Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van woensdag 11 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Beeld Sophia Twigt

1/5 Europese Commissie: pandemieën dwingen tot samenwerking

Om de coronapandemie en toekomstige epidemieën te bestrijden wil de Europese Commissie dat het ECDC, het Europese RIVM, lidstaten gaat assisteren en controleren bij het opstellen van rampenplannen. Ook moeten Europese zorgagentschappen als het in Amsterdam gevestigde EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) worden versterkt.

De plannen die Europees commissaris Stella Kyriakides vandaag presenteerde, zijn een eerste stap naar een Zorg Unie, een van de prioriteiten van de Commissie. Volgens Kyriakides leert de coronapandemie dat meer Europese samenwerking onvermijdelijk is. ‘Versnippering maakt ons allemaal zwakker’, aldus de commissaris.

De Commissie weet dat ze zich met deze plannen op glad ijs begeeft. Zorg is een nationale bevoegdheid en lidstaten zijn allergisch voor een sluipende overdracht van soevereiniteit.

2/5 | Belastingvrijstelling voor jonge huizenkopers gaat alleen gelden voor woningen onder de vier ton

De belastingvrijstelling voor jonge huizenkopers gaat niet gelden voor goedverdienende starters die in staat zijn een huis te kopen van meer dan vier ton. Zij blijven, net als doorstromers, 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Met die aanpassing van haar wetsvoorstel komt minister Kajsa Ollongren de linkse oppositie tegemoet.

In het oorspronkelijke kabinetsplan zouden alle huizenkopers tussen de 21 en 35 jaar eenmalig van de vrijstelling van overdrachtsbelasting gebruik kunnen maken. Partijen als GroenLinks, PvdA en SP hadden moeite met het ontbreken van een koopsomplafond in de regeling. Daardoor zouden goedverdienende advocaten- en artsenstellen die al voor hun 35ste een duur huis kopen duizenden euro’s belastingvoordeel krijgen.

3/5 | Op weekbasis zet daling coronabesmettingen door, ondanks lichte opleving vandaag

Hoewel het RIVM vandaag met 5.424 postief geteste mensen meer nieuwe besmettingen meldt dan gisteren, blijft de daling op weekbasis doorzetten. Sterker nog, de daling gaat steeds harder. De afgelopen zeven dagen werden 35 procent minder mensen positief getest dan in de zeven dagen daarvoor. Een week eerder nam het aantal besmettingen op weekbasis nog af met maar 5 procent.

De afgelopen 24 uur daalde de bezetting van de Nederlandse ziekenhuizen met 18 patiënten: in totaal zijn er nu 2.277 covidpatiënten opgenomen. Van die patiënten liggen er 606 op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in het liveblog van de Volkskrant.

4/5 | Burgeroorlog dreigt in Ethiopië na gevechten in afvallige regio Tigray

In Ethiopië vechten regeringstroepen tegen strijders van Tigray, een regio in het uiterste noorden die weigert nog langer het gezag van de centrale regering te erkennen. Gevreesd wordt voor een burgeroorlog, met het uiteenvallen van het ruim 100 miljoen inwoners tellende land als gevolg.

Lokale bestuurders van Tigray zeggen dat de Tigreërs oneerlijk wordt behandeld sinds Ahmed Abiy in 2018 aantrad als premier. Voor die tijd deelden zij zelf de lakens uit in het land.

Premier Abiy lanceerde vorige week een offensief met als doel Tigray terug in het gelid te dwingen. Doordat telefoonlijnen en internetverbindingen platliggen, is het verloop van de strijd lastig te volgen. Toch komen van verschillende kanten berichten over enkele honderden slachtoffers.

5/5 | EU-landen afwezig bij door Rusland georganiseerde top over Syrische vluchtelingen

Lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, boycotten een conferentie over de terugkeer van Syrische vluchtelingen die woensdag van start gaat in de Syrische hoofdstad Damascus. ‘De situatie in Syrië leent zich momenteel niet voor het bevorderen van vrijwillige terugkeer’, stelt de EU in een verklaring.

De internationale conferentie, die twee dagen duurt, wordt georganiseerd door het Russische ministerie van defensie en de Syrische regering. Volgens Poetin en de Syrische president Assad is het voor de bijna zes miljoen Syriërs die hun land ontvluchtten tijd om terug te keren.

Voor de genodigde landen ligt deelname aan de conferentie gevoelig, omdat ze daarmee ook het gezag van Assad legitimeren. De Syrische regeringsleider wordt beschuldigd van grootschalige mensenrechtenschendingen en de inzet van chemische wapens tegen zijn eigen onderdanen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 11 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over