Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 20 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Biden gearriveerd bij Capitool voor inauguratie

Vandaag vindt in Washington de inauguratie van Joe Biden plaats. Door politieke spanningen in het land na de bestorming van het Capitool en de coronacrisis wordt het een andere ceremonie dan anders. De aanstaande 46ste president van de Verenigde Staten is inmiddels in het Capitool.

Aftredend president Trump heeft met de presidentiële helikopter Marine One het Witte Huis verlaten. Kort na twee uur in de middag kwam de president voor het laatst het Witte Huis uit.

In een korte afscheidstoespraak op de luchtmachtbasis Andrews vlakbij Washington zei president Trump: ‘We zullen terugkeren, op welke manier dan ook’. Hij heeft in het Witte Huis een brief achtergelaten voor zijn opvolger Joe Biden.

Het laatste nieuws rondom de inauguratie van Joe Biden is te lezen in ons liveblog.

2/5 | Rutte: voornemen van een avondklok en thuisbezoek aan banden

In de persconferentie heeft Mark Rutte een avondklok aangekondigd. Als de Tweede Kamer instemt, gaat de avondklok een paar dagen na het Kamerdebat in. Onder die maatregel wordt het verboden om tussen 20.30 en 4.30 uur buiten te zijn. In principe zou de maatregel gelden tot 9 februari.

Per direct adviseert het kabinet dringend om het aantal bezoekers thuis te beperken tot één per dag. Bovendien moeten alle mensen die naar Nederland reizen in quarantaine om te garanderen dat ze niet langer besmettelijk zijn. Vanaf aanstaande zaterdag komt er een vliegverbod van en naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika, vanwege de coronavarianten die in deze landen zijn opgedoken.

Een overzicht van de aangescherpte maatregelen is hier te lezen.

3/5 | Aantal besmettingen blijft dalen, maar Britse variant rukt op

Het aantal besmettingen blijft dalen. Sinds vorige week woensdag meldde het RIVM 37.889 nieuwe coronabesmettingen, 21 procent minder dan de week daarvoor. Een week eerder daalden de besmettingen op weekbasis nog met 11 procent.

Deze daling is vooral te zien bij de oorspronkelijke coronavariant, vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmiddag bij de hoorzitting in de Tweede Kamer. Bij de nieuwe Britse variant is wel sprake van een stijging van het aantal positieve testen.

De ziekenhuisbezetting vanwege corona is vandaag weer iets gedaald, na een toename van drie dagen op rij. Op weekbasis is de besmetting met 5,3 procent afgenomen. Er zijn nu 2.388 patiënten met covid-19-besmetting opgenomen, van wie 679 op de intensive care.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

4/5 | Virologen slaan alarm: coronamutanten kunnen opnieuw infecteren

Het coronavirus is bezig te ontsnappen aan de greep van ons immuunsysteem. Dat constateren virologen die in Zuid-Afrika en de Amazone iets zorgwekkends zien: mensen, die voor de tweede keer besmet raken met het coronavirus.

Tot wel de helft van eerder geïnfecteerde mensen zou de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant van het virus opnieuw kunnen krijgen. De uitsteeksels van deze virusvarianten zijn iets veranderd, waardoor menselijke afweerstoffen minder vat op ze hebben. Aanwijzingen of vaccins daardoor minder goed werken, zijn er nog niet.

5/5 | Evaluatiecommissie: inlichtingenwet schiet tekort

De nieuwe inlichtingenwet moet op de schop. De wet die na een nee-stem bij het referendum in 2018 in werking trad en de geheime diensten onder meer de mogelijkheid gaf om grootschalig kabelverkeer af te tappen, schiet tekort. Dat concludeert een commissie onder leiding van oud-topdiplomaat Renée Jones-Bos.

De afgelopen jaren was er veel discussie tussen de toezichthouders en de geheime diensten over de nieuwe wet. Heikel punt bleek vooral de omgang met grote databestanden. De diensten kunnen die op verschillende manieren verkrijgen: onderhands, via hacken of via kabelinterceptie. Voor sommige methodes gelden weinig waarborgen, voor andere juist meer. De evaluatiecommissie stelt voor om dat aan te passen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 20 januari tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over