Het belangrijkste nieuws van maandag 1 augustus

Goedemorgen. In Aleppo dreigt een humanitaire ramp van het kaliber Srebrenica. Daarvoor waarschuwt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Verder kwam in Armenië een einde aan een twee weken durende gijzeling, vierde de Krim de Russische annexatie en bleek Zomergast Dyab Abou Jahjah minder gevaarlijk dan hij zelf had gewild. Het nieuwsoverzicht.

Redactie
Puin in Aleppo. Beeld getty
Puin in Aleppo.Beeld getty

Terwijl u sliep

Koenders: in Aleppo dreigt 'Srebrenica'

Net als bij Rwanda of Srebrenica bestaat er een reëel risico dat de naam 'Aleppo' synoniem wordt voor het falen van de internationale gemeenschap, zegt minister Bert Koenders. 'Alleen met internationale druk kan een grotere ramp worden voorkomen.'

Taliban vallen hotel 'vol luxe voor buitenlanders' aan in Kabul

De extremistische Talibanbeweging heeft maandagochtend vroeg (lokale tijd) een hotel aangevallen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Een bron zei tegen het Afghaanse Tolo News dat de gasten en personeelsleden ongedeerd zijn gebleven.

Turkije dreigt met opschorten migratiedeal om visumvrij reizen

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, stelt dat de migratiedeal opgeschort wordt als de Europese Unie niet snel met een datum komt waarop Turkse burgers visavrij naar de EU kunnen reizen. Dat heeft Cavusoglu gezegd tegen Frankfurter Allgemeine Zeitung. 'Het kan begin of midden oktober zijn, maar wij verwachten een datum.'

Gewelddadige gijzeling in Armenië na twee weken beëindigd

Met de overgave van twintig gewapende mannen is een einde gekomen aan gijzeling van twee weken lang in een politiebureau in de Armeense hoofdstad Jerevan. In die tijd werden twee politieagenten gedood en vielen er meerdere gewonden. De 31 gijzelnemers eisten de vrijlating van een activistische oppositieleider die in juni werd gearresteerd voor illegaal wapenbezit.

Cavusoglu. Beeld afp
Cavusoglu.Beeld afp

Sportzomer Live

Walker wint verrassend US PGA golftoernooi

Het golf is zelden zo onvoorspelbaar geweest als nu. Zondag won de 37-jarige Amerikaan Jimmy Walker verrassend het US PGA, de vierde en laatste major van het jaar. Walker bleef de nummer één van de wereld Jason Day uit Australië twee slagen voor en eindigde op 13 slagen onder par.

'We willen beter zijn dan de acht van Atlanta'

Sinds de zege bij de wereldbekerwedstrijd in Luzern, is de Holland Acht favoriet voor olympisch goud. De basis voor die status werd gelegd op een kanaal bij Almere.

Aanraders van de redactie

Abou Jah Jah wil gevaarlijk lijken, maar is het niet (+)

Zomergasten, het programma waar steeds minder mensen naar kijken, maar waar velen toch over mee willen praten, was deze week opeens het epicentrum van het debat. Schokgolven dreunden vanuit Hilversum over het land: het was het enthousiaste getrappel van VPRO'ers. De omroep had een aas uitgegooid: beet.

'Leve Rusland', joelt de menigte op de Krim (+)

De jaarlijkse parade van de Russische Zwarte Zeevloot is spectaculairder dan ooit, ruim twee jaar na de annexatie van de Krim. Verwijzingen naar Oekraïne zijn weg. De russificatie is in volle gang.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Voedsel van de eigen grond (+)

Het Deense restaurant Noma werd het beste van de wereld door lokale producten te omhelzen. Dat kan ook in Nederland, vindt de beweging Dutch Cuisine. Leve de sukadelap en de tempé van kievitsbonen.

Hulp aan Aleppo heeft nu de hoogste prioriteit

Koenders: de internationale gemeenschap mag het lot van de 300.000 burgers van Aleppo niet overlaten aan het regime van de Syrische president Assad.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Beeld reuters
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken.Beeld reuters

De beperkte waarde van de stresstest voor banken (+)

Dat was een hele opluchting, dat de meeste Europese banken slaagden voor hun stresstest. Of biedt dit herexamen hoofdzakelijk schijnzekerheid?

Met genderneutraliteit is de cirkel van de evolutie rond (+)

Omdat het maandagochtend is, de week nog maar net begonnen, gaan we het hebben over performativiteit. Of wacht, eerst de genderneutrale wc.

Meer over