nieuwsin 5 minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 2 december

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Daling op weekbasis versnelt, ondanks meer gemelde besmettingen vandaag

Het RIVM meldt met 4.942 positieve testen vandaag weliswaar meer besmettingen dan gisteren, maar op weekbasis is de daling iets aan het versnellen. In de voorgaande zeven dagen zijn er 33.791 besmettingen gemeld, 9 procent minder dan in de week ervoor. Vorige week namen de besmettingen nog met 1 procent toe.

Het aantal covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalde vandaag verder naar in totaal 1.606. Dat zijn 77 patiënten minder dan op dinsdagmiddag. Op de intensive care liggen nu 475 coronapatiënten, 3 minder dan gisteren.

2/5 | Verenigd Koninkrijk keurt als eerste land ter wereld coronavaccin Pfizer goed

Als eerste land ter wereld heeft het Verenigd Koninkrijk het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech goedgekeurd.

Komende week beginnen de inentingen al. Personeelsleden en bewoners van verzorgingshuizen komen eerst aan de beurt, vervolgens werknemers van de National Health Service, de Britse zorg. Als alles goed gaat begint in de loop van de maand het massale inenten van de rest van de bevolking.

De regering is niet van plan om vaccinaties te verplichten. Wel wordt er gesproken over een immuniteitspaspoort dat toegang geeft tot theater, vliegtuig, voetbal, bioscoop en zelfs de horeca. Binnen conservatief-libertaire kringen bestaat veel weerstand tegen dit voornemen.

Al het nieuws over de coronacrisis is te lezen in het liveblog van de Volkskrant.

3/5 | Bankrovers vallen met veel geweld Braziliaanse steden binnen

Voor de tweede keer deze week is Brazilië opgeschrikt door bankroverbendes die een stad binnenstormen. Dinsdag konden bewoners van Criciúma, een stad ten zuiden van Rio de Janeiro, bankbiljetten van straat oprapen na een grootschalige overval op een bank. Vandaag werd het noordelijke stadje Cametá bezet door een bende.

De grootschalige bankroven, gericht op kleine steden, zijn nieuw voor Brazilië. Het is nog onduidelijk of de twee goed georganiseerde overvallen op de twee steden, die ruim 3.000 kilometer uit elkaar liggen, het werk zijn van dezelfde bende.

4/5 | Celstraffen voor bekendste gezichten van Hongkongse democratiebeweging

De activist Joshua Wong is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim dertien maanden voor zijn rol in een bezettingsactie aan het begin van de Hongkongse protestbeweging. Hij werd door de rechter schuldig bevonden aan het ‘organiseren van’ en ‘aanzetten tot een illegale bijeenkomst’. Twee medestanders kregen tien en zeven maanden celstraf opgelegd.

De actie waarvoor de activisten veroordeeld zijn, vond plaats op 21 juni 2019, helemaal aan het begin van de Hongkongse protestbeweging. Die dag verzamelden duizenden Hongkongse jongeren zich rond een politiekantoor, uit protest tegen de grootschalige inzet van traangas tijdens de eerste demonstraties. De jongeren riepen slogans, gooiden met eieren en blokkeerden de ingang van het politiebureau, waardoor agenten urenlang in het gebouw vastzaten.

4/5 | Zakelijke chatapp Slack voor 27,7 miljard dollar naar Salesforce

Softwarebedrijf Salesforce neemt voor 27,7 miljoen dollar de zakelijke chatapplicatie Slack over. De overname is daarmee een van de grootste in de techsector. Bovendien is het overnamebedrag aanzienlijk hoger dan de 19,5 miljard dollar die het bedrijf waard was toen het vorig jaar op de beurs verscheen.

Salesforce is het grootste bedrijf in customer relationship management: daarmee beheert en analyseert het bedrijf interacties met bestaande, vroegere en potentiële klanten. Het bedrijf wil Slack, dat met name wordt gebruikt voor digitale communicatie onder collega’s, combineren met zijn eigen programma Salesforce Customer 360.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 2 december tot 15.45 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over