Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws van vrijdag 5 februari in vijf minuten

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Nieuwe vaccinatiestrategie: jonge zestigers én zorgmedewerkers krijgen als eerste AstraZeneca-vaccin

Zowel mensen van 60 tot en met 64 jaar als zorgmedewerkers in de langdurige zorg (verpleeghuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg) kunnen zich laten inenten met het vaccin van AstraZeneca. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid) vanmiddag bekendgemaakt.

Al komende week zullen de eerste mensen via de GGD worden ingeënt. Dat zijn de verpleeghuismedewerkers die met het Pfizer-vaccin nog niet aan de beurt zijn geweest. De zestigers zullen door de huisarts worden ingeënt. Dat gaat op basis van leeftijd: de oudsten eerst.

Wilt u ‘Het nieuws in vijf minuten’ iedere dag om 9.00 uur in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan via onderstaand formulier aan.

2/5 | Niet VVD, maar CDA had met tien affaires de meeste integriteitsproblemen in 2020

Het CDA had vorig jaar met tien affaires verreweg de meeste integriteitsproblemen. De VVD telde er slechts drie. Opvallend weinig, want de partij stond tot nu toe elk jaar bovenaan de Politieke Integriteitsindex (PII). De coronaregels en een nieuwe gedragscode veroorzaakten veel problemen. En al te vaak bleek: politici hanteren een dubbele moraal.

In totaal telde de PII telde vorig jaar 44 integriteitsaffaires. Dat zijn er iets meer dan in 2019 (42), maar minder dan in 2018 (52). De PII schommelt al jaren rond die aantallen. Bij twee van de affaires in 2020 waren overigens tientallen politici betrokken: het onvermeld laten van nevenfuncties en het overtreden van een nieuwe gedragscode.

3/5 | Nieuw record: 37 politieke partijen verkiesbaar

Het stembiljet voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart zal 37 partijlijsten tellen. Dat heeft de Kiesraad vanochtend bekendgemaakt. Daarmee wordt het record uit 2018 van 28 partijen verbroken. Het stembiljet zal wel per regio verschillen.

Politieke partijen moesten maandag hun kieslijsten indienen. Dat deden er 41, maar de Kiesraad gaf ook direct aan dat 35 partijen hun huiswerk niet netjes op orde hadden. Zij hadden tot donderdag om alsnog de juiste documenten aan te leveren, genoeg ondersteuningsverklaringen aan te leveren of de waarborgsom te betalen.

4/5 | Bidens radicaal nieuwe buitenlandbeleid begint met terugtrekking uit Jemen

President Joe Biden heeft het radicaal nieuwe buitenlandbeleid van de VS donderdag met een knal bekendgemaakt. De nieuwe president begint met het stopzetten van de Amerikaanse steun aan de oorlog in Jemen.

‘Voortaan staat diplomatie weer centraal’, zei Biden donderdagavond tijdens zijn eerste toespraak over Amerika’s nieuwe buitenlandbeleid sinds zijn aantreden als president. Bondgenoten kregen een hart onder de riem en vijanden een waarschuwing: ‘Amerika is terug’.

5/5 | Arts die Russische oppositieleider Navalny behandelde, plots overleden

Een van de artsen die de Russische oppositieleider Aleksej Navalny behandelde nadat hij was vergiftigd met zenuwgif, is deze week plots overleden. Officieel is de doodsoorzaak van 55-jarige Sergej Maksimisjin onbekend, maar een naaste medewerker van Navalny zegt dat de arts mogelijk moedwillig om het leven is gebracht.

‘Maximisjin wist meer dan wie dan ook over Alexej’s toestand, dus ik durf de mogelijkheid van vuil spel niet zomaar uit te sluiten’, aldus een van Navalny’s medewerkers Leonid Volkov, donderdag tegen CNN.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 5 februari tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over