Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 13 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Onrust onder huisartsen na ‘intimidatie’ Viruswaarheid

Onder huisartsen is met onrust gereageerd op een brief die zij hebben gekregen van actiegroep Viruswaarheid. In de brief waarschuwt Viruswaarheid dat dokters persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze patiënten niet volledig informeren over de risico’s van een inenting tegen het coronavirus.

Er wordt ‘onvoldoende rekening gehouden met de mogelijke gevolgen’ van het vaccin, schrijft een team van artsen dat bij Viruswaarheid aangesloten zou zijn. De brief is verstuurd naar duizenden artsen, vaak op hun thuisadres, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging. De beroepsvereniging heeft er veel verontruste vragen over gekregen.

2/5 | Monsterverbond PVV en D66 tegen avondklok

In een opmerkelijk politiek monsterverbond keren PVV en D66 zich gezamenlijk tegen de plannen om een avondklok in te voeren vanwege de coronacrisis. De fractieleiders Wilders en Jetten waren woensdagmiddag in de Tweede Kamer eensgezind in hun boodschap: ‘Kabinet, doe het niet.’ Ook GroenLinks sloot zich daarbij aan.

Een avondklok is in de ogen van de partijen een te grote inperking van de persoonlijke vrijheid. ‘Al die mensen die overdag hun kinderen les geven en er naar snakken om ‘s avonds even een luchtje te scheppen… Al die singles die zich hier doorheen slepen door ‘s avonds even een hapje te eten bij een familielid of vriend…’, verzucht D66-fractieleider Rob Jetten.

3/5 | Aantal besmettingen blijft gestaag dalen

Vandaag meldt het RIVM 6.148 nieuwe besmettingen. Dat zijn er meer dan de 4.986 van gisteren, maar op woensdagen zijn de cijfers vaker hoger dan op dinsdagen. Op weekbasis is het aantal geregistreerde coronabesmettingen met 11 procent gedaald naar 48.058. Vorige week daalde het aantal meldingen met 19 procent.

In de Nederlandse ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten ook flink afgenomen. Vooral de uitstroom op de reguliere verpleegafdelingen was het afgelopen etmaal groot. Momenteel liggen 2.521 covidpatiënten in het ziekenhuis, waarvan 700 op de intensive care. De ziekenhuisbezetting vanwege corona is nu in een week tijd met 11,1 procent gedaald. Vorige week liep de bezetting op weekbasis nog op met 4,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

4/5 | Onderzoeksbureau: Chinese techbedrijven bezig met etnisch profileren, Oeigoeren zijn doelwit

Patentaanvragen van het Chinese telecombedrijf Huawei en andere vooraanstaande Chinese techbedrijven verraden de ambities van deze bedrijven met technologie die de Chinese staat helpt bij het etnisch profileren van minderheden zoals de Oeigoeren. Dat stelt het Amerikaanse onderzoeksbureau IPVM, dat gespecialiseerd is in videobewaking.

Vorig jaar december signaleerde IPVM in de marketing van Huawei al technologie, die de politie attendeert op de aanwezigheid van Oeigoeren in het straatbeeld. Nu stond in een in juli 2018 ingediend patent hoe met behulp van kunstmatige intelligentie foto’s en videobeelden van voetgangers worden geïdentificeerd op grond van ‘ras’.

5/5 | Aan vooravond van stemming over impeachment kraakt Republikeinse partij in haar voegen

Aan de vooravond van de stemming over de tweede impeachment van Donald Trump kraakt de Republikeinse partij in zijn voegen. In het Huis van Afgevaardigden kondigde de Republikeinse nummer drie, Liz Cheney, aan voor impeachment te zullen stemmen. Zelfs Senaatsleider Mitch McConnell zou heil zien in een afzettingsprocedure, zo meldden The New York Times en Fox News dinsdagavond. Er zijn zeker tien Republikeinen die Trump weg willen hebben. Andere blijven achter Trump staan.

De stemming over zijn impeachment, waarin hij wordt aangeklaagd voor hoogverraad, vindt waarschijnlijk woensdag plaats. Als een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden Trump op die manier aanklaagt, moet vervolgens de Senaat hem nog schuldig bevinden. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig.

Het laatste nieuws over de machtsoverdracht in de VS is te lezen in ons liveblog.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 13 januari tot 17.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over