Het nieuwsVan 23 oktober

Het belangrijkste nieuws van vrijdag 23 oktober in vijf minuten

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Een teststraat in het Noord-Hollandse Haarlemmermeer. Beeld Arie Kievit
Een teststraat in het Noord-Hollandse Haarlemmermeer.Beeld Arie Kievit

Ondanks bijna tienduizend nieuwe besmettingen wacht kabinet met extra maatregelen...

Een recordaantal nieuwe besmettingen vandaag, maar het kabinet komt nog niet met nieuwe maatregelen om de tweede golf te stuiten. Op zijn wekelijkse persconferentie zei premier Mark Rutte dat het ‘nog te vroeg’ is om het effect van de huidige gedeeltelijke lockdown te zien.

Om verwarring te voorkomen voert het kabinet wel een alcoholklok voor hotels in: ook daar mag na 20.00 uur geen alcohol meer geschonken worden.

Het RIVM meldde vandaag 9.996 nieuwe coronabesmettingen - een dagrecord. Negen dagen lang daalde het groeitempo van het aantal besmettingen in één week. Maar na de forse stijging van vandaag is het gestabiliseerd. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liep met 70 op tot 2.073, waarvan 472 op de intensive care.

Een lichtpuntje: de wachttijd voor een coronatest bij de GGD is inmiddels flink teruggelopen. Begin oktober, op het hoogtepunt van de drukte, duurde het bijna 90 uur voor de uitslag binnen was. Nu zit er tussen het maken van een afspraak en de uitslag gemiddeld zo’n 56 uur, nog iets meer dan de voorgenomen grens van 48 uur.

... en inhoudelijk debat tussen Trump en Biden maakt kiezer eindelijk wijzer.

In vergelijking met het vorige verkiezingsdebat is het tweede duel tussen Donald Trump en Joe Biden vannacht beschaafd en beleefd verlopen. Doordat de presidentskandidaten elkaar dit keer lieten uitpraten – ze moesten wel omdat de microfoons om en om werden uitgezet – kon er veel meer over inhoudelijk beleid gesproken worden.

Persoonlijke beledigingen bleven dit keer uit en hoewel Trump nog wel tientallen keren loog, zou iemand die hem en uitdager Biden voor het eerst op televisie zag, op basis van dit debat een redelijk geïnformeerde stemkeuze kunnen maken.

‘Joe Biden heeft geen rare flaters begaan en Donald Trump kwam over als een enigszins normaal persoon,’ zegt Maarten Zwiers, docent American studies aan de Rijksuniversiteit Groningen en lid van het Amerika-panel van de Volkskrant. ‘Dit was zowaar een heel redelijk debat.

De twee kandidaten bakkeleiden vooral over elkaars financiën. Zo beweerde Trump opnieuw dat Biden geld van buitenlandse mogendheden heeft aangenomen. In zijn tegenaanval wees Biden Trump erop dat hij nog steeds zijn belastingaangiften niet heeft geopenbaard.

De Verenigde Staten kiezen op dinsdag 3 november een nieuwe president.

Verder in het nieuws...

- Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken komt vandaag met een wetsvoorstel dat webwinkels verplicht om transparanter naar de klant te zijn. Onderdeel van de conceptwet is een verbod op neprecensies.

- Studenten ervaren door de coronacrisis meer psychische problemen. Dit collegejaar zien studentenpsychologen een enorme piek in het aantal aanmeldingen. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

- Een van de auteurs van het als onafhankelijk bestempelde rapport van adviesbureau Enco, dat onlangs kernenergie aanprees als goedkoper dan wind- of zonnestroom, is een voormalig directeur van de kerncentrale Borssele. Het rapport werd zonder auteursnamen gepubliceerd.

- Albert Heijn, Etos en Gall & Gall kampten vanmorgen met een landelijke pinstoring. Klanten konden in de winkels alleen contant betalen. Inmiddels is de storing verholpen.

- Het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel verworpen om ‘vleesnamen’ voor vegetarische alternatieven te verbieden. Een voorstel om zuiveltermen te verbieden voor plantaardige alternatieven van bijvoorbeeld soja of kokos haalde het wel. Aanduidingen als ‘variatie op yoghurt’ of ‘kaasalternatief’ worden daardoor verboden.

- De Verenigde Staten hebben een internationale verklaring getekend waarin staat dat er ‘geen internationaal recht op abortus bestaat’. Medeondertekenaars zijn Brazilië, Uganda, Hongarije, Egypte en Indonesië.

- Volgens de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben Russische hackers zeker twee keer ingebroken hebben in computers van diverse Amerikaanse staten en lokale overheden. Sinds september zijn tientallen overheidsorganen het doelwit geweest van cyberaanvallen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 23 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over