Nieuws in 5 minuten8 januari

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van vrijdag 8 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Donald Trump niet aanwezig bij inauguratie Joe Biden

Donald Trump zal niet aanwezig zijn bij de inauguratie van Joe Biden op 20 januari. De vertrekkende president liet op Twitter weten dat hij niet van de partij is bij de ceremonie, zoals door velen al werd verwacht. Zijn vicepresident Mike Pence is er wel bij als Biden officieel de 46e president van de Verenigde Staten wordt.

Eerder vandaag publiceerde Trump op Twitter een video waarin hij zich voor het eerst neerlegt bij de verkiezingsuitslag. In tegenstelling tot bijna al zijn eerdere tweets en boodschappen in de afgelopen maanden, herhaalde Trump deze keer niet zijn onbewezen claims over verkiezingsfraude. ‘Nu het congres de uitslag heeft geratificeerd, zal er een nieuwe regering aantreden op 20 januari en is het zaak dit vreedzaam en soepel te laten verlopen’, aldus de aftredende president, die ook het geweld bij de bestorming van het Capitool veroordeelde.

Het laatste nieuws over de bestorming van het Capitool lees je in ons liveblog.

2/5 | Versoepeling lockdown lijkt nog niet in zicht

Premier Rutte tempert de verwachtingen voor iedereen die hoopt dat de lockdown vanaf 19 januari kan worden versoepeld. Vooralsnog geven de te hoge besmettingscijfers geen aanleiding om de teugels te laten vieren, benadrukte hij vandaag. ‘Je brengt het aantal besmettingen niet omlaag door het openen van allerlei sectoren.’

Hoewel de cijfers hem zorgen baren, wil de premier nadrukkelijk niet vooruitlopen op de beslissingen van de komende dagen. Dinsdag valt het besluit over de ‘harde lockdown’ die in december werd aangekondigd, toen de winkels en de scholen moesten sluiten. In de dagen voorafgaand aan die beslissing overlegt het kabinet met de naaste adviseurs van het Outbreak Management Team, om te beginnen zondag in het Catshuis.

3/5 | Zuid-Afrikaanse variant nu ook in Nederland vastgesteld

De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is nu ook in Nederland vastgesteld. Volgens het RIVM gaat het om een persoon uit de regio Midden- en West-Brabant die op 22 december is getest. Donderdag werd duidelijk dat het om de Zuid-Afrikaanse mutatie gaat. Het is niet bekend of de persoon in Zuid-Afrika is geweest.

De ‘Britse variant’ is al bij enkele tientallen Nederlanders aangetroffen. De beide versies lijken besmettelijker dan andere coronavarianten.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt op weekbasis nog altijd af, zij het in een traag tempo. Het aantal positieve testresultaten daalde deze week met 12 procent naar bijna 54 duizend. Vorige week daalde het aantal besmettingen nog met 23 procent. Het aantal coronapatiënten dat in de Nederlandse ziekenhuizen is opgenomen daalde vandaag opnieuw flink.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

4/5 | Ouders naar rechter om vervolging in toeslagenaffaire kinderopvang

Gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagenaffaire stappen naar de rechter om met een artikel 12-procedure het Openbaar Ministerie te dwingen alsnog de Belastingdienst te vervolgen.

De zes ouders zijn volgens hun advocaat Vasco Groeneveld ‘zeer teleurgesteld’ in het besluit dat het OM donderdag kenbaar maakte. ‘We zijn het op wezenlijke punten niet met de motivering eens. Het OM zegt dat er geen sprake is van strafbare feiten, maar de Belastingdienst hanteerde een ‘80-20-benadering’. Men nam dus voor lief dat bij de fraudejacht 20 procent van de aangepakte mensen onschuldig kon zijn.’

De ouders deden in december 2019 aangifte tegen de Belastingdienst, onder meer omdat ambtenaren zich bij de jacht op toeslagenfraudeurs schuldig zouden hebben gemaakt aan knevelarij. Daarvan is sprake als een ambtenaar zijn positie misbruikt om geld te incasseren of niet te laten uitbetalen door ‘enige openbare kas’.

5/5 | EU krijgt 300 miljoen extra vaccindoses BioNtech-Pfizer: investering betaalt zich uit

De EU kan rekenen op nog eens 300 miljoen doses van het BioNTech-Pfizer vaccin tegen corona. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie vanochtend bekendgemaakt. Volgens haar is de aanvullende overeenkomst met de vaccinfabrikant het bewijs dat de gezamenlijke Europese vaccinstrategie succesvol is.

Samen met de eerder vastgelegde BioNTech-vaccins (ook 300 miljoen doses) en die van Moderna (160 miljoen doses) beschikt de EU nu over genoeg vaccins om 380 miljoen Europeanen in te enten. De lidstaten tellen samen in totaal 460 miljoen burgers.

Van de extra 300 miljoen BioNTech-doses kunnen er 75 miljoen al in het tweede kwartaal van dit jaar geleverd worden. De EU heeft vorig jaar 2,1 miljard euro in de productiecapaciteit van de zes geselecteerde vaccinproducenten geïnvesteerd ‘Dat betaalt zich nu uit’, aldus Von der Leyen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 8 januari tot 17.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over