Het nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 6 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Europa keurt ook coronavaccin van Moderna goed

Na het coronavaccin van Pfizer heeft het Europees Medicijnagentschap (EMA) nu ook het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin van Moderna heeft als voordeel dat het houdbaar is in gewone vriezers en koelkasten. Daardoor is het makkelijker in te zetten in verpleeghuizen en huisartspraktijken.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laat weten dat de eerste doses van het Moderna-vaccin waarschijnlijk volgende week in Nederland aankomen. Begin volgende week moet duidelijk worden wanneer er gestart wordt met het vaccineren met het Moderna-vaccin.

Vandaag zijn de eerste Nederlanders ingeënt met het Pfizer-vaccin.

2/5 | Aantal besmettingen op weekbasis en ziekenhuisbezetting dalen

Het aantal besmettingen blijft op weekbasis in gestaag tempo dalen. De afgelopen week rapporteerde het RIVM 53.863 positief geteste personen, zo’n 12 duizend minder dan de week ervoor. Op weekbasis betekent dit een afname van 19 procent.

Ook de bezetting van het aantal bedden in het ziekenhuis is vandaag gedaald. In de ziekenhuizen zijn nu 2.835 coronapatiënten aanwezig, van wie 704 op de intensive-care-afdelingen. Over zeven dagen gezien is de ziekenhuisbezetting nog wel gestegen, zij het slechts met 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | Raphael Warnock wint Democratische zetel Georgia, laatste plek in Senaat nog niet zeker

Met 98 procent van de stemmen geteld, is de Democraat Raphael Warnock uitgeroepen tot een van de winnaars in de Senaatsrace in Georgia. Hij versloeg verrassend de Republikeinse Kelly Loeffler.

De strijd om de tweede zetel, die de Democraten nodig hebben voor een meerderheid in de Senaat, is nog niet gestreden. De Democraat Jon Ossoff heeft een kleine voorsprong genomen op de Republikeinse senator David Perdue van zo’n 0,4 procentpunt, iets meer dan 16.000 stemmen. Deze voorsprong kan nog groter worden omdat nog stemmen uit overwegend Democratische gebieden moeten worden geteld. De campagne van Ossoff liet dan ook weten ‘te verwachten dat Jon gaat winnen’.

Er hangt veel af van de Senaatsverkiezing in Georgia. Als ook Ossoff wint, hebben de Democraten de volledige controle over het Congres.

4/5 | Witte agent die zwarte man zeven keer beschoot wordt niet vervolgd, volop verontwaardiging in VS

In de VS is met woede en ontzetting gereageerd op het niet aanklagen van de witte agent die in de zomer een zwarte inwoner van Wisconsin in de rug schoot. Familieleden, politici en bekende basketballers reageerden boos en verbaasd op het besluit van het OM.

In augustus leidden beelden waarop te zien is hoe de agent van korte afstand zeven keer op Blake schoot, tot dagenlange rellen en protesten in de stad Kenosha. Blake raakte verlamd nadat hij vier keer in de rug was getroffen en drie keer in de zij. Volgens de agent had Blake een mes in zijn hand en voelde hij zich door hem bedreigd.

‘Dit is opnieuw bewijs dat ons werk nog lang niet klaar is’, reageerde gouverneur Tony Evers van Wisconsin nadat het OM bekendmaakte dat vervolging van de agent op niets zou uitlopen. Volgens openbaar aanklager Michael Graveley kon justitie, na een maandenlang onderzoek, niet weerleggen dat de agent handelde uit zelfverdediging.

5/5 | Volledige Hongkongse oppositie opgepakt voor ‘ondermijning’ onder nieuwe veiligheidswet

Meer dan vijftig Hongkongse oppositieleden en activisten zijn vanochtend gearresteerd op basis van de Nationale Veiligheidswet. Ze worden beschuldigd van ‘ondermijning’, waarop straffen tot levenslang staan. Het gaat om de grootste arrestatiegolf in Hongkong sinds de controversiële wet een half jaar geleden werd ingevoerd.

Op de lijst staat de fine fleur van de Hongkongse democratiebeweging: dertien gewezen parlementsleden, 21 districtsraadsleden, twee vooraanstaande academici en een Amerikaanse advocaat die vaak activisten verdedigde. Het gaat om de eerste buitenlander die onder de Nationale Veiligheidswet is opgepakt.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 6 januari tot 17.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over