Het belangrijkste nieuws van woensdag 1 juni

In Zwitserland opent vandaag de langste spoortunnel ter wereld. Beeld anp
In Zwitserland opent vandaag de langste spoortunnel ter wereld.Beeld anp

Terwijl u sliep

Voer voor politici: tips om 50 miljard te bezuinigen

Na jaren bezuinigen om de begroting op orde te krijgen, zijn er voor het volgende kabinet nog volop mogelijkheden om verder te saneren. Het ministerie van Financiën ziet opties voor nog eens 50 miljard euro aan bezuinigingen.

Onderzoek: morfine kan chronische pijn in de hand werken

Morfine, een middel dat vaak als pijnstiller wordt ingezet, kan chronische pijn mogelijk ook in de hand werken. Dat suggereert een reeks dierexperimenten van de University of Colorado at Boulder.

Consument is 45 procent meer kwijt aan goederen en diensten dan 20 jaar geleden

De gasrekening, nieuwe auto's, voedsel, alcohol, tabak - allemaal werden ze de afgelopen twintig jaar beduidend duurder voor consumenten, net als bezoekjes aan musea, pretparken en restaurants, de huur van een huis en het bezorgen van brieven en pakjes. Nederlanders zijn gemiddeld 45 procent meer kwijt aan goederen en diensten dan twintig jaar geleden.

Woningbezitter positief over windmolens, maar liever niet in eigen buurt

Leden van de Vereniging Eigen Huis die in de buurt van een toekomstig windpark wonen, zijn in meerderheid (63 procent) voorstander van windmolens als bron van duurzame energie. Alleen moeten die turbines niet in hun buurt staan. In dat geval krimpt het aandeel voorstanders tot 25 procent, is ruim 40 procent tegenstander en de rest onwetend of zonder uitgesproken mening.

Vandaag in het nieuws

In Zwitserland opent vandaag de langste spoortunnel ter wereld. Het Nederlands elftal speelt vanavond tegen Polen. Met in de aanval Ajax-spits Arek Milik, in zijn thuisland op handen gedragen. En komt Kiki Bertens vandaag wel in actie op Rolland Garros? En waarom dat dubbelspel? Gekkenwerk of nuttige training voor Bertens?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Aanraders van de redactie

'Migranten laten zich op smokkelboot duwen' (+)

Vorige week verdronken duizend migranten tijdens de overtocht van Libië naar Italië. En dit is nog maar het begin. Smokkel is een miljardenindustrie in Libië. Het geschreeuw van kinderen galmt nog steeds na in de hoofden van twee Eritreeërs die vorige week de scheepsrampen voor de Libische kust overleefden.

Ik hoop op een bewustwordingsrap van Van der Steur (+)

Nadat er de afgelopen dagen enige commotie was ontstaan over de aanhouding van Glenn de Ramdanie, één van de beste hedendaagse Nederlandse artiesten, wegens AMDH (autorijden met donkere huidskleur), trad gelukkig Halbe Zijlstra gistermiddag naar voren om resoluut een einde te maken aan alle verwarring.

Heeft uw kabinet al een bezuiniging kunnen kiezen? (+)

Het ministerie van Financiën serveert op een geheime lijst vast mogelijke bezuinigingen voor het volgende kabinet. Lees hier de opvallendste voorstellen.

Migranten zwemmen naar een schip van de Italiaanse marine nadat hun boot is omgeslagen voor de Libische kust, 25 mei. Beeld afp
Migranten zwemmen naar een schip van de Italiaanse marine nadat hun boot is omgeslagen voor de Libische kust, 25 mei.Beeld afp
Typhoon treedt op tijdens het slotfeest op het Broerenkerkplein tijdens Koningsdag in Zwolle, 27 april 2016. Beeld anp
Typhoon treedt op tijdens het slotfeest op het Broerenkerkplein tijdens Koningsdag in Zwolle, 27 april 2016.Beeld anp

Verslaggeverscolumn: Hou op met 'verbinden' (+)

Taco Dibbits vertelde maandag in Nieuwsuur over zijn missie als nieuwe directeur van het Rijksmuseum en gebruikte in de eerste 69 seconden vijf keer het werkwoord 'verbinden'. Dat is één keer per 14 seconden. Het is om gek van te worden. Dit verbinden bestaat al wat jaren, maar loopt nu de spuigaten uit.

Trevor Noah: 'Ik haal veel inspiratie uit raciale kwesties' (+)

Trevor Noah, comedian en Daily Show-presentator, scherpt zijn pen voor een paar goede grappen in de Heineken Music Hall over Wilders, Zwarte Piet en apartheid.

200 duizend banen erbij, maar vooral tijdelijke (+)

De werkgelegenheid groeit en er zijn weer meer vacatures, constateert het UWV. Maar steeds meer mensen weten niet of ze morgen nog wel werk hebben.

Trevor Noah. Beeld epa
Trevor Noah.Beeld epa
Meer over