Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws van donderdag 4 februari in vijf minuten

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Gezondheidsraad: gebruik eerste levering AstraZeneca voor ouderen van 60-65 jaar

De eerste levering van het vaccin van AstraZeneca, dat Nederland vanaf deze week ontvangt, moet worden gebruikt om ouderen van 60 tot 65 jaar in te enten. Dat heeft de Gezondheidsraad vanmiddag geadviseerd.

Het advies is bepalend voor de vaccinatiestrategie van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die vrijdag bekendgemaakt wordt. Met dit advies is het waarschijnlijk dat de minister kiest voor de 60- tot 65-jarigen. Dat gaat ten koste van zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging.

2/5 | Zorgorganisaties vrezen ‘zorginfarct’ en ‘code zwart’ bij uitblijven vaccinatie

Zorgorganisaties in thuiszorg en de gehandicaptenzorg vrezen dat hun medewerkers opnieuw achteraan in de rij moeten aansluiten als het gaat om een coronavaccinatie. Dat kan leiden tot een ‘zorginfarct’ in de gehele keten, vrezen zij.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze zorgmedewerkers met een vaccin van Pfizer zouden worden ingeënt, maar dat ging niet door. De zorgmedewerkers zouden daarom moeten wachten tot 8 februari, als het AstraZeneca-vaccin voor hen beschikbaar was. Maar ook die planning staat nu op losse schroeven.

3/5 | Aantal besmettingen in Nederland blijft in flink tempo dalen

Het aantal besmettingen blijft in Nederland in een flink tempo dalen. Een eventuele kentering door de opmars van de Britse variant is vandaag nog niet zichtbaar. De verwachting is dat de opmars van deze nieuwe variant de komende twee weken zichtbaar wordt.

Sinds vorige week is het aantal nieuwe coronabesmettingen met 19 procent afgenomen naar 27.178. Een week eerder was de afname op weekbasis nog 10 procent. In heel Nederland zijn deze week 156 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld, vorige week donderdag was dit aantal 192.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

4/5 | Energiebedrijf RWE eist schadevergoeding voor Nederlands klimaatbeleid

Het Duitse energieconcern RWE eist 1,4 miljard euro schadevergoeding van de Nederlandse staat. De eigenaar van de kolencentrale Eemshaven stelt dat het Nederlandse klimaatbeleid zijn investeringsbelangen schaadt, specifiek het wettelijk verbod op kolenstook in energiecentrales per 2030.

RWE beroept zich hierbij op een zogenoemde ISDS-clausule in het Energiehandvestverdrag, dat de Europese Unie in 2019 mede namens Nederland heeft ondertekend. Zo’n ISDS-clausule geeft investeerders en bedrijven het recht overheden aan te klagen die hun financiële belangen schaden.

5/5 | Republikeinen stevenen af op pijnlijke stemming over koers van de partij

De Republikeinse partij stevent vandaag af op een politiek pijnlijke stemming over de omstreden afgevaardigde Marjorie Taylor Greene. De partijleiding weigert haar tot de orde te roepen, waardoor het nu op een publieke stemming aankomt waarin iedereen kleur moet bekennen.

Greene, een felle nieuwkomer in de Amerikaanse politiek, vertegenwoordigt de extremistische tak in de Republikeinse partij. Ze grossiert in racistische complottheorieën en heeft opgeroepen tot geweld tegen Democratische politici. Ze is ook een groot liefhebber van oud-president Trump, die haar vorige zomer prees als een ‘toekomstige Republikeinse ster’.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 4 februari tot 17.15 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over