeachmentproces

Niet alleen Republikeinse senatoren zijn verbijsterd over het zwakke optreden van Trumps advocaten op de eerste dag van het impeachmentproces, ook de oud-president zelf zou woedend zijn geweest toen hij op televisie het proces volgde. Bronnen rond Trump zeggen tegen CNN dat hij ‘schreeuwend’ keek naar het betoog van een van zijn advocaten, Bruce Castor.

De kritiek waarmee Castor en zijn collega David Schoen werden overladen, ook in de media, voorspelt weinig goeds voor Trumps verdediging in de komende dagen. Het tweetal komt dan urenlang aan het woord.

5/5 | Klimaatverandering kan rol hebben gespeeld bij dodelijke vloedgolf in Indiase Himalaya

Reddingswerkers zoeken al drie dagen naar overlevenden van de vloedgolf in de bergen van Noord-India, waarbij zondag zeker 28 doden vielen. Bijna 200 mensen worden vermist. Experts vragen zich af of de ramp te maken heeft met de klimaatcrisis.

Zondag kwam een enorme stortvloed van water, rotsen en puin door twee smalle bergdalen omlaag gedonderd. Het is niet met zekerheid te zeggen dat deze vloedgolframp indirect door klimaatverandering is veroorzaakt. ‘Maar het past wel in het beeld,’ zegt Walter Immerzeel, hoogleraar mountain hydrology aan Universiteit Utrecht en Himalaya-expert.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 10 februari tot 17.00 uur.

Wilt u ‘Het nieuws in vijf minuten’ iedere dag om 9.00 uur in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan via onderstaand formulier aan.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over