Nieuws in vijf minutenwoensdag 4 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 4 november

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Eerdere coronamaatregelen hadden nauwelijks effect, huidige maatregelen wel

Het vermoeden leefde al langer, maar nu blijkt ook uit berekeningen van het RIVM: de coronamaatregelen die op 28 september ingingen – sportwedstrijden zonder publiek, de horeca om 22.00 uur dicht, hoogstens drie bezoekers thuis – hebben nauwelijks iets uitgehaald.

Het was de bedoeling dat de maatregelen het zogeheten reproductiegetal R van ongeveer 1,3 zouden terugdringen tot onder de 1. Het getal bleef echter steken op 1,2. Daarbij steken tien geïnfecteerden gemiddeld twaalf anderen aan.

Naar verwachting hebben de huidige maatregelen wél effect. ‘Anders zou je nu geen afname van het aantal positief geteste personen zien’, zei RIVM-infectioloog Jaap van Dissel woensdag in de Tweede Kamer. Vanavond om 22.00 uur wordt de gedeeltelijke lockdown voor ten minste twee weken verder verzwaard.

Voor de vijfde dag op rij daalde vandaag het aantal nieuwe coronabesmettingen: het RIVM meldde 7.657 positief geteste mensen. Ook het aantal covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalde, voor het eerst sinds eind september. Er zijn nu 2.572 patiënten met corona opgenomen, 81 minder dan gisteren. 612 van hen liggen op de intensive care.

2/5 | Nog geen winnaar bij Amerikaanse verkiezingen, ondanks overwinningsclaim van president Trump

Het is nog niet te zeggen wie de komende vier jaar president van de Verenigde Staten zal zijn. In vijf swing states - Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Noord-Carolina en Georgia - zijn namelijk nog niet alle stemmen geteld. Op dit moment heeft Joe Biden 238 kiesmannen en Donald Trump 213, volgens persbureau AP. Om de verkiezingen te winnen zijn 270 kiesmannen nodig.

Toch claimde Donald Trump ’s nachts (Amerikaanse tijd) al de overwinning. ‘We hebben deze verkiezingen gewonnen’, aldus de president in een korte televisietoespraak vanuit het Witte Huis. Trump sprak van ‘fraude’, maar leverde geen bewijs.

Er is geen verkiezingsuitslag, noch bewijs dat er is gefraudeerd. De speech kwam Trump dan ook op veel kritiek te staan. De campagnemanager van Biden noemde de oproep van de president in een verklaring op internet ‘schandalig, ongekend en onjuist’. Ook Republikeinen bekritiseren Trump om zijn uitspraken.

Trump suggereerde daarnaast dat hij het tellen van stemmen wil afkappen. Daarmee doet hij zijn eigen electorale prestatie tekort: het is helemaal niet gezegd dat Trump verliest als hij gewoon de officiële uitslag afwacht.

Al het nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen is te lezen in de liveblog van de Volkskrant.

3/5 | Progressieve lichtpuntjes in verkiezingen om Amerikaans congres

De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen mag dan nog even op zich laten wachten, in de verkiezingen om het Congres, dat bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, waren al kleine progressieve overwinningen te vieren.

In Delaware, de thuisstaat van Joe Biden, wordt Sarah McBride de eerste openlijke transgender senator in de geschiedenis van de VS. De 33-jarige Mondaire Jones is de tweede zwarte homoseksueel die een plaats verwerft in het Congres. Ook vier progressieve vrouwelijke Congresleden van kleur, die volgens Trump ‘terug moesten gaan naar hun eigen land’ zijn opnieuw verzekerd van hun plek in het Capitool.

4/5 | Grootste ijsschots ter wereld ligt op ramkoers met Zuidpool-eilandje

De grootste ijsberg ter wereld - de zogenaamde ‘A68a’ - dreigt vast te lopen op de kust van het eiland Zuid-Georgia. Misschien verandert de stroming de koers van de ijsberg nog, maar de kans is groot dat hij vastloopt op het eilandje in het zuiden van de Atlantische Oceaan.

Toen hij afbrak, was A68a even groot als de provincie Gelderland. Een botsing zou dan ook desastreuze gevolgen hebben voor de pooldieren op Zuid-Georgia. De ijsberg kan de toegang naar zee voor pinguïns en zeeleeuwen blokkeren. Ook het onderwaterleven in het ondiepere water wordt ernstig verstoord als de ijsberg voor de kust van het eiland vastloopt.

5/5 | Eerste coronagolf funest voor ontwikkeling Nederlandse basisschoolleerlingen

Nederlandse basisschoolleerlingen hebben ‘weinig tot geen progressie’ geboekt in de maanden dat de scholen dicht waren vanwege corona. Dit blijkt uit een analyse die Oxford University maakte van de Cito-toetsresultaten van 15 procent van de Nederlandse basisscholen. Toevallig vielen de toetsen, die scholen twee keer per jaar afnemen, precies voor en na de schoolsluiting.

Als mogelijke oorzaken noemen de onderzoekers het thuisonderwijs en concentratieproblemen. Kinderen van laagopgeleide ouders liepen de grootste leerachterstanden op. Thijs Bol van de Universiteit van Amsterdam, die niet bij het onderzoek betrokken was, noemt deze toegenomen ongelijkheid ‘problematisch’ en ‘lastig te repareren’.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 4 november tot 16.45 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over